Antena 3 CNN Mediu Motivele pentru care România are o problemă cu seceta şi cu apa. Explicaţiile lui Sorin Banciu, secretar de stat Ministerul Mediului

Motivele pentru care România are o problemă cu seceta şi cu apa. Explicaţiile lui Sorin Banciu, secretar de stat Ministerul Mediului

Claudia Popovici
4 minute de citit Publicat la 23:08 27 Aug 2024 Modificat la 23:14 27 Aug 2024

Sorin Banciu, secretar de stat Ministerul Mediului, a comentat la Antena 3 CNN situaţia secetei din România care a afectat deja sute de localităţi. El a precizat şi ce soluţii avem la îndemână pentru a trece de această perioadă, dar şi ce proiecte sunt deja în derulare pentru a combate defrișarea şi pierderea apei, dar şi îmbunătățirea terenurilor. 

„În primul rând, avem prognoze din ce în ce mai bune, avem radare, meteorologice, avem imagini satelitare și putem ști din timp când astfel de fenomene se întâmplă, pentru a putea pregăti pe populația pentru astfel de evenimente. Nu pot să spun că peste noapte vom găsi o soluție, pentru că schimbările climatice sunt fenomene care afectează întreaga lume. 

Însă, faptul că avem informații, faptul că avem o strategie care presupune, pe de o parte, o reducere a acestor emisii și pe de altă parte, creștere a rezilienței anumitor industrii, care sunt cele mai afectate, discutăm de agricultură, dar mâine-poimâine vom avea și silvicultura în aceeași situație.

Nu suntem încă în situația țărilor precum Portugalia, Grecia, Spania, unde avem aceste incendii de pădure care practic devastează mii de hectare în câteva ore", a spus Sorin Banciu, la Antena 3 CNN. 

Motivele pentru care România are o problemă cu apa

„Însă România are o problemă, și toate studiile arată asta, cu apa, în primul rând cu apa de suprafață, însă și rezervele subterane sunt monitorizate pentru a vedea ce soluții sunt. Una dintre ele este un consum rațional. Faptul că încă sunt localități care nu au apă în sistem centralizat. Faptul că încă nu avem apometre, să știm cât apă risipim, câtă apă avem nevoie este o este o problemă sistemică în România care va trebui rezolvată. Am avut cumva senzația că România are niște resurse de apă inepuizabile și, iată, că realitatea ne demonstrează contrariul", a mai spus Banciu. 

Ce soluţii are România pentru a combate seceta

Întrebat dacă s-a pus vreodată problema la Ministerul Mediului ca în România să se construiască noi lacuri de acumulare, Banciu a spus: 

„Există astfel de proiecte, nu sunt gestionate de Ministerul Mediului, însă în parteneriat cu Ministerul Energiei, se lucrează la aceste hidrocentrale, care, într-o anumită percepție, mai ales ONG-urile de mediu le văd ca pe niște probleme.

Însă ele, pe lângă rolul de a produce energie ieftină și accesibilă românilor, au și acest rol, de a crea rezerve de apă acolo unde este nevoie de ele, pentru că avem precipitații foarte abundente perioade foarte scurte de timp, dar toată apa asta se pierde cumva și la o săptămână avem fenomene de secetă extremă.

Deci rezervoarele astea artificiale pot rezolva problema, anumite situații. Acum, rezerve de apă ale României nu sunt distribuite egal și ce vedem în bazinul Club Bârlad se datorează și faptului că este o zonă de dealuri, o zonă de câmpie, în zonă care nu are foarte multe păduri.

Dar aici avem acest program prin PNRR în care investim peste 450 de milioane pentru a crea păduri, a extinde suprafețe le forestiere, pentru că știm cu toții că pădurea creează un microclimat mai blând și prin evapotranspiraţia arborilor pot reface acest regim hibrid care este dat peste care. 

În zona de sud avem deja mii de hectare în proiecte, avem deja sute de hectare care s-au plantat și cred că fermierii și deținătorii de terenuri, mai ales în zonele de deșertificare, pentru că în sudul Olteniei pierdem 1000 de hectare de teren arabil pe an.

De ce competiția pentru teren este din ce în ce mai acerbă

Este o problemă de percepție încă, să știți. Sunt, însă, deja fermieri care sunt preocupați de schimbări de climă, ce văd că anul ăsta avem 2 milioane de porumb și de floarea-soarelui care s-au pierdut efectiv, au fost afectate, și care vin la noi și depun astfel de proiecte. 

Apropo de debirocratizare, vreau să vă spun doar că au mai fost programe de împăduriri, cu foarte multe bariere birocratice, pe care am încercat în acest nou ghid să le eliminăm și este un ghid care funcționează mult mai bine decât celelalte de până acum.

Nu spun că nu e loc de îmbunătățiri, tot timpul avem loc de îmbunătățiri. De asta suntem într-un dialog permanent cu asociațiile de fermieri, cu deținătorii de păduri, cu ADS-ul. Vom avea mâine câteva discuții, pentru că ASS-ul are încă terenuri care sunt în categoria a 4-a sau a 5-a nu mai sunt productive din perspectiva agricolă.

Însă competiția pentru teren este din ce în ce mai acerbă, pentru că unii oameni vor să își facă panouri fotovoltaice, ați vor se facă agricultură intensivă. Va trebui să refacem habitate naturale, luncile râurilor pentru a păstra mai mult apa în peisaje și a nu o pierde atât de repede prin sisteme din astea îndiguite. Deci, avem genul ăsta de soluții pe care le implementăm, bineînțeles, în măsura în care deținători de terenuri sunt predispuşi", a spus Sorin Banciu, secretar de stat ministerul Mediului, la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Mediu
» Citește mai multe din Mediu
TOP articole