Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a fost protagonistul unui nou moment controversat în timpul unei emisiuni TV.
"Eu nu mă văd președinte, îi las pe români să decidă", a spus politicianul pe care ultimul sondaj electoral apărut în spațiul public îl plasează pe locul șase în preferințele alegătorilor, cu circa șase procente, adică mai puțin de jumătate din scorul estimat pentru formațiunea sa.
Luată ca atare, declarația ar putea fi considerată drept o dovadă de extremă sinceritate sau de defetism electoral. Unii români ar putea, chiar, să creadă că generalul în rezervă s-a săturat să joace într-un rol nepotrivit, întâmpinat cu meme-uri pe internet și cu anecdote virale ocazionate de cartea unui ostaș în slujba țării.
Totuși, Ciucă n-a făcut frontal anunțul retragerii din campanie, ci doar a spus că nu se vede președinte. Cât de mult îi motivează pe alții o astfel de declarație să-l vadă președinte pe liderul PNL e ușor de bănuit.
Nu toată lumea înțelege ironiile lui Nicolae Ciucă
Misterul, dacă e vreunul de descifrat, ține de ce a vrut, de fapt, să comunice acest politician.
În trecutul apropiat, el a mai avut o declarație bizară, atunci când a fost pus să enumere trei calități pe care adversarul său prezidențial, Marcel Ciolacu, le are, iar el, Nicolae Ciucă, nu le are.
"Onoare, respect, predictibilitate", a fost, atunci, răspunsul candidatului PNL despre calitățile care îi lipsesc.
Ulterior, Ciucă a revenit și a încercat să alunge consternarea instaurată inclusiv printre colegii săi de partid, susținând că "nu toată lumea a înțeles ironia".
Aici a avut, probabil, dreptate. Aproape nimeni n-a înțeles ironia, românilor fiindu-le mult mai la îndemână să ia ca atare spusele liderului liberal.
Ce a vrut să spună Ciucă atunci când a afirmat "Eu nu mă văd președinte"
De cele mai multe ori, contextul este esențial în interpretarea a ceea ce vedem și auzim. Contextul declarației năucitoare a lui Ciucă este următorul: el a fost întrebat în legătură cu faptul că unii actori politici s-au pronunțat asupra unei colaborări cu PNL, dar cu alt lider decât generalul în rezervă.
Astfel, șefa USR, Elena Lasconi, a fost chestionată recent dacă PNL devine "frecventabil" sub conducerea unui alt președinte, cum ar fi Ilie Bolojan, fostul primar de la Oradea.
"Da, categoric (..) Pentru că măcar la domnul Bolojan am văzut ce poate să facă: știe administrație, este hotărât şi nu este o persoană care să asculte la ordine, aşa cum este domnul Ciucă", a răspuns Lasconi.
Probabil, Nicolae Ciucă s-a simțit invitat de moderator să-i dea o replică dură, in absentia, Elenei Lasconi.
Însă a sfârșit prin a-și administra o lovitură lui însuși.
"Am spus că se alintă (cu referire, probabil, la șefa USR, n.r.) pentru că dacă vine cu astfel de propunere... Am mai văzut și la alți lideri că vin cu propuneri din interiorul PNL. Înseamnă că noi chiar avem valoare, iar ei nu au oamenii necesari să ocupe astfel de funcții sau se văd deja președinți. Eu nu mă văd președinte. Lăsăm românii să decidă", a spus Nicolae Ciucă în emisiunea TV.