Antena 3 CNN Externe Imagini din satelit: Israelul a lovit apărarea antiaeriană a siturilor energetice si nucleare din Iran. Prima reacție a lui Khamenei

Imagini din satelit: Israelul a lovit apărarea antiaeriană a siturilor energetice si nucleare din Iran. Prima reacție a lui Khamenei

de Adrian Iclozan    |   

Noi imagini apărute după atacul lansat sâmbătă dimineața de Israel în Iran sugerează că loviturile IDF au fost direcționate către sistemele de apărare antiaeriană menite să protejeze instalații de petrol și gaze și situri militare legate de programul nuclear al Teheranului, scrie The Guardian.

Operațiunea, numită de Israel "Zilele pocăinței", a fost o replică la barajul iranian cu rachete balistice executat pe 1 octombrie de republica islamică asupra statului evreu.

Mai mult decât o simplă răzbunare, "Zilele pocăinței" ar fi avut, de fapt, rolul de a diminua capacitatea Iranului de a lansa noi atacuri în Israel, precum și de a face țara mai vulnerabilă la eventuale lovituri aeriene viitoare.

Citând trei oficiali israelieni și trei responsabili iranieni, The New York Times (NYT) relatează că, în prima fază a operațiuni, au fost atacate sisteme de apărare antiaeriană din Siria și Irak. Aceste lovituri au împiedicat aliații Teheranului să intercepteze aeronavele trimise să bombardeze în Iran.

Israelul ar fi lovit circa 20 de ținte militare situate în jurul obiectivelor energetice și nucleare ale Iranului

Pe teritoriul acestei țări au fost, de asemenea, atacate sistemele de apărare aeriană. Unele dintre acestea erau amplasate pentru a apăra resurse energetice importante, între care rafinăria de petrol Abadan, complexul petrochimic Bandar Imam Khomeini, câmpul gazeifer Tange Bijar și portul Bandar din sudul țării, potrivit NYT.

În jurul capitalei ar fi fost lovite trei sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricație rusă, precum și bazele militare Parchin și Parand, a adăugat acesta.

Videoclipuri difuzate pe rețelele sociale par să înfățișeze pagube la o fabrică situată în apropiere de Teheran, care construiește utilaje pentru industria de petrol și gaze.

Imaginile din satelit analizate de agențiile internaționale de presă arată o structură complet distrusă și mai multe instalații avariate la Parchin, o facilitate despre care Agenția Internațională pentru Energie Atomică a afirmat că are legătură cu programul nuclear iranian.

Două clădiri par să fi suferit daune la baza militară Khojir, despre care analiștii occidentali cred că este un loc de producție pentru rachete balistice cu rază lungă de acțiune.

NYT a mai scris că au mai fost atacate trei fabrici de rachete din regiunea capitalei, operate de Corpul Gardienilor Revoluției. Este vorba despre Falagh, Shaid Ghadiri și Abdol Fath.

Numărul exact al țintelor lovite și distruse sau avariate este neclar. Presa israeliană a inventariat aproximativ 20 de obiective militare afectate în diverse grade.

Iranul a confirmat decesul a patru militari, după "Zilele Pocăinței"

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că operațiunea israeliană și-a atins obiectivele, făcând inoperabile facilitățile de producție a rachetelor folosite pentru a ataca Israelul și distrugând sistemele de apărare antiaeriană.

Armata iraniană nu a comentat distrugerile raportate la bazele militare Parchin, Khojir și Parand.

Potrivit poziției oficiale a Teheranului, sistemele de apărare antiaeriană din Khuzestan, Ilam și Teheran au suferit "daune limitate" iar majoritatea loviturilor israeliene au fost contracarate.

În plus, oficialii iranieni au confirmat moartea a patru militari în urma operațiunii "Zilele Pocăinței".

Ayatollahul Khamenei spune că atacul israelian nu trebuie minimalizat, dar nici exagerat

Duminică, în primele sale comentarii publice cu privire la operațiunea israeliană de represalii, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declara că atacurile statului evreu "nu ar trebui minimalizate, dar nici exagerate".

El a adăugat că oficialii militari de la Teheran vor discuta următorii pași, sugerând că represaliile ar putea să nu fie iminente.

Potrivit liderului religios, Israelul a făcut o eroare de calcul cu privire la Iran, pe care Teheranul trebuie să o corecteze.

"Ei nu cunosc Iranul și nu au înțeles încă puterea, capacitatea, inițiativa și voința națiunii iraniene. Trebuie să-i facem să înțeleagă", a adăugat el, conform agenției oficiale IRNA.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile