Antena 3 CNN Externe Mii de georgieni au ieșit în stradă în fața parlamentului împotriva partidului pro-Kremlin care a câștigat alegerile

Mii de georgieni au ieșit în stradă în fața parlamentului împotriva partidului pro-Kremlin care a câștigat alegerile

de Adrian Dumitru    |   

Mii de protestatari s-au adunat, luni, în fața parlamentului de la Tbilisi, la apelul președintei Salome Zurabișvili și al opoziției, pentru a manifesta împotriva rezultatului alegerilor parlamentare de sâmbătă. După alegeri, pro-rușii de la guvernare s-au declarat câștigători ai scrutinului, în ciuda unui climat general de tensiune și violențe, generat mai ales de nenumăratele fraude filmate și publicate pe rețelele sociale.

Guvernul pro-rus și comisia electorală au calificat scrutinul drept „liber și corect”, însă observatorii independenți au atras atenția că au existat fraude și încălcări ale principiilor unor alegeri libere.

Parlamentarii opoziției din Georgia au făcut deja primul protest împotriva puterii pro-ruse, duminică, prin renunțarea la mandatele câștigate după alegerile de sâmbătă.

Decizia a fost luată în urma imaginilor cu fraude grosolane și violențe comise în toată țara pe parcursul zilei de sâmbătă. Primii 20 de candidați de pe lista Coaliției pentru Schimbare, una dintre forțele pro-europene de opoziție, au renunțat, duminică, la mandatele de deputați în semn de protest.

„Alegerile au fost falsificate, iar rezultatele nu sunt legitime. Nu vrem să le legitimăm cu voturile care au fost furate de la poporul Georgiei şi renunţăm la mandate”, a declarat lidera listei blocului de opoziţie, Nana Malașjia.

Și președinta pro-europeană a Georgiei, Salome Zurabișvili a declarat că nu va recunoaște rezultatul alegerilor și că nu poate să facă acest lucru pentru că asta ar însemna „recunoașterea intrării Rusiei” în țară. 

„Nu recunosc aceste alegeri, aceste alegeri nu pot fi recunoscute, pentru că ar fi același lucru cu recunoașterea intrării Rusiei aici”, a spus ea.

Conform rezultatelor oficiale, Visul Georgian a câștigat alegerile cu 53,93%, în timp ce partidele de opoziție au obținut, cumulat, puțin sub 38 de procente.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile