Antena 3 CNN Externe Israelul a trimis femei pilot să lovească ținte militare în Iran. Ce este "Sky Blazer"

Israelul a trimis femei pilot să lovească ținte militare în Iran. Ce este "Sky Blazer"

Femeie pilot IDF inainte de atacul din Iran
Patru femei-navigator s-au numărat printre aviatorii militari participanți la atacurile israeliene în Iran. Sursă foto: IDF via Times of Israel
de A.I.    |    26 Oct 2024   •   18:26

Forțele Israeliene de Apărare, IDF, au publicat, sâmbătă după-amiază, un videoclip și mai multe fotografii cu avioanele de luptă F-15 și F-16 trimise să atace Iranul.

Într-una dintre imagini se vede o femeie în scaunul unui aparat de luptă. Fața ei este blurată, la fel cum sunt și fețele celorlalți aviatori militari participanți la operațiunile de sâmbătă dimineața împotriva republicii islamice.

Times of Israel menționează "patru navigatoare" din escadrilele Forțelor Aeriene Israeliene care au participat la atacarea țintelor din Iran.

Potrivit IDF, au fost mobilizate zeci de avioane, între care aparate de luptă, de realimentare și aeronave spion, pentru loviturile desfășurate la circa 1600 de kilometri de Iran.

Aparatele au revenit în siguranță în Israel, conform celor comunicate de IDF. 

Iranul a comunicat că are "dreptul și datoria" de a riposta la loviturile de sâmbătă, dar ar fi transmis, printr-un intermediar străin Israelului că nu are intenția de ataca, din nou, statul evreu, a relatat postul Sky News Arabia.

În Israel, aparatele IDF au vizat, între altele, un sistem defensiv de fabricație rusească S-300 de lângă un aeroport din Teheran și mai multe baze militare, inclusiv din apropierea capitalei iraniene.

În urma atacurilor israeliene, care s-au desfășurat în mai multe valuri, au fost uciși doi ofițeri iranieni, după cum au precizat autoritățile de la Teheran.

Ce se știe despre Sky Blazer, aparatul veteran din aviația de luptă israeliană

Jurnalistul Times of Israel Mannie Fabian publică detalii inedite despre avionul de luptă F-15 cunoscut drept "Sky Blazer", aflat printre aparatele trimise să execute lovituri în Iran.

Având imprimat numărul 957, "Sky Blazer" apare în imaginile distribuite de IDF după operațiunea de sâmbătă dimineața.

Acest avion a fost implicat într-o coliziune în zbor cu un aparat A-4 în timpul unei misiuni de antrenament peste deșertul Negev în 1983.

Atunci, aparatul F-15 a reușit să aterizeze în siguranță și a fost ulterior reparat.

De-a lungul anilor, "Sky Blazer" și-a trecut în palmares 4,5 avioane siriene doborâte. Jumătatea provine din faptul că în doborârea unui MiG 23 sirian a mai fost implicat un F-15 și nu este clar care dintre ele a lansat racheta care a doborât, în cele din urmă, aparatul inamic.

De asemenea, "Sky Blazer" a participat și la atacurile din septembrie anul curent asupra rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran.

×
Parteneri
x close