Antena 3 CNN Externe Mike Lynch, miliardarul mort în naufragiul iahtului Bayesian, avea legături strânse cu serviciile secrete din Marea Britanie și SUA

Mike Lynch, miliardarul mort în naufragiul iahtului Bayesian, avea legături strânse cu serviciile secrete din Marea Britanie și SUA

de Adrian Iclozan    |   

Afacerile antreprenorului IT Mike Lynch, al cărui cadavru a fost găsit miercuri, după naufragiul iahtului Bayesian în largul coastelor Siciliei, erau strâns legate de lumea serviciilor secrete britanice și americane, scrie Politico.

Publicația citată amintește că naufragiul, petrecut pe furtună, a venit la două zile după ce partenerul de afaceri al lui Lynch, Stephen Chamberlain, a fost ucis într-un accident de mașină petrecut în Anglia.

Cei doi au fost judecați și ulterior exonerați de acuzații într-un proces de fraudă privind vânzarea companiei de software Autonomy către Hewlett-Packard pentru 11 miliarde de dolari.

După vânzarea din 2011, Lynch a înființat firma de securitate cibernetică Darktrace, iar Chamberlain a fost numit director financiar al acesteia.

Pentru a contracara atacurile cibernetice, Darktrace a elaborat un software care învață tiparele comportamentale ale fiecărui actor din cadrul unei organizații și detectează activitățile neobișnuite.

Nu există, deocamdată, elemente factuale de natură să susțină o conspirație criminală în decesele lui Chamberlain și Lynch.

Totuși, suspiciunile sunt alimentate de legăturile acestora doi cu serviciile de informații din Regatul Unit și SUA, notează Politico.

Legăturile lui Lynch cu spionajul britanic și american

În anul 2013, Lynch a co-fondat Darktrace în parteneriat cu foști oficiali ai serviciilor de informații britanice.

Printre co-fondatori s-a numărat Stephen Huxter, fost oficial de rang înalt în echipa de apărare cibernetică a serviciului britanic de contraspionaj MI5.

Huxter a devenit director general la Darktrace.

Din această poziție, el l-a angajat în calitate de director executiv al pe Andrew France, care venea cu o experiență de 30 de ani în cadrul GCHQ.

GCHQ - Government Communications Headquarters - este o agenție de informații și securitate cibernetică din Regatul Unit. În 2013, a intrat în atenția opiniei publice, după ce fostul contractant NSA, Edward Snowden, a dezvăluit că agenția era implicată în colectarea informațiilor telefonice și online în Marea Britanie prin intermediul programului Tempora.

Andrew France a ajuns ulterior în Consiliul de Administrație de la Darktrace. Și Mike Lynch a făcut parte din acest Consiliu până în 2018, când a demisionat în urma procesului de fraudă intentat de autoritățile din SUA.

Fostul șef al MI5, Jonathan Evans s-a numărat, la rândul său, printre membrii Consiliului de Administrație al Darktrace pentru o perioadă.

Jim Penrose, un veteran cu o activitate de 17 ani în Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA), a condus în trecut operațiunile americane ale companiei.

Printre alți foști membri ai serviciilor de informații din Regatul Unit care au activat în cadrul Darktrace se află directorul tehnologic Dave Palmer, care a lucrat anterior la MI5 și GCHQ, și directorul de securitate John Richardson, care a lucrat în domeniul apărării cibernetice pentru guvernul britanic.

Mike Lynch avut legături cu spionajul britanic înainte de a cunoaște succesul în afaceri și de a fi pus sub urmărire penală în SUA

Legăturile lui Lynch cu lumea în general opacă a serviciilor secrete au precedat crearea și activitatea Darktrace, constată Politico.

Prima sa companie, numită Cambridge Neurodynamics și specializată în recunoașterea computerizată a amprentelor digitale, a avut contracte cu serviciile de informații britanice.

"Acestea (serviciile, n.r.) vin cu cele mai interesante probleme", se confesa Lynch într-un interviu pentru revista Wired în anul 2002.

Lynch a creat compania Autonomy în 1996. Stephen Chamberlain s-a alăturat în 2005.

Autonony a folosit învățarea automată pentru a analiza date din surse precum apelurile telefonice și email-urile interceptate.

Fan al personajului James Bond, Mike Lynch a numit sălile de conferințe din sediul Autonomy după personajele negative ale seriei de filme cu superspionul britanic fictiv, între care Dr. No și Goldfinger.

S-a spus despre el că a ordonat amplasarea, în recepția companiei, a unui acvariu cu pești piranha, inspirat fiind de o scenă a filmului "You only live twice", în care James Bond era jucat de Sean Connery.

De-a lungul vremii, Autonomy a câștigat licitații importante organizate de agențiile guvernamentale din Regatul Unit și SUA, inclusiv unul pentru furnizarea infrastructurii destinate Oficiului de Securitate Internă al SUA, în vederea analizei informațiilor din războiul contra terorismului, declanșat de atacurile de la 11 septembrie 2001.

Un articol din 2003 din The Guardian descria Autonomy drept "printre puținele organizații comerciale britanice care pot profita de pe urma războiului din Irak". The Guardian nota, la rândul său, specializarea companiei în "sisteme informatice avansate de ascultare".

La acel moment, compania avea contracte cu agenții guvernamentale americane, inclusiv cu armata SUA, cu NASA și cu serviciile de informații de peste Ocean,

GCHQ și MI6 erau, de asemenea, considerate a fi clienți ai Autonomy

Richard Perle, președinte al Consiliului consultativ pentru Apărare al Pentagonului la vremea respectivă, a fost unul dintre directorii companiei.

Cazul de fraudă: Lynch a fost apărat de fostul avocat al lui Jeffrey Epstein

La un an după vânzarea Autonomy, Hewlett-Packard, compania cumpărătoare, a susținut că valoarea firmei achiziționate a fost exagerată prin mijloace contabile.

În 2018, procurorii americani au formulat acuzații împotriva lui Mike Lynch. După o bătălie juridică în instanță împotriva extrădării, acesta a fost trimis în SUA și judecat pentru fraudă în 2022.

Anterior, directorul financiar al Autonomy, Sushovan Hussain, a fost găsit vinovat de fraudă și condamnat la cinci ani de închisoare.

Cu toate acestea, Lynch a scăpat de condamnare. Instanța a acceptat argumentele apărării, conform cărora antreprenorul s-ar fi concentrat în mod esențial pe dezvoltarea tehnologică a companiei și ar fi avut puține cunoștințe despre finanțele acesteia.

Lynch a fost reprezentat în instanță de același avocat care l-a apărat pe miliardarul pedofil Jeffrey Epstein, decedat în închisoare, menționează Politico. 

În aprilie anul curent, compania Darktrace a fost preluată contra sumei de 5,3 miliarde de dolari de către firma americană de capital privat Thoma Bravo.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile