Antena 3 CNN Externe Partidul Laburist obține o victorie zdrobitoare la alegerile din Marea Britanie. Keir Starmer va fi prim-ministru

Partidul Laburist obține o victorie zdrobitoare la alegerile din Marea Britanie. Keir Starmer va fi prim-ministru

Starmer Sunak DPA Images
Liderul laburist Keir Starmer (stânga) și premierul conservator Rishi Sunak (dreapta). Sursă foto: hepta / DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iul 2024   •   00:01

Partidul Laburist din Marea Britanie a câștigat, joi, alegerile anticipate din această țară. Victoria formațiunii condusă de Keir Starmer a fost anticipată de sondajele preelectorale.

Conform datelor furnizate de exit poll-ul realizat de IPSOS UK pentru BBC, Sky News și ITV News, Partidul Laburist a obținut 410 de mandate, mult peste cele 326 necesare unei majorități guvernamentale.

"Le mulțumim tuturor celor care au făcut campanie pentru laburiști la aceste alegeri, tuturor celor care ne-au votat și și-au pus încrederea în Partidul nostru Laburist schimbat", a scris liderul laburist Keir Starmer pe rețeaua X.

Conservatorii, conduși în ultimele 20 de luni de Rishi Sunak și aflați în ultimii 14 ani la guvernare, și-au adjudecat  doar 131 de mandate.

Sunak a postat următorul mesaj, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor și a anunțării datelor din exit poll:

Sutelor de candidați conservatori, miilor de voluntari și milioanelor de alegători: Vă mulțumim pentru munca depusă, pentru sprijinul acordat și pentru votul dumneavoastră.

Partidul Reform UK al propagandistului pro Brexit și anti-migranți Nigel Farage, suspectat de a fi primit finanțare din Rusia pentru acțiunile sale, ar fi câștigat 13 mandate.

Liberal-democrații sunt cotați cu 61 de mandate iar Partidul Național Scoțian, cu 10 mandate în exit poll-ul celor trei radiodifuzori britanici.

Au mai câștigat mandate:

Plaid Cymru - 4
Verzii - 2 
Alții - 19

Practic, sondajul IPSOS UK cotează Partidul Laburist la 170 de mandate distanță față de mandatele însumate (în număr de 240) ale tuturor celorlalte forțe politice reprezentate în noul Parlament.

Numărătoarea voturilor va continua în această noapte iar rezultatele oficiale vor fi comunicate în orele ce urmează.

Victoria de proporții a laburiștilor este, în bună măsură, consecința unei serii de guvernări conservatoare asociate în anii din urmă cu scandaluri și cu numeroase crize care au crescut costul vieții și au afectat domenii esențiale, cum ar fi sistemul de sănătate.

"Laburiștii vor trebui să rezolve ce au distrus conservatorii prin ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar trebuie să se ocupe și de crizele curente: costul ridicat al vieții, costul mare al energiei, listele de așteptare din sistemul de sănătate, în condițiile în care peste 7 milioane de pacienți așteaptă să înceapă un tratament medical sau să fie văzuți de un medic.

Britanicii, chiar dacă mulți dintre ei încă aprobă Brexit-ul, spun că nu sunt mulțumiți de calea pe care țara a mers după ieșirea din Uniunea Europeană. Prin urmare, conservatorii au fost astăzi în poziția de a primi un vot de blam de la cetățeni", a relatat din Londra corespondentul Antena 3 CNN, Ciprian Vîrlan.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close