Antena 3 CNN Externe Israelul este de acord să întrerupă luptele din Gaza pentru vaccinarea copiilor împotriva poliomielitei

Israelul este de acord să întrerupă luptele din Gaza pentru vaccinarea copiilor împotriva poliomielitei

de Georgiana Marina    |   

Organizația Mondială a Sănătății a declarat joi că a ajuns la un acord cu Israelul pentru pauze limitate în luptele din Gaza pentru a permite vaccinarea contra poliomielitei a sute de mii de copii după ce un bebeluș s-a infectat, acesta fiind primul caz confirmat în 25 de ani pe teritoriul palestinian.

Campania de vaccinare va începe duminică în centrul Fâșiei Gazei, cu o „pauză umanitară” care va dura de la 6 dimineața până la 15:00 timp de trei zile, care poate fi prelungită cu o zi dacă este necesar, a declarat Rik Peeperkorn, reprezentantul OMS în teritoriile palestiniene, scrie AP.

Pauza în lupte va începe la 1 septembrie şi va fi împărţită în trei faze de trei zile. „Avem un angajament preliminar pentru pauze umanitare specifice fiecărei zone în timpul campaniei de vaccinare”, a spus Peeperkorn, adăugând că încetarea ostilităţilor va avea loc mai întâi în Gaza centrală, timp de trei zile, urmată de Gaza de sud şi apoi de Gaza de nord. El a adăugat că va fi o campanie de vaccinare în două runde, cu un interval de patru săptămâni între prima şi a doua doză.

Un oficial israelian a confirmat pentru CNN că vaccinările împotriva poliomielitei vor începe în Gaza la 1 septembrie. Se aşteaptă ca fiecare fază a campaniei de vaccinare să dureze aproximativ şapte ore, iar în timpul acestor ore, vaccinurile vor putea intra în zonă în timpul „pauzei” şi vor putea fi distribuite.

Reacția Hamas

Basem Naim, un membru al biroului politic al Hamas, a declarat că gruparea militantă salută presiunea pentru o pauză în Gaza pentru a pune în aplicare campania de vaccinare. „Suntem pregătiţi să cooperăm cu organizaţiile internaţionale pentru a asigura această campanie”, a adăugat el.

OMS a confirmat la 23 august că un bebeluş a fost paralizat de virusul poliomielitei de tip 2, acesta fiind primul caz de acest fel din Gaza în ultimii 25 de ani. Reapariţia virusului - eliminat în cea mai mare parte a lumii dezvoltate - evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă cele două milioane de locuitori din Gaza, care trăiesc sub bombardamente israeliene din octombrie anul trecut. Mulţi locuitori ai enclavei sunt privaţi de hrană, medicamente şi apă potabilă, până la 90% din populaţie fiind strămutată în interiorul ţării.

Scopul campaniei de imunizare este de a vaccina aproximativ 640 000 de copii sub vârsta de 10 ani cu câte două doze. Potrivit lui Peeperkorn, 1,26 milioane de doze de vaccinuri şi 500 de suporturi de vaccin au fost deja livrate în Gaza.

Poliomielita afectează mai ales copiii sub cinci ani şi poate provoca paralizii ireversibile şi chiar moartea. Este extrem de infecţioasă şi nu există leac; poate fi prevenită doar prin imunizare, potrivit OMS.

Forumul Familiilor Ostaticilor, care militează pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza, a cerut, de asemenea, OMS şi UNICEF, agenţia ONU pentru copii, să includă ostaticii în campania de vaccinare împotriva poliomielitei în curs de desfăşurare şi în toate celelalte intervenţii sanitare.

Un oficial al Statelor Unite a declarat pentru CNN că secretarul de stat Antony Blinken l-a presat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul întâlnirii lor de săptămâna trecută cu privire la vaccinarea împotriva poliomielitei, spunându-i lui Netanyahu că aceasta trebuie să fie o prioritate absolută şi că trebuie să se facă. Netanyahu a fost de acord să colaboreze cu SUA cu privire la detalii, a declarat oficialul. Trimisul special al SUA pentru problemele umanitare din Orientul Mijlociu, Lise Grande, a condus acest efort, lucrând la finalizarea detaliilor între guvernul israelian şi ONU, inclusiv ceea ce priveşte pauzele dorite şi modul în care vaccinurile vor fi livrate.

 

 

Subiecte în articol: poliomielită Gaza Israel vaccinare OMS
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile