Antena 3 CNN Externe Imane Khelif îi dă în judecată pe Donald Trump, Elon Musk şi J. K. Rowling pentru „linşaj online”

Imane Khelif îi dă în judecată pe Donald Trump, Elon Musk şi J. K. Rowling pentru „linşaj online”

de Adrian Dumitru    |   

Imane Khelif, pugilista algeriană câştigătoare a unei medalii de aur la Jocurile Olimpice din 2024, i-a dat în judecată pe scriitoarea britanică J. K. Rowling, pe miliardarul Elon Musk şi pe fostul preşedinte american Donald Trump. În plângere, făcută la un tribunal din Franţa, pugilista îi acuză de hărţuire pe internet şi de faptul că au participat la o campanie de „linşaj online”, relatează Marca.

Avocatul lui Khelif, Nabil Boudi, a făcut dezvăluirile pentru revista Variety, anunţând că printre numele celebre din plângere se numără şi Rowling şi Musk. Plângerea a fost făcută în Franţa, la o agenţie specializată în combaterea abuzurilor din online.

Manevra juridică folosită de avocatul lui Khelif, cunoscută în legislaţia franceză drept o „acţiune împotriva unor persoane necunoscute”, este o mişcare strategică menită să-i prindă pe toţi cei care fac astfel de atacuri pe internet din spatele unor conturi anonime.

Nu doar Rowling şi Musk sunt vizaţi – în atenţia procurorului au intrat şi mai multe mesaje ale lui Donald Trump.

O controversă uriaşă

Întreaga controversă s-a desfăşurat în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, când Khelif, care participa la competiţia de box pentru femei, a devenit ţinta unui atac concertat pe internet, în care utilizatorii îi puneau la îndoială genul.

În ciuda faptului că Khelif s-a născut de sex feminin, şi a asigurărilor date de mai multe ori de Comitetul Olimpic Internaţional, hărţuirea a continuat, alimentată de dezinformări şi de discriminări. Rowling şi Musk s-au alăturat şi ei acestei campanii de atac.

Rowling a scris pe Twitter că Khelif este bărbat şi că se bucură de durerea adversarei ei. Musk, la rândul său, a scris că „bărbaţii nu au ce căuta în sporturile feminine”. Ulterior, şi Trump a scris că are intenţia de a „ţine bărbaţii afară din domeniul sporturilor feminine”, alături de o imagine din meciul lui Khelif.

Khelif, determinată să-şi obţină dreptatea

Deşi plângerea implică direct aceste trei nume celebre, Boudi a subliniat că investigaţia este departe de a fi limitată doar la ele. Procurorul a primit undă verde să-i cerceteze pe toţi cei implicaţi în hărţuire, fără a lua în considerare statutul lor de celebrităţi sau locul în care se află.

Această urmărire internaţională ar putea să fie facilitată de o cooperare juridică între Franţa şi SUA.

Ulterior, şi youtuber-ul Logan Paul s-a alăturat atacurilor, acuzând-o pe Khelif, într-o postare pe Twitter ştearsă ulterior, că „e un bărbat care bate o femeie”. Deşi Paul a dat înapoi ulterior, recunoscând că a răspândit informaţii false, acuzarea e hotărâtă să continue acţiunile.

Boudi a clarificat spunând că oricât de mult şi-ar cere scuze cei acuzaţi în plângere, investigaţia nu va fi oprită.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile