Antena 3 CNN Externe „Sper că acesta este finalul”. Președintele Joe Biden spune că Israelul trebuie să înceteze confruntarea directă cu Iranul

„Sper că acesta este finalul”. Președintele Joe Biden spune că Israelul trebuie să înceteze confruntarea directă cu Iranul

de Adrian Iclozan    |   

Noapte de foc în Orientul Mijlociu. Armata israeliană a lansat atacuri asupra Iranului, drept răspuns la barajul de rachete balistice iraniene din urmă cu mai bine de trei săptămâni. Atunci, republica islamică a susținut că răzbună moartea liderilor Hamas și Hezbollah, dar și a unor responsabili de la Teheran, uciși în lovituri israeliene. Sâmbătă dimineața, în jurul orei 2, cel puţin 5 explozii au fost raportate, iar mai multe ţinte militare din jurul capitalei Teheran şi din alte două provincii au fost lovite de armata israeliană. Soldaţii IDF au lansat atacuri concomitente şi asupra siturilor militare din sudul şi centrul Siriei, fiind semnalate explozii inclusiv în jurul capitalei Damasc. De cealaltă parte, oficialii din Apărare de la Teheran au transmis că cele două valuri de bombardamente israeliene au fost "interceptate şi contracarate cu succes" de sistemul integrat de apărare aeriană al Iranului și nu au fost înregistrate pagube însemnate, scrie agenția de presă IRNA.

Joe Biden, după atacul israelian în Iran: "Sper că este sfârșitul confruntării directe"

Actualizare 19:35 Președintele american, Joe Biden, a spus, sâmbătă, că Israelul lovit, aparent, doar ținte militare în atacul de represalii împotriva Iranului.

Biden a declarat reporterilor că speră ca atacul israelian să marcheze sfârșitul confruntării directe cu Iranul.

"Se pare că Israelul nu a lovit nimic care nu era o țintă militară. Sper că acesta este finalul", a afirmat el.

Hezbollah: Atacul israelian nu va afecta sprijinul Iranului

Actualizare 19:25 Gruparea pro-iraniană Hezbollah a condamnat atacul efectuat de Israel asupra Iranului și a comunicat că astfel de lovituri nu vor afecta sprijinul Teheranului pentru militanții din Liban.

Gruparea, ai cărei cei mai importanți lideri au fost uciși în săptămânile din urmă în raiduri aeriene ale Israelului la Beirut și în restul țării, a calificat loviturile IDF în Iran drept o "escaladare periculoasă".

De asemenea, Hezbollah a acuzat cel mai important aliat al Israelului, Statele Unite, pentru "masacre, tragedii și suferințe".

Gruparea Hezbollah a lansat cel puțin 200 de proiectile asupra Israelului după atacurile în Iran

Actualizare 19:15 Cel puțin 200 de proiectile au fost trase, sâmbătă, din Liban asupra teritoriului israelian, anunță IDF.

Intensificarea tirurilor vine după ce Israelul a lansat valuri consecutive de lovituri asupra unor ținte militare din Iran, sâmbătă dimineață. Iranul a raportat patru morți după atacuri.

Israelul a comunicat, la rândul său, că tirurile lansate din sudul Libanului nu s-au soldat cu victime, dar că  fragmentele de la aproximativ 30 de rachete au avariat mai multe clădiri și mașini în orașul Nahariya din nordul țării.

De asemenea, serviciul de pompieri a precizat că se ocupă de incendiile provocate de atacurile cu rachete în șapte locuri din nordul Israelului.

Iranul crește bilanțul atacului israelian la patru militari morți

Actualizare 19:05 Iranul a crescut la patru morți bilanțul victimelor în urma atacurilor aeriene israeliene de sâmbătă dimineața.

Conform oficialilor de la Teheran, este vorba despre patru militari. Bilanțul anterior indica doi militari morți. 

Nu au fost oferite detalii suplimentare.

Iranul susține că apărarea sa aeriană a contracarat cu succes atacul, recunoscând, pe de altă parte, că au fost înregistrate "pagube limitate" în anumite locații.

Analist: E "semn bun" că minimalizează atacul Israelului

Actualizare 18:40 Faptul că Iranul minimalizează atacurile Israelului este "o veste bună", estimează Yossi Mekelberg, consultant în cadrul Programului Chatham House pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, citat de NBC.

Potrivit acestui analist, răspunsul iranian inițial deschide ușa către o reducere a escaladării.

"Faptul că (iranienii) s-au arătat disprețuitori cu privire la pagube le oferă spațiu pentru a spune 'gata, s-a terminat, conturile au fost reglate'", a comentat el.

Analistul a adăugat că încetarea conflictului militar direct între Iran și Israel, la care se adaugă uciderea liderilor grupărilor Hamas și Hezbollah, ar putea deschide calea trecerii de la acțiunea militară "la sfera diplomatică și politică".

O rachetă israeliană ar fi căzut în Irak, după atacurile IDF efectuate sâmbătă dimineață în Iran

Actualizare 17:10 După atacurile lansate de Israel în Iran, sâmbătă dimineață, pe rețelele sociale au început să circule fotografii și clipuri video ce înfățișează, aparent, resturi ale unei rachete utilizate de IDF care a căzut în Irak.

Times of Israel, care difuzează imaginile distribuite de un cont X, menționează că locația în care ar fi căzut presupusa rachetă israeliană ar fi undeva la nord de Bagdad.

Autenticitatea imaginilor nu a putut fi probată imediat iar în postarea originală autorul acesteia remarcă faptul că resturile de rachetă nu au "nici măcar un cuvânt" în ebraică.

Armata israeliană a confirmat că a efectuat, sâmbătă dimineață, mai multe valuri de lovituri aeriene în Iran împotriva unor ținte militare, în replică la un atac cu rachete balistice al Iranului în Israel, pe 1 octombrie.

[GAL layout="4"]

Zece polițiști iranieni uciși într-un atac aparent fără legătură cu loviturile israeliene

Actualizare 15:30  Zece grăniceri iranieni au fost ucişi, sâmbătă, într-un atac în regiunea Sistan-Balucistan din sudul Iranului, care se învecinează cu Pakistanul şi Afganistanul, informează Agerpres pe baza relatărilor făcute de DPA şi AFP.

Agenţiile de presă iraniene Mehr şi Tasnim, care preiau informaţii de la ministerul de Interne de la Teheran, au scris că este vorba de un act terorist comis în comitatul Taftan, unde atacatorii au vizat vehicule ale poliţiei de frontieră.

Presa internațională reaminteşte că acolo au mai avut loc ciocniri între forţe iraniene şi militanţi sunniţi.

Agențiile iraniene citate nu au menţionat cine ar putea fi atacatorii sau care ar putea fi motivele atacului.

NYT: Israelul a vizat sistemul antiaerian rusesc S-300 de la un aeroport din Teheran și o bază iraniană secretă

Actualizare 13:20 Cotidianul american The New York Times, NYT, scrie, citând doi oficiali iranieni, că una dintre țintele vizate de Israel în atacul de sâmbătă dimineața a fost sistemul defensiv cu S-300 de fabricație rusă, amplasat la Aeroportului Internațional Imam Khomeini de lângă Teheran.

Aparent, nu este prima dată când statul evreu acordă atenție acestor sisteme antiaeriene rusești: după atacul în premieră al Iranului, executat cu rachete balistice în noaptea de 13 spre 14 aprilie anul curent, Israelul a replicat cu lovituri îndreptate inclusiv asupra sistemului S-300 de la situl nuclear iranian Natanz.

Sâmbătă, armata statului evreu a vizat, de asemenea, cel puțin trei baze de rachete ale Corpului Gardienilor Revoluției din Iran, precum și baza militară secretă Parchin de la periferia Teheranului.

Una dintre loviturile israeliene efectuate aici și-ar fi atins ținta, în timp ce altele au fost contracarate.

Iranul ar fi comunicat Israelului că nu intenționează să răspundă la atacurile de sâmbătă

Actualizare 13:00 Iranul a transmis public că este obligat să se apere, după loviturile de represalii israeliene executate asupra unor ținte militare, în care ar fi fost uciși doi soldați, sâmbătă dimineața.

"Iranul are dreptul și datoria de a se apăra împotriva actelor de agresiune străină", a comunicat Ministerul de Externe de la Teheran într-o declarație în care este citat articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite.

Declarația vine în contextul în care Sky News Arabia a relatat, citând surse anonime, că Iranul ar fi informat Israelul, prin intermediul unui mediator străin, că nu va răspunde la loviturile de peste noapte.

Doi morți în Iran după atacurile israeliene, anunță Corpul Gardienilor Revoluției

Actualizare 12:10 Loviturile aeriene israeliene de vineri noaptea împotriva Iranului au ucis doi militari iranieni, transmite Agerpres pe baza unei relatări a agenției Tasnim, considerată platforma de comunicare a Gardienilor Revoluţiei Islamice.

Conform sursei citate, soldaţii au căzut în misiune.

Anterior, Iranul a comunicat că cele două valuri de atacuri israeliene au produs daune minime.

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate israeliene, Daniel Hagari, a spus că atacul a ţintit obiective militare, cum ar fi fabrici de rachete, sisteme de rachete sol-aer şi sisteme ale apărării antiaeriane.

Agenţia de ştiri iraniană Fars a comunicat că au fost vizate baze militare de la sud şi sud-vest de Teheran.

Israelul a anunțat în avans Iranul ce ținte va ataca (raport)

ACTUALIZARE 08:50 Israelul a avertizat Iranul, înainte de loviturile aeriene de represalii din această dimineață, să nu riposteze, într-un efort de a preveni escaladarea atacurilor într-un conflict mai larg, conform surselor citate de site-ul de știri Axios.

Trei surse citate în raport susțin că mesajul israelian a fost transmis Iranului prin intermediul mai multor terți, inclusiv prin ministrul olandez de externe.

„Israelienii le-au transmis iranienilor în avans ce vor ataca, în linii mari, și ce nu vor ataca,” a declarat una dintre surse, citată în raport.

La scurt timp după atacuri, IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) a comunicat că printre țintele militare vizate se numărau baterii de apărare antiaeriană și situri de fabricare a rachetelor balistice — cele utilizate în atacul recent al Iranului asupra Israelului de pe 1 octombrie, precum și într-un atac anterior din 14 aprilie.

Israelul a avertizat de asemenea Iranul că, în cazul unei riposte, loviturile viitoare vor fi și mai puternice, conform altor două surse citate de Axios.

Anunțând încheierea atacurilor în urmă cu câteva ore, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a avertizat că, dacă Iranul va „comite greșeala” de a escalada situația, Israelul va răspunde.

Iranul permite reluarea zborurilor civile după atacul israelian

ACTUALIZARE 08:40 Iranul a anunţat sâmbătă dimineaţa că se pot relua zborurile civile, după ce îşi închisese spaţiul aerian în urma loviturilor israeliene de vineri noaptea, informează dpa.

Autoritatea aviatică de la Teheran a comunicat că liniile aeriene îşi pot relua operaţiunile normale începând de la ora locală 9 a.m. (05.30 GMT), a transmis agenţia de presă de stat IRNA, preluată de dpa.

Casa Albă cere Iranului să nu contraatace

ACTUALIZARE 08:30 Casa Albă îndeamnă „Iranul să înceteze atacurile asupra Israelului, astfel încât acest ciclu de lupte să se încheie fără o escaladare suplimentară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Sean Savett, după atacurile de răspuns ale Israelului asupra Iranului.

„Israelul a anunțat că răspunsul lor la atacul cu rachete balistice al Iranului din 1 octombrie este acum complet. După cum au declarat oficialii israelieni, răspunsul lor a fost un exercițiu de autoapărare și a evitat în mod specific zonele populate, concentrându-se exclusiv pe ținte militare, spre deosebire de atacul Iranului asupra Israelului, care a vizat cel mai populat oraș al Israelului”, a spus Savett într-un comunicat.

Iranul anunță că atacurile israeliene au fost interceptate, provocând „daune limitate”

ACTUALIZARE 08:00 Iranul a declarat că Israelul a atacat facilități militare din întreaga țară sâmbătă dimineața, provocând „daune limitate” în unele zone, scrie CNN.

Israelul „a atacat părți ale centrelor militare din provinciile Teheran, Khuzestan și Ilam”, a raportat agenția de presă de stat IRNA, adăugând că „atacul a fost interceptat și contracarat cu succes” de „sistemul integrat de apărare aeriană” al Iranului.

Oficialii iranieni au declarat anterior că apărarea antiaeriană a fost desfășurată „în mai multe zone din jurul Teheranului și al țării”, potrivit IRNA.

Atac israelian în Iran: Washingtonul informat în prealabil, dar fără implicare

ACTUALIZARE 07.30 Statele Unite au fost informate în prealabil de Israel cu privire la atacurile sale împotriva Iranului, dar Washingtonul nu este implicat în această operaţiune, a declarat vineri seară un responsabil american al apărării, transmite AFP.

Preşedintele american, Joe Biden, precum şi vicepreşedinta sa, candidata democrată Kamala Harris, sunt ţinuţi la curent cu această situaţie, a informat Casa Albă, care a descris atacurile drept "manevre de autoapărare".

"Înţelegem că atacurile ţintite ale Israelului împotriva unor ţinte militare din Iran constituie manevre de autoapărare şi vin ca răspuns la atacul cu rachete balistice al Iranului asupra Israelului din 1 octombrie", a declarat într-un comunicat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al executivului american.

Israelul, aliat al Washingtonului, a anunţat sâmbătă că a lansat "lovituri de precizie" asupra unor ţinte militare din Iran, drept represalii la atacurile care l-au vizat, într-un moment în care mai multe explozii au fost auzite de AFP la Teheran.

Armata israeliană confirmă că loviturile împotriva Iranului s-au încheiat

ACTUALIZARE 07:00 Armata israeliană a declarat că a finalizat atacuri aeriene „precise și țintite” asupra țintelor militare din Iran.

„Lovirea de răzbunare a fost încheiată și misiunea a fost îndeplinită”, au declarat Forțele de Apărare Israelului într-un comunicat. „Avioanele noastre s-au întors în siguranță acasă.”

Forțele aeriene israeliene au lovit „facilități de producție de rachete” despre care spunea că au fost folosite pentru a produce rachetele pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în ultimul an. De asemenea, a mai spus că armata israeliană a lovit „matrice de rachete sol-aer și capacități aeriene suplimentare iraniene, care au fost destinate să restrângă libertatea de operare aeriană a Israelului în Iran”.

Israelul a lansat un al doilea val de lovituri în Iran, la circa două ore după primul

Actualizare 04:55 Presa israeliană a anunțat, în jurul orei 4:45, sâmbătă dimineața, un nou val de lovituri efectuate de IDF în Iran, după atacurile inițiale, semnalate la puțin timp după ora 2 în apropiere de Teheran.

Surse locale au menționat patru explozii în estul Teheranului și intrarea în acțiune a apărării antiaeriene.

Un clip care pare să surprindă defensiva antiaeriană din oraș activându-se în timpul celui de-al doilea val de lovituri israeliene a început să circule pe rețelele sociale în scurt timp.

Autenticitatea imaginilor nu a putut fi probată imediat.

Operațiunea militară a Israelului în Iran ar urma să se încheie în aceeași zi în care a fost lansată, conform postului TV ABC.

Postul Channel 12 a transmis, la rândul său, că valul inițial de lovituri a fost îndreptat împotriva unor fabrici de rachete și instalații de apărare antiaeriană.

Iranul și-a închis spațiul aerian în urma atacului israelian

Actualizare 04:30 Iranul și-a închis spațiul aerian, conform unei notificări oficiale emise de autoritatea aviației civile din această țară, relatează CNN.

Spațiul aerian iranian va rămâne închis până sâmbătă la ora locală 9:00 a.m. (aceeași oră în România), conform sursei citate.

CNN precizează că în jurul orei loviturilor lansate de Israel, sâmbătă dimineața, în Iran, patru avioane civile aflate în spațiul aerian al Teheranului au început să se îndepărteze de capitala iraniană, conform informațiilor publicate de site-ul de monitorizare a zborurilor FlightRadar24.

Surse militare israeliene: Nu au fost vizate ținte energetice în Iran. Netanyahu a urmărit atacul din buncăr

Actualizare 03:55 Atacul de sâmbătă dimineața efectuat de Israel în Iran nu a vizat infrastructura energetică a republicii islamice, afirmă o sursă militară israeliană pentru CNN.

Potrivit sursei citate, operațiunea militară împotriva Iranului a fost 100% israeliană, dar în contextul unei "cooperări profunde" cu Statele Unite, inclusiv în ceea ce privește apărarea antiaeriană.

Agenția semi-oficială iraniană Fars a relatat că loviturile executate de Israel în Iran au vizat mai multe baze militare din apropiere de Teheran. Acestea sunt situate în suburbiile vestice și sudice.

La începutul acestei luni, oficialii israelieni, inclusiv premierul Benjamin Netanyahu, au asigurat SUA că un atac de represalii asupra Iranului va fi limitat la ținte militare și nu va fi îndreptat împotriva instalațiilor petroliere sau nucleare, potrivit unei surse la curent cu situația.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, au urmărit desfășurarea loviturilor asupra Iranului împreună cu responsabilii armatei dintr-un buncăr situat sub baza militară Kirya din Tel Aviv.

Presa de stat din Iran susține că exploziile din Teheran "au legătură" cu sistemele de apărare antiaeriană

Actualizare 03:30 Presa de stat iraniană susține că exploziile semnalate sâmbătă dimineața în Teheran au legătură cu intrarea în acțiune a sistemelor de apărare antiaeriană, notează CNN, care citează postul Press TV.

La rândul său, agenția iraniană IRNA a relatat că situația la aeroporturile Mehrabad și Imam Khomeini din capitala iraniană este normală.

În acest context, CNN precizează că a reușit să discute cu o rezidentă din Teheran, care a declarat că s-a trezit în noaptea de vineri spre sâmbătă în zgomotul unor explozii îndepărtate.

Martora, care nu și-a divulgat identitatea din motive de securitate, a precizat că s-a uitat pe ferestrele locuinței după eventuale explozii, dar nu a văzut nimic de acest fel.

Ea a mai spus că, pe tot parcursul zilei de vineri, în capitala iraniană a fost o puternică prezență a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice.

Casa Albă: Israelul își exercită dreptul la autoapărare

Actualizare 03:12 Loviturile israeliene asupra unor ținte militare din Iran reprezintă exercitarea dreptului la autoapărare de către Israel, în urma atacului cu rachete balistice al Teheranului de la începutul acestei luni, a transmis Casa Albă printr-un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Sean Savett.

Acesta a adăugat că SUA nu participă la operațiunile militare israeliene împotriva Iranului.

Potrivit Casei Albe, președintele Joe Biden se află în prezent în Wilmington, Delaware, și a fost informat cu privire la atacul israelian, urmărind îndeaproape evoluțiile.

Casa Albă, avertizată "din scurt" cu privire la atacul din Iran

Actualizare 03:08 Casa Albă a fost informată cu puțin timp înainte ca Israelul să efectueze lovituri aeriene asupra Iranului, relatează postul TV Fox News, citat de Times of Israel.

În Israel, autoritățile nu au schimbat instrucțiunile pentru civili, în contextul atacului asupra republicii islamice.

"Forțele israeliene sunt pe deplin pregătite, în atac și apărare. Urmărim evoluțiile din Iran și ale intermediarilor săi din regiune.

Efectuăm o evaluare continuă a situației de pe frontul intern și, în acest stadiu, nu există nicio schimbare în instrucțiunile Comandamentului Frontului Intern", a menționat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

IDF confirmă oficial atacul în Iran

Actualizare 03:00 Într-o declarație difuzată sâmbătă dimineața, Forțele de Apărare Israeliene, IDF, au anunțat că efectuează "lovituri precise" asupra unor ținte militare iraniene, "ca răspuns la luni de atacuri continue ale regimului din Iran împotriva statului Israel".

"Regimul din Iran și interpușii săi din regiune au atacat fără încetare Israelul începând cu 7 octombrie pe șapte fronturi, lansând inclusiv atacuri directe de pe teritoriul iranian. Ca orice altă țară suverană din lume, statul Israel are dreptul și datoria de a răspunde", se spune în comunicatul armatei israeliene.

Potrivit IDF, capacitățile defensive și ofensive sunt "complet mobilizate", iar armata israeliană "va face tot ce este necesar pentru a apăra țara și poporul".

Explozii la Teheran, confirmate de presa israeliană și de cea iraniană

Actualizare 02:20 Cel puțin cinci explozii au fost auzite în apropierea capitalei iraniene Teheran, a relatat Times of Israel sâmbătă dimineața.

La scurt timp, surse israeliene au confirmat pentru publicația citată că statul evreu a început anticipatul atac în Iran.

Nu au fost disponibile imediat reacții din partea autorităților republicii islamice.

Pe rețelele sociale au început să circule, după ora 2 dimineața (ora României) imagini care ar fi surprins una dintre loviturile din Teheran. Autenticitatea acestor imagini nu a putut fi confirmată imediat.

Pe parcursul zilei de vineri, au existat indicii că Israelul așteaptă "o fereastră de oportunitate" pentru a lansat atacul de represalii la barajul cu rachete balistice iraniene din 1 octombrie.

Agenția Fars News, care își desfășoară activitatea sub autoritatea Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, a confirmat, la rândul său, că în Teheran au fost auzite explozii.

Știrea inițială

Mai multe avioane F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA au sosit în Orientul Mijlociu venind din Germania, scrie Times of Israel, care citează Comandamentul Central al Statelor Unite.

Desfășurarea acestor aparate de luptă vine în contextul așteptatului atac al Israelului în Iran.

Planurile atacului au fost aprobate la cel mai înalt nivel al armatei israeliene și așteaptă momentul de oportunitate pentru punerea în aplicare, adaugă publicația citată.

Iranul, la rândul său, a făcut pregătiri de război cu Israelul, iar următorii pași în această escaladare depind de replica statului evreu la atacul cu rachete balistice al Teheranului din data de 1 octombrie.

Cotidianul american The New York Times (NYT) citează patru oficiali iranieni care spun că liderul suprem de la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forțelor armate ale țării să facă planuri alternative de război bazate pe rezultatul potențial al unui atac de represalii executat de Israel în republica islamică.

Sursele NYT, dintre care două fac parte din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice, au spus că Iranul "va escalada mai mult" în cazul în care Israelul ar provoca daune semnificative obiectivelor sensibile, cum ar fi instalațiile petroliere și nucleare, sau dacă îi va viza pe oficialii iranieni de rang înalt.

Iranul, pregătit să lanseze 1.000 de rachete spre Israel

Concret, Iranul ar putea lansa un baraj de până la 1.000 de rachete balistice, adică de peste cinci ori mai multe decât cele lansate pe 1 octombrie, care au produs distrugeri în zone civile și la obiective militare, inclusiv la o bază aeriană, și ale căror resturi au ucis un palestinian în Cisiordania.

O altă dezvoltare posibilă este cea în care Iranul ia în calcul să provoace perturbări în aprovizionarea cu energie la nivel mondial și pe rutele comerciale internaționale.

Totuși, dacă Ierusalimul își va limita răspunsul la lovirea depozitelor de arme sau a bazelor militare iraniene, Teheranul ar putea ajunge la concluzia că este în interesul său să nu mai răspundă și să pună punct conflictului.

Liderii iranieni susțin în mod public că nu doresc un război regional total, iar ministrul de Externe de la Teheran, Abbas Araghchi, a efectuat săptămâna trecută un turneu regional pentru a sublinia acest lucru.

Pe de altă parte, inacțiunea la o lovitură israeliană puternică ar face ca Iranul să pară slab și, pentru a evita acest lucru, responsabilii politici și militari ai republicii islamice s-ar putea vedea motivați să-și reafirme poziția regională printr-o nouă escaladare armată.

Șeful Corpului Gardienilor Revoluției Islamice: "Nu vă bazați pe THAAD, este limitat. Nu puteți câștiga, vă vom distruge"

Șeful Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, Hossein Salami, a avertizat joi că, în pofida ajutorului SUA, concretizat inclusiv printr-un sistem anti-rachetă desfășurat recent pe teritoriul statului evreu, Israelul nu va fi capabil să se apere de viitoarele atacuri ale Teheranului.

"La fel cum sistemele antirachetă Arrow nu au funcționat în timpul operațiunii (din 1 octombrie), nici sistemele THAAD nu vor funcționa. Nu vă bazați pe THAAD, capacitățile sale sunt limitate. Nu puteți câștiga acest conflict, vă vom distruge", a susținut Salami.

THAAD, sau Terminal High Altitude Area Defense System, este o parte esențială a sistemelor de apărare antiaeriană ale armatei americane. Desfășurarea sa în Israel completează sistemele locale Iron Dome, "Praștia lui David" și Arrow 2 și 3. 

Kan, radiodifuzorul public din Israel, a relatat, joi, că forțele aeriene ale țării au finalizat pregătirile pentru represalii și așteaptă acum ca liderii politici să ia decizia lansării atacului, în funcție de momentele de oportunitate.

Planurile au fost aprobate de șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, și de ministrul Apărării, Yoav Gallant, potrivit unui oficial din domeniul securității.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile