Antena 3 CNN Externe Un bebeluș de 10 luni din Gaza a fost diagnosticat cu poliomielită. Este primul caz confirmat în ultimii 25 de ani

Un bebeluș de 10 luni din Gaza a fost diagnosticat cu poliomielită. Este primul caz confirmat în ultimii 25 de ani

bebelus doctor control medical spital
Bebeluș în spital, la un control medical. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    23 Aug 2024   •   20:05

Un bebeluș în vârstă de 10 luni a paralizat parțial, după ce a contractat poliomielită în Gaza, au declarat oficialii Organizației Națiunilor Unite, potrivit BBC.

Potrivit ONU, Gaza, aflată acum în a 11-a lună de război, nu a înregistrat niciun caz de poliomielită de 25 de ani, deși în iunie a fost detectat poliovirusul de tip 2 în eșantioane colectate din apele reziduale ale teritoriului.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este „foarte îngrijorat” și a confirmat că se depun eforturi pentru a lansa un program de vaccinare în următoarele săptămâni.

Copilul de 10 luni, care nu a fost vaccinat, se pare că este în stare stabilă după ce a dezvoltat paralizie la un picior.

Care sunt simptomele de poliomielită

Poliovirusul, răspândit cel mai adesea prin canalizare și apă contaminată, este foarte infecțios. Poate provoca desfigurare și paralizie și este potențial mortal. Acesta afectează în principal copiii sub vârsta de cinci ani.

Grupurile umanitare au pus reapariția poliomielitei în Gaza pe seama întreruperii programelor de vaccinare a copiilor și a deteriorării masive a sistemelor de apă și canalizare cauzate de război.

Pentru a încerca să limiteze răspândirea, ONU a făcut presiuni pentru o pauză de o săptămână a luptelor în vederea desfășurării unei campanii de vaccinare împotriva poliomielitei pentru mai mult de 640.000 de copii sub vârsta de 10 ani.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că „sute de mii de copii din Gaza sunt în pericol”. El a declarat că, pentru ca campania să aibă succes, va trebui facilitat transportul vaccinurilor și al echipamentelor necesare, precum și intrarea experților în poliomielită în Gaza.

De asemenea, au fost necesare combustibil adecvat, un flux sporit de numerar, comunicații fiabile și asigurarea siguranței atât a lucrătorilor din domeniul sănătății, cât și a persoanelor care ajung în centrele de sănătate, a spus el.

OMS a aprobat eliberarea a 1,6 milioane de doze de vaccin, UNICEF coordonează livrarea acestora împreună cu unități de stocare la rece, iar echipele medicale ale UNRWA vor administra vaccinurile odată ce acestea vor ajunge în Gaza.

Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russel, a declarat că reapariția virusului în fâșie după 25 de ani este „o altă reamintire sumbră a cât de haotică, disperată și periculoasă a devenit situația”.

La 18 august, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că, de la începutul războiului, au fost trimise în Gaza 282.126 de fiole de vaccin antipolio, suficiente pentru 2.821.260 de doze. Acesta a declarat că, în următoarele săptămâni, vor fi livrate încă 60 000 de vaccinuri pentru a vaccina peste un milion de copii.

Potrivit IDF, intrarea în Fâșia Gaza pentru vaccinuri și prevenirea epidemiilor este facilitată de Coordonatorul activităților guvernamentale în teritorii (COGAT). „Aceasta include intrarea echipelor medicale și a vaccinurilor împotriva virusului poliomielitei”, a declarat IDF.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close