Antena 3 CNN Externe „Niște insecte ordinare”. Guvernul georgian a refuzat să primească delegația UE venită în vizită la Tbilisi

„Niște insecte ordinare”. Guvernul georgian a refuzat să primească delegația UE venită în vizită la Tbilisi

Adrian Dumitru
1 minut de citit Publicat la 17:51 11 Noi 2024 Modificat la 18:13 11 Noi 2024

Partidul de guvernământ din Georgia, de orientare pro-Kremlin, a dat o nouă lovitură șanselor țării de a adera la Uniunea Europeană după ce a refuzat să primească o delegație europeană care vizita capitala Tbilisi. Mai mult, secretarul general al partidului Visul Georgian i-a numit pe oficialii europeni „insecte ordinare” și i-a acuzat că „răspândesc minciuni”, relatează Politico.

Mai mulți oficiali europeni din comisiile de relații externe ale parlamentelor Franței, Germaniei, Poloniei, Suediei, Finlandei și țărilor baltice au mers la Tbilisi pentru a purta noi discuții legate de situația alegerilor contestate de luna trecută.

Șalva Papuașvili, președintele parlamentului georgian a refuzat să primească delegația europeană.

La o conferință de presă ulterioară, organizată alături de președinta țării, Salome Zurabișvili, de orientare pro-europeană, Michael Roth, unul dintre oficialii europeni prezenți la Tbilisi, a spus că „alegerile din Georgia nu au fost nici libere, nici corecte” și că vizita oficialilor în capitala georgiană a avut ca scop „exprimarea solidarității cu majoritatea cetățenilor georgieni care cer aderarea la UE”.

„Nu suntem aici pe post de dușmani. Nu venim să susținem răsturnarea regimului”, a adăugat el, spunând și că ar trebui să aibă loc o investigație cuprinzătoare față de manipularea votului.

Într-un mesaj ulterior, Kaha Kaladze, secretarul general al partidului Visul Georgian și primarul capitalei georgiene, i-a insultat pe oficialii europeni, numindu-i „insecte ordinare” și acuzându-i de „răspândire de minciuni”.

Frederic Petit, președinte adjunct al comisiei parlamentare franceze pentru afaceri externe, a declarat că guvernul de la Tbilisi ratează o oporunitate bună de a lucra cu Uniunea Europeană pentru a rezolva problema.

„Este surprinzător pentru mine ca parlamentar când un alt membru de parlament îmi spune «Nu, nu mă voi întâlni cu tine pentru că nu ești de acord cu mine». Pentru mine asta înseamnă o respingere totală a tot ce înseamnă democrația”, a spus Petit.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole