Antena 3 CNN Externe Iranul nici nu vrea să audă de apelul Occidentului de a renunța la atacul împotriva Israelului: „Nu cerem autorizație”

Iranul nici nu vrea să audă de apelul Occidentului de a renunța la atacul împotriva Israelului: „Nu cerem autorizație”

de Ioana Coman    |   

Iranul respinge apelul ţărilor occidentale de a renunţa la ameninţările privind un atac împotriva Israelului, pe care îl acuză de asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

„Republica Islamică este hotărâtă să îşi apere suveranitatea, (...) şi nu cere autorizaţie de la nimeni pentru a-şi utiliza drepturile legitime", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Nasser Kanani, într-un comunicat preluat de AFP, potrivit Agerpres.

Cu o zi înainte, preşedintele american Joe Biden şi omologii săi din Franţa, Italia, Germania şi Regatul Unit au îndemnat Iranul, într-un comunicat difuzat de Casa Albă, „să renunţe la ameninţările sale de atac militar împotriva Israelului".

„O astfel de cerere nu are logică politică, este total contrară principiilor şi regulilor dreptului internaţional şi constituie un sprijin" pentru Israel, a adăugat Kanani.

El a denunţat o declaraţie care „nu aduce nicio obiecţie crimelor internaţionale ale regimului sionist", dar „cere cu neruşinare Iranului să nu acţioneze în mod disuasiv" împotriva unui stat „care i-a încălcat suveranitatea".

Teheranul şi aliaţii săi regionali din Liban, Iran şi Yemen ameninţă Israelul cu represalii armate după asasinarea pe 31 iulie, în capitala iraniană, a liderului Hamas, asasinare pe care ei au imputat-o Israelului, şi cea, cu o zi înainte, a lui Fuad Shukr, liderul militar al Hezbollahului libanez pro-iranian, ucis într-un atac israelian lângă Beirut.

Comunitatea internaţională este angajată într-o cursă contra cronometru pentru a evita o escaladare militară între, pe de o parte, Teheran, care susţine Hamasul şi Hezbollahul şi, pe de altă parte, Israel, aliat al SUA.

Subiecte în articol: Iran SUA occident Israel Hamas
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile