Antena 3 CNN Externe Medicul german condamnat la moarte în Belarus îi cere lui Lukaşenko să-l grațieze: „Sper să mă ierte”

Medicul german condamnat la moarte în Belarus îi cere lui Lukaşenko să-l grațieze: „Sper să mă ierte”

de Bianca Chirilă    |   

Cetăţeanul german Rico Krieger, condamnat la moarte în Belarus pentru „terorism” şi „mercenariat”, a apărut la o televiziune pentru a solicita să fie graţiat, o metodă condamnată vineri de Berlin, transmite AFP, citată de Agerpres.

Belarusul, ţară condusă cu mână de fier din 1994 de către Aleksandr Lukaşenko, aliat apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a indicat la finalul săptămânii trecute că în prezent au loc discuţii cu Germania privind soarta lui Krieger, despre care se crede că este medic militar şi are vârsta de 30 de ani.

„Sper cu adevărat că preşedintele Lukaşenko mă va ierta şi mă va graţia”, a declarat joi cetăţeanul german la televiziunea publică din Belarus, potrivit agenţiei de presă rusă TASS.

El a recunoscut că a fost însărcinat de serviciile secrete ucrainene (SBU) să fotografieze obiective militare din Belarus în octombrie 2023.

„Regret profund ceea ce am făcut şi sunt uşurat că nu au existat victime”, a continuat el, care a mărturisit că se simte „abandonat” de guvernul german.

Reacția Ministerului de Externe german

„Nu putem decât să le cerem liderilor belaruşi să pună capăt unei asemenea practici”, a reacţionat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe german, Kathrin Deschauer, într-o conferinţă de presă la Berlin.

Deţinutul este în contact cu Berlinul şi primeşte ajutor consular, a adăugat reprezentanta diplomaţiei germane.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale belaruse Viasna, Rico Krieger a fost condamnat la moarte de un tribunal din Minsk la 24 iunie, după ce fusese arestat în noiembrie 2023.

Belarusul este ultima ţară din Europa care mai aplică pedeapsa capitală.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile