Antena 3 CNN Externe „Nu-i abandonăm pe ai noștri”. De ce crede Putin că schimbul de prizonieri e o victorie pentru Rusia

„Nu-i abandonăm pe ai noștri”. De ce crede Putin că schimbul de prizonieri e o victorie pentru Rusia

Bianca Chirilă
2 minute de citit Publicat la 15:02 03 Aug 2024 Modificat la 15:02 03 Aug 2024

Cel mai amplu schimb de prizonieri de după Războiul Rece a avut loc, joi seară, între Rusia și Occident. Vladimir Putin s-a dus personal la aeroport, unde i-a așteptat pe deținuți la scara avionului, cu covorul roșu, un lucru pe care liderul rus îl face foarte rar. Însă, de această dată el a vrut să transmită un mesaj: este o victorie a Rusiei, care „nu își abandonează oamenii”, transmite BBC.

Vladimir Putin nu face des astfel de gesturi, însă acum, potrivit analiștilor, el a vrut să transmită un mesaj lumii: este o victorie a Rusiei, care „nu își abandonează oamenii”.

Din avion și coborând treptele au ieșit 10 persoane, inclusiv spioni, agenți și un asasin condamnat.

„Felicitări pentru întoarcerea voastră în Patrie!”, le-a spus el.

S-ar putea spune că Rusia crede că are ceva de sărbătorit.

Îmbrățișări și buchete de flori

Rușii care s-au întors în țară au avut parte de multe surprize: buchete de flori pentru unii, iar pentru alții îmbrățișări din partea președintelui. Putin l-a îmbrățișat inclusiv pe Vadim Krasikov, asasinul FSB care ispășea o condamnare pe viață în Germania pentru asasinarea unui disident cecen născut în Georgia.

Președintele Putin le-a promis tuturor premii de stat.

„Aș dori să mă adresez acelora dintre voi care au o legătură directă cu serviciul militar. Vă mulțumesc pentru loialitatea față de jurământul vostru și datoria față de patria voastră, care nu v-a uitat nicio clipă”, a continuat el.

Există un alt mesaj pe care presa pro-Kremlin îl transmite chiar acum: felicitări celor pe care Rusia i-a eliberat din închisorile sale.

„Opt ruși care au fost închiși în țările NATO s-au întors în patria mamă în schimbul unor indivizi care au acționat în detrimentul securității naționale a Rusiei”, se arată într-un document guvernamental.

Referindu-se la disidenții eliberați de Moscova, Komsomolskaya Pravda susține că „aceștia și-au abandonat fosta patrie și au zburat la cei care i-au angajat”.

Încercări de discreditare a criticilor și oponenților, laude generoase pentru suporterii loiali, care sunt portretizați ca adevărați patrioți - toate acestea ajută autoritățile să susțină în fața poporului rus că schimbul de prizonieri a fost un succes pentru Kremlin.

„O victorie pentru Moscova”

Nu există nicio îndoială că Kremlinul vede schimbul de prizonieri ca pe o victorie pentru Moscova. A obținut ceea ce și-a dorit: și-a recuperat oamenii, inclusiv prizonierul cel mai dorit de Putin, Krasikov.

Autoritățile germane nu au fost inițial dispuse să elibereze un asasin condamnat, despre care un tribunal german a concluzionat că a acționat în numele autorităților ruse. Această reticență s-a atenuat pe măsură ce un acord mai larg a prins contur.

Dar de ce a fost atât de important pentru Kremlin să asigure eliberarea lui Vadim Krasikov și să-l aducă acasă?

Ziarele rusești oferă un indiciu.

„Ne întoarcem băieții”, este titlul ziarului guvernamental Rossiyskaya Gazeta.

„Nu-i abandonăm pe ai noștri!”, scrie publicația Komsomolskaya Pravda.

Acesta este exact mesajul pe care Kremlinul vrea să-l transmită agenților și spionilor săi: Dacă vă trimitem în misiuni în străinătate și lucrurile merg prost, vom găsi o modalitate de a vă aduce acasă.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole