Antena 3 CNN Externe Kim Jong-un a ordonat ca 30 de persoane să fie executate pentru că nu au prevenit inundațiile din vara aceasta 

Kim Jong-un a ordonat ca 30 de persoane să fie executate pentru că nu au prevenit inundațiile din vara aceasta 

de Daniela Chihaia    |   

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat ca aproximativ 30 de oficiali să fie executați pentru că nu au prevenit inundațiile masive și alunecările de teren înregistrate vara aceasta în Coreea de Nord, în urma cărora au murit în jur de 4.000 de persoane, potrivit sud-coreene citată de Bloomberg.

[GAL layout="5"]

Un oficial nord-coreean a declarat sub protecția anonimatului că între 20 și 30 de lideri din țară au fost acuzați de corupție și infracțiuni de serviciu, statul condamnându-i la pedeapsa capitală, a anunțat TV Chosun, informații preluate de presa occidentală.

„Între 20 și 30 de cadre din zona afectată de inundații au fost executate în același timp, la sfârșitul lunii trecute”, a declarat oficialul respectiv pentru presa din Coreea de Sud.

Aceste informații, însă, nu au putut fi verificate din surse independente.

Înainte de apariția acestei informații, Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord a raportat că liderul din Nord a ordonat autorităților să „pedepsească aspru” oficialii după ce inundațiile catastrofale care au lovit provincia Chagang în luna iulie, când aproximativ 4.000 de oameni au murit și alți 15.000 au fost evacuați.

Oficialii care ar fi fost executați nu au fost identificați, dar, potrivit informațiilor diin sud, printre ei s-ar număra Kang Bong-hoon, secretarul Comitetului de Partid al provinciei Chagang, care anterior a fost demis chiar de către Kim Jong-un din funcția pe care o deținea.

Kim a inspectat luna trecută zonele afectate de inundații și alunecări de teren și chiar s-a întâlnit cu locuitorii. A estimat atunci că lucrările de reconstrucție în zonele respective vor dura câteva luni de zile. 

Liderul nord-coreean a negat vehement informațiile vehiculate de Coreea de Sud despre numărul morților.

Nu este prima dată când apar informații despre execuțiile unor oficialități în Coreea de Nord, din cauza faptului că nu și-au îndeplinit sarcinile conform așteptărilor lui Kim. În 2019, ar fi fost executat pe Kim Hyok Chol, trimisul special în SUA, pentru că nu a negociat un summit între Kim și președintele de atunci al SUA, Donald Trump.

Dar ulterior s-a aflat că, de fapt, Chol ar fi fost doar arestat.

Coreea de Nord are în general o rată ridicată de execuții publice, efectuându-se în medie 10 execuții publice pe an, înainte de pandemia COVID-19, potrivit presei din Coreea de Sud, care mai spune că între timp rata a crescut foarte mult, anul trecut având loc cel puțin 100 de execuții.

Unele din faptele pentru care oamenii din Coreea de Nord riscă condamnarea la moarte și execuția sunt bizare. În luna iulie ar fi fost executați aproximativ 30 de elevi de gimnaziu pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile