Antena 3 CNN Sport JO 2024 Imane Khelif a câștigat medalia de aur la box feminin, la Jocurile Olimpice 2024

Imane Khelif a câștigat medalia de aur la box feminin, la Jocurile Olimpice 2024

imane khelif finala jo 2024
Imane Khelif, în finala la box feminin de la JO 2024. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    10 Aug 2024   •   00:49

Pugilista algeriană Imane Khelif a câștigat vineri o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, ieșind ca o campioană dintr-un parcurs tumultuos la JO 2024, unde a îndurat o examinare intensă în ring și hărțuire online din întreaga lume, din cauza concepțiilor greșite despre feminitatea sa.

Aceasta s-a aflat în centrul unei controverse pe tema genului, fiind considerată "bărbat" din cauza nivelului ridicat de testosteron.

Medalia de aur a lui Khelif este prima a Algeriei în boxul feminin. Ea este abia a doua medaliată cu aur a națiunii la box, alături de Hocine Soltani, în 1996.

Khelif a învins-o pe Yang Liu din China, cu 5:0, în finala categoriei welterweight feminin, încheind cea mai bună serie de lupte din cariera sa cu o victorie la arena Roland Garros.

Algerianca în vârstă de 25 de ani a învins-o în semifinale, la puncte, pe thailandeza Janjaem Suwannapheng.

Susţinută de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), Khelif participă la a doua sa ediţie a Jocurilor Olimpice după cea de la Tokyo, participând totodată la numeroase turnee de box fără ca prezenţa ei să ridice critici.

Polemica a izbucnit la Paris îşi are originea în excluderea sa de la Campionatele Mondiale de la New Delhi, în martie 2023, după ce Federaţia Internaţională de Box (IBA) a invocat atunci un test de stabilire a genului.

IBA, instanţă nerecunoscută de CIO, a refuzat să precizeze ce fel de test a fost practicat, infirmând că a fost vorba de o analiză a nivelului de testosteron.

Însă pentru CIO, sportiva a fost eligibilă şi a putut participa la Jocurile Olimpice în turneul feminin de box.

×
Citește mai multe din JO 2024
» Vezi toate știrile din JO 2024
Cele mai noi știri
Parteneri
x close