Antena 3 CNN Actualitate Locale Orașul din România care va avea 13,2 hectare de pădure urbană, finanțată cu fonduri din PNRR. Anunțul ministrului Mediului

Orașul din România care va avea 13,2 hectare de pădure urbană, finanțată cu fonduri din PNRR. Anunțul ministrului Mediului

mini-paduri urbane pnrr -ministrul mediului - getty
Programul prin care se finanţează plantarea de mini-păduri în oraşele României este deschis până la sfârşitul anului, iar suma totală acordată prin PNRR este de 30 milioane euro. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    26 Aug 2024   •   23:36

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a selectat primele trei administraţii care au depus proiecte pentru înfiinţarea de păduri urbane, prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), municipiul Buzău urmând să amenajeze o pădure de 13,2 hectare, notează Agerpres. 

Agenţia pentru Protecţia Mediului a anunţat că MMAP a publicat lista intermediară cu proiectele selectate în cadrul apelului PNRR/2022/C2/I.1.C - "Crearea de păduri urbane". În listă se află şi proiectul "Împădurirea zonei adiacente municipiului Buzău", cu o valoare eligibilă de 6,254,771.84 lei.

"Suceava, Murfatlar şi Buzău sunt primele administraţii care vor avea păduri urbane în interiorul oraşelor, finanţate prin PNRR. Programul prin care se finanţează plantarea de mini-păduri în oraşele României este deschis până la sfârşitul anului, iar suma totală acordată prin PNRR este de 30 milioane euro. În Buzău, 13,2 hectare vor deveni verzi cu o finanţare de peste 6,2 milioane lei", informează MMAP.

Suprafaţa de pădure ar urma să fie amenajată pe malul râului Buzău, concomitent administraţia locală având în plan şi extinderea luciilor de apă.

"Sunt în jur de 13-14 hectare, în cadrul proiectului nostru de a avea cât mai multe spaţii împădurite este şi acest proiect de a pune cât mai mulţi copaci pe malul râului Buzău. Mai avem încă un program de 22 de hectare...Se pare că va continua seceta, încălzirea, suntem în al 13 an cu recorduri de încălzire în România.

 Încercăm la Buzău să avem cât mai multe spaţii verzi şi lucii de apă, pentru că ne-am propus în afară de a împăduri cât mai mult, să ajungem la 40-50 de hectare de lucii de apă, în sudul şi nordul municipiului. Am preluat Pădurea Crâng pentru a o transforma în pădure parc, prin regenerare şi plantări, numai în toamna aceasta avem 5 ha de plantări în Pădurea Crâng", a declarat, pentru Agerpes, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

 

Alte şase administraţii locale vor urma să se semneze contracte de finanţare pentru plantarea de păduri urbane.

"Îi felicit pe primarii din Suceava, Murfatlar şi Buzău pentru că îşi înzestrează comunităţile cu noi 'plămâni verzi', care să le asigure locuitorilor un aer mai curat şi să reducă efectele poluării!

Cele trei administraţii sunt primele care au semnat contractele de finanţare pentru plantarea de mini-păduri, cu fonduri din PNRR.

Sunt bucuros că tot mai multe terenuri, inclusiv unele aflate acum în stare de degradare, se transformă în păduri urbane, care pot absorbi cantităţi mai mari de dioxid de carbon şi pot aduce un plus semnificativ în ceea ce priveşte calitatea aerului din oraşe şi municipii", a transmis ministrul Mediului, Mircea Fechet

×
Citește mai multe din Locale
» Vezi toate știrile din Locale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close