Antena 3 CNN Externe Kamala Harris și Donald Trump se întâlnesc pentru prima oară față în față la dezbaterea prezidențială de marți

Kamala Harris și Donald Trump se întâlnesc pentru prima oară față în față la dezbaterea prezidențială de marți

Adrian Dumitru
3 minute de citit Publicat la 08:05 09 Sep 2024 Modificat la 08:22 09 Sep 2024

Kamala Harris și Donald Trump se vor întâlni, marți, față în față pentru prima oară în prima dezbatere prezidențială de la ieșirea din cursă a lui Joe Biden. Vicepreședinta și fostul președinte au agreat deja condițiile de desfășurare ale confruntării, campania Kamalei Harris cedând, într-un final, în privința regulii microfoanelor închise. Dezbaterea, organizată și găzduită de postul ABC News, vine după o perioadă turbulentă în campania prezidențială americană, marcată de evenimente fără precedent – precum ieșirea din cursă a unui candidat democrat câștigător al curselor preliminare și o tentativă de asasinat împotriva candidatului republican.

Dezbaterea e programată să înceapă la ora 3:00, ora României și va dura 90 de minute.

Trump a acceptat să participe la această dezbatere, care urma să fie a doua cu Joe Biden, cu o perioadă de timp considerabilă înainte de retragerea președintelui american din cursă, pe 21 iulie.

De atunci, Trump a încercat să sugereze de mai multe ori că nu va participa la dezbaterea programată, încercând să acrediteze ideea că postul ABC nu e de încredere și acuzându-l de părtinire și de „fake news”.

Microfoanele rămân închise

Conform regulilor agreate, într-un final, de ambele campanii, situația de la dezbaterea cu Biden se va păstra, iar microfoanele vor rămâne închise pe perioada în care candidatul nu are cuvântul.

Campaniile Harris și Trump au luptat pe această temă, în condițiile în care vicepreședinta americană a vrut schimbarea regulii și menținerea microfoanelor deschise pe toată durata dezbaterii. Într-un final, însă, campania Harris și-a anunțat capitularea pe această temă și a acceptat dezbaterea cu microfoane închise.

De cealaltă, parte campania Trump, deși sabotată de propriul candidat, a cerut ferm păstrarea aceleiași reguli de la dezbaterea CNN. Întrebat individual pe această temă, Trump a spus și el că ar vrea ca microfoanele să rămână deschise, spre iritarea consilierilor săi care se tem că fostul președinte se va autosabota prin comentarii deplasate și grosolane la adresa contracandidatei sale.

Dezbaterea cu microfoanele deschise ar fi fost un mare test de autodisciplină pentru Trump în dezbaterea cu Harris, mai ales în condiţiile în care echipa sa de consilieri de campanie îl sfătuieşte să renunţe la stilul vitriolic de discurs şi să se concentreze pe politicile contracandidatei sale şi nu pe insulte sau pe atacuri la persoană.

De cealaltă parte, Harris ar fi vrut să aibă oportunitatea de a-l domina retoric pe Trump într-un moment memorabil de tipul celui din 2020, de la dezbaterea cu Biden, sau cu cel de la propria dezbatere de vicepreşedinte cu Mike Pence. 

Momentul din 2020, când Kamala Harris l-a dominat pe Mike Pence care încerca să o întrerupă.

Regula a venit mai ales ca urmare a primei dezbateri din 2020, când un Trump dezlănţuit a vorbit constant, întrerupându-l şi pe moderator şi pe Biden şi ducând la momentul emblematic – „Will you shut up, man?” (eng. - Mai taci din gură odată, omule?).

Harris a anunțat că acceptă regulile, miercuri, campania sa informând într-o scrisoare că a decis să renunțe la îngrijorările sale față de microfoanele oprite pentru a se asigura că dezbaterea merge înainte și că Trump nu se retrage.

„Vicepreședinta Harris, o fostă procuroare, va fi dezavantajată fundamental de acest format, care-l va ajuta pe Donald Trump să se ferească de schimburi de replici directe. Suspectăm că acesta a fost principalul motiv pentru care campania Trump a insistat cu atâta obstinație să păstreze microfoanele închise”.

Pe lângă această regulă, candidații vor avea două minute să răspundă la întrebări și încă două minute pentru răspunsuri la afirmațiile celuilalt candidat. În plus, vor primi un minut pentru fiecare întrebare ulterioară sau pentru clarificări. În același timp, candidații nu vor avea voie să-și adreseze întrebări unul celuilalt.

Dezbatere fără public

La fel ca dezbaterea precedentă, la care a participat Joe Biden, nici această confruntare nu va avea public, conform regulilor agreate de cele două campanii.

Conform campaniei Harris, „modelul comisiei de dezbateri prin care se construiau niște mari spectacole cu public, la costuri uriașe, pur și simplu nu este necesar și nici nu este important pentru o dezbatere de calitate”.

„Dezbaterile ar trebuie să se facă în beneficiul votanților americani care se uită de acasă la televizor, nu ca divertisment pentru un public live, la care să participe donatori și partizani care să perturbe și să ocupe timpul dezbaterii cu spectacole zgomotoase de aprobare sau cu huiduieli”, a declarat Jen O’Malley Dillon, șefa de campanie a Kamalei Harris.

În plus candidații nu vor avea voie să aibă un discurs de deschidere, însă li se va permite să ia cuvântul în încheierea dezbaterii, fiecare pentru o perioadă de două minute.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole