Antena 3 CNN Externe Keir Starmer vrea să „întoarcă pagina” Brexit. Liderul britanic vine în Europa pentru a reseta relaţia cu Uniunea Europeană

Keir Starmer vrea să „întoarcă pagina” Brexit. Liderul britanic vine în Europa pentru a reseta relaţia cu Uniunea Europeană

de Adrian Dumitru    |   

Prim-ministrul guvernului britanic, Keir Starmer, vrea resetarea relaţiei ţării sale cu Uniunea Europeană după epopeea Brexit şi după tensionarea constantă a relaţiilor dintre bloc şi Regat pe parcursul celor 14 ani de guvernare conservatoare. Premierul de la Londra promite să „întoarcă pagina” Brexitului printr-o misiune diplomatică la Berlin şi Paris, relatează Politico.

Liderul laburist urmează să se întâlnească, în această săptămână, cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Franţei, Emmaneul Macron.

Prima întâlnire va fi cu Scholz, miercuri. Cei doi vor începe negocierile pentru ceea ce este descris drept un tratat bilateral fără precedent pentru a consolida schimburile comerciale şi parteneriatul în domeniul apărării.

Starmer vede o relaţie mai bună cu Germania ca parte a efortului său de a se apropia de UE. Conform cancelariei guvernului de la Londra, premierul britanic va sublinia în discuţia cu cancelarul că e concentrat pe a depăşi momentul 2016 şi Brexitul şi că vrea să reconstruiască relaţia cu partenerii săi cheie.

„Avem o oportunitate care vine o dată într-o generaţie de a ne reseta relaţia cu Europa şi de a lucra pentru parteneriate autentice şi ambiţioase care să fie bune pentru poporul britanic.

Trebuie să întoarcem pagina asupra Brexitului şi să reparăm relaţiile stricate lăsate în urmă de guvernul precedent.

Această muncă a început la întâlnirea de la Comunitatea Politică Europeană de luna trecută şi sunt determinat să o continui, iar din acest motiv merg în Germania şi Franţa în această săptămână.

Consolidarea relaţiei noastre cu aceste ţări este crucială, nu doar pentru a rezolva problema globală a imigraţiei, ci şi pentru a ne accentua creşterea economică pe continent şi, în mod crucial, în UK, una dintre misiunile principale ale guvernului meu”, a declarat Keir Starmer.

Starmer încearcă să asocieze ideea de legături mai puternice cu Europa de îmbunătăţirea vieţilor oameni, o caracterizare necesară pentru a nu-i provoca din nou pe cei mai fervenţi susţinători ai Brexit.

Totuşi, ieşirea Marii Britanii din UE rămâne unul dintre subiectele care divizează cel mai mult Marea Britanie. Un sondaj recent arăta, însă, că o majoritate consistentă a britanicilor ar vota pentru revenirea în bloc la un posibil referendum pe această temă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile