Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Kamala Harris acceptă toate regulile pentru dezbaterea cu Donald Trump, inclusiv ca microfoanele să fie „tăiate”

Kamala Harris acceptă toate regulile pentru dezbaterea cu Donald Trump, inclusiv ca microfoanele să fie „tăiate”

de Andreea Ştefan    |   

Vicepreședintele Kamala Harris a acceptat toate regulile impuse de ABC News pentru dezbaterea de săptămâna viitoare cu Donald Trump, renunțând la cererea campaniei sale ca microfoanele ambilor candidați să fie deschise pentru toate cele 90 de minute în care se află pe scenă, notează Politico.

Într-o scrisoare adresată rețelei, Brian Fallon, consilierul principal pentru comunicare al lui Harris, a scris că, în opinia sa, formatul „dezavantajează în mod fundamental” vicepreședintele, refuzându-i fostului procuror posibilitatea de a-l interoga pe deplin pe candidatul republican, potrivit unei persoane familiarizate cu această scrisoare.

Microfonul mut, a scris Fallon, „va servi la protejarea lui Donald Trump de schimburile directe cu vicepreședintele. Bănuim că acesta este motivul principal pentru care campania sa insistă asupra microfoanelor mute”.

El a continuat: „Înțelegem că Donald Trump riscă să nu participe deloc la dezbatere, așa cum a amenințat că va face anterior, dacă nu acceptăm formatul său preferat. Nu dorim să punem în pericol dezbaterea. Din acest motiv, acceptăm întregul set de reguli propus de ABC, inclusiv microfoanele mute”.

În scrisoare, ale cărei părți au fost transmise către Politico, Fallon a prezentat și alte acorduri verbale privind formatul dezbaterii, care au fost importante pentru ca echipa lui Harris să semneze regulile finale, a declarat persoana familiarizată cu această chestiune.

Aceste stipulări convenite permit moderatorilor să admonesteze orice candidat care întrerupe și să îi îndemne să transmită publicului larg orice se spune la microfonul mut. În plus, rețeaua va avea posibilitatea de a menține ambele microfoane deschise în timpul discuțiilor încrucișate sau al oricăror schimburi de replici. Și, spre deosebire de dezbaterea din 27 iunie dintre Trump și președintele Joe Biden, micul grup de jurnaliști care călătoresc cu Harris ar trebui să se afle în sala de dezbateri și suficient de aproape de scenă pentru a putea auzi orice remarci care sunt tăcute pentru publicul larg de televiziune.

Dar ABC News a contestat faptul că au existat noi acorduri în afara celor convenite în mai, când campania lui Trump și echipa lui Biden, care au insistat pentru microfoanele mute, s-au angajat să participe la dezbaterea din 10 septembrie. „Dincolo de regulile dezbaterii publicate astăzi, care au fost convenite de comun acord de cele două campanii la 15 mai, nu am încheiat alte acorduri”, a afirmat rețeaua într-o declarație. „Așteptăm cu nerăbdare să moderăm dezbaterea prezidențială de marțea viitoare”.

În timp ce Harris a declarat reporterilor miercuri că pregătirea pentru dezbatere a fost „până acum, foarte bună” în timp ce părăsea New Hampshire după o zi de campanie, echipa de asistenți implicați în ceea ce va fi aproape o săptămână de pregătire în Pittsburgh a fost oarecum agitată de faptul că nu a reușit să modifice una dintre regulile pe care echipele lui Trump și Biden le-au convenit cu câteva luni înainte și să se asigure că microfonul lui Trump nu va fi dezactivat.

Săptămâna trecută, când echipa lui Harris a făcut primul demers public pe această temă, Fallon a sugerat că echipa lui Trump „[nu] crede că candidatul lor se poate comporta ca un președinte timp de 90 de minute de unul singur”.

Trump, probabil conștient de efectul optic, a spus că este de acord cu dezactivarea microfoanelor. Dar echipa sa - și anume consilierul principal Jason Miller, care a fost reprezentantul campaniei în cadrul întâlnirilor cu ABC pe tema dezbaterii - a refuzat să fie de acord cu schimbarea regulii, potrivit unei persoane familiarizate cu întâlnirile.

Acest lucru a lăsat echipa de pregătire a dezbaterii lui Harris într-o oarecare tulburare în timp ce se deplasează spre Pittsburgh, unde vicepreședintele intenționează să se adăpostească până la evenimentul principal de marți seară.

O altă persoană familiarizată cu conversațiile private ale grupului a descris-o pe Karen Dunn, agentul democrat de lungă durată care supraveghează sesiunile de pregătire împreună cu consilierul politic Rohini Kosoglu, ca fiind „morocănoasă” din cauza mutării microfonului lui Trump de către rețea în timp ce Harris vorbește. Dunn, care nu este chiar un tweeter prolific, a postat săptămâna trecută reportajul POLITICO despre negocierile privind microfonul. De două ori.

Echipa lui Harris a organizat deja câteva simulări de dezbateri în care Philippe Reines, un vechi consilier al lui Hillary Clinton, l-a interpretat pe Trump. Dar a doua persoană familiarizată cu conversațiile și gândirea campaniei a sugerat că sesiunile finale, mai concentrate, de pregătire a dezbaterii ar putea include o revizuire a strategiei lui Harris.

Vicepreședintele, a spus persoana respectivă, „nu poate avea momentul ei Kavanaugh fără sunet la microfon” - o referire la interogatoriul lui Harris asupra lui Brett Kavanaugh în timpul audierii sale de confirmare la Curtea Supremă din 2018 în fața Comitetului Judiciar al Senatului.

Harris, al cărei discurs se bazează pe munca sa ca procuror și pe familiaritatea sa cu „tipul” lui Trump, ar putea dori să reia tipul de interogatoriu direct care l-a afectat pe cel de-al doilea candidat al lui Trump la Curtea Supremă cu privire la ancheta consilierului special asupra președintelui de atunci și la poziția sa privind drepturile reproductive.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile