Antena 3 CNN Actualitate Patru oameni au murit după ce ciclonul Boris a făcut prăpăd în Moldova. Elicoptere de la București sunt trimise să salveze sinistrații

Patru oameni au murit după ce ciclonul Boris a făcut prăpăd în Moldova. Elicoptere de la București sunt trimise să salveze sinistrații

de Adrian Dumitru    |   

Ploile abundente care au afectat judeţul Galaţi s-au soldat cu decesul a două persoane. De asemenea, zeci de persoane au fost evacuate, iar 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. În unele localităţi, apa a depăşit 1,5 metri. Localităţi din judeţul Galaţi s-au aflat sub avertizare cod roşu de ploi până la ora 10:00. Bilanțul morților în Galați a ajuns la patru. Premierul Marcel Ciolacu și șeful DSU, Raed Arafat, se îndreaptă spre Galați. Ministrul Predoiu a informat că a cincea persoană murise, de fapt, în urmă cu două zile dar că a fost trecută în mod eronat în bilanțul victimelor inundațiilor.

Primarul din Galați spune că în oraș nu a plouat

ACTUALIZARE 13:20. Primarul din municipiul Galați spune că în oraș nu a plouat azi noapte și că precipitațiile au căzut din abundență doar în județ, în zona centrală a acestuia.

„Nicio picătură azi-noapte, la noi nu a ploua deloc, doar în județ. În partea centrală a județului au fost niște cantități impresionante. Abia a venit și domnul premier și plecăm cu toții pentru a vedea ce putem face.

 Știm doar numărul de case afectate, în jur de 5000, nu știm cum sunt afectate autoritățile deja de la fața locului strâng date. Noi la nivel de municipiul Galați am făcut o celulă de criză, putem pune la dispoziție din această seară până la 800 de locuri de cazare. Cel mai probabil în cursul zilei de mâine și luni vom putea mări această capacitate de cazare la peste 1000 sau 2000 de locuri de cazare.

Cu natura nu prea te pui. În schimb, de-a lungul ultimilor ani pare că e o zonă predispusă la așa ceva din cauza colinelor din jurul localităților care acumulează apă multă și o duc în sate și comune. S-au tot făcut lucrări, dar nu se gândește nimeni că vine o cantitatea de-asta care depășește în jumătate de oră ploaia din ultimii cinci ani de zile, e greu de crezut că cineva poate anticipa.

Alături de premier mai e și ministrul de interne, ministrul apărării și trebuie să apară și ministrul mediului”, a declarat primarul municipiului Galați într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.

Sute de oameni din Galați și Vaslui au apelat la 112

ACTUALIZARE 13:13. Operatorii STS din Galaţi şi Vaslui au primit aproape 700 de apeluri la numărul de urgenţă 112 de la locuitorii afectaţi de inundaţii sau care aveau probleme medicale.

Conform unui comunicat al STS, în contextul atenţionărilor de vreme severă, de vineri seara, la ora 21:00, până sâmbătă la ora 11:00, operatorii STS din Centrul 112 Galaţi au preluat şi procesat peste 550 de apeluri. De asemenea, la nivelul Centrului 112 Vaslui au fost procesate peste 120 de apeluri.

Apelurile semnalau urgenţe cauzate de ploi abundente, inundaţii şi viituri sau probleme medicale în mai multe zone din cele două judeţe. Cazurile au fost transferate, în principal, către ISU-SMURD şi Ambulanţă.

Având în vedere numărul mare de apeluri, STS a asigurat condiţiile tehnice şi operaţionale pentru preluarea tuturor apelurilor de urgenţă, iar împreună cu agenţiile de intervenţie a adaptat fluxurile de gestionarea a cazurilor anunţate la 112.

Celulă de criză la Ministerul Sănătății

ACTUALIZARE 13:12. O celulă de criză coordonată de ministrul Alexandru Rafila a fost organizată la Ministerul Sănătăţii pentru asigurarea asistenţei medicale necesare populaţiei din judeţele Galaţi şi Vaslui, afectate de inundaţii.

„Având în vedere situaţia gravă produsă de ploile şi inundaţiile consecutive care au apărut în nordul judeţului Galaţi şi în judeţul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a organizat o celulă de criză, condusă de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol şi Alexandru Rogobete, pentru asigurarea asistenţei medicale pentru populaţia din zonele afectate.

Suntem în legătură permanentă cu autorităţile locale şi cu Direcţiile de Sănătate Publică ale judeţelor Galaţi şi Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic şi vaccin hepatitic A, pentru copiii din localităţile afectate”, a informat Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei" din Galaţi sunt disponibile paturi în secţia de ATI şi, dacă vor exista alte solicitări, se va asigura transportul pacienţilor şi la alte unităţi sanitare.

O ambulanţă aflată în misiune a fost surprinsă de ape, iar echipajul este în siguranţă, precizează sursa citată. Până în prezent, ca urmare a inundaţiilor, au fost înregistrate patru decese în judeţul Galaţi, a subliniat Ministerul Sănătăţii.

Ministrul mediului: Se intervine cu multe utilaje, cu bărci de salvare

ACTUALIZARE 13:09. „Suntem în dialog permanent cu colegii de la Apele Române, alături colegii de la ANM care au extins codul roșu de precipitații. Din nefericire, deși lucrurile din Galați nu sunt bune, codul roșu s-a extins și la Vaslui și la câteva localități din județul Iași.

Situația e critică și mă voi asigura că toată lumea e coordonată, toți oamenii și toate utilajele sunt la lucru și sper să depășim cu bine acest moment. E un lucru rar, statistic – 168 de litri pe metru pătrat cât am avut în unele locuri e ceva ce se întâmpla la 100 de ani. Din cauza schimbărilor climatice, din păcate, vom avea din ce în ce mai des și cu o intensitate și mai mare.

Să știți că noi am știut că acest lucru se va întâmpla, ieri la 12 am convocat la MM comitetul pentru situații de urgență tocmai pentru a ne asigura că populația e avertizată și că autoritățile locale sunt în alertă. Aceste inundații nu pot fi evitate, știam că o să plouă foarte mult, și azi colegii mei fac predicții pentru următoarele ore. Ce putem face e să avertizăm din timp. Miza principală e de a salva vieților oamenilor. Restul e secundar.

Se intervine cu multe utilaje, cu bărci de salvare și avem și mai multe pe drum pentru a suplimenta.

În acest moment, nicio amenajare hidrotehnică nu a cedat și niciuna nu e în pericol să se rupă”, a declarat ministrul mediului într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.

Președintele CJ Galați: Pagubele sunt imense, peste 5.000 de locuințe distruse

 

„Din păcate, pagubele cresc, de la oră la oră, din păcate apele nu se retrag. E o situație grea și nemaiîntâlnită pentru județul Galați – o sută și ceva de litri pe metru pătrat în câteva ore.

Oamenii nu știu ce să facă, mai mult de atât, sunt îngroziți. Mulți dintre ei și-au văzut agoniseala de o viață plecând pe apa sâmbetei. Mă bucur că s-au mobilizat foarte bine cei de la IGSU, pompierii, toți colegii, toate instituțiile, am primit ajutoare și din alte județe.

Acum se pune accent foarte mult pe salvarea vieților omenești. Probabil că mâine-poimâine o să ne punem mâinile în cap când o să vedem ce pagube avem acolo. Pagubele sunt imense – peste 5.000 de locuințe, de case, de gospodării, iar unele dintre ele nu mai pot fi folosite deloc. Sunt oameni pe care trebuie să-i relocăm, să-i cazăm. Vorbim de peste 20.000 de oameni care sunt în  situația asta.

În momentul de față, acțiunile se desfășoară bine pentru că am primit ajutoare și toată lumea s-a mobilizat, așteptăm și vizita domnului prim-ministru și a altor miniștri la Galați. Avem un necesar pentru că avem nevoie de containere de apă, de pături, de saci de dormit, trebuie să căutăm să-i cazăm pe oameni pentru că n-au unde să locuiască la noapte. Dacă azi-noaptea au fost, săracii, s-au mai dus la căminul cultural, la școală sau s-au adăpostit în podul caselor... Va trebui diseară să doarmă undeva – sunt speriați, sunt obosiți.

Vom căuta soluții pentru că nu va rămâne nimeni afară sub cerul liber. Diseară trebuie să aibă toată lumea cazare”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.

DSU face clarificări privind a cincea persoană decedată

ACTUALIZARE 12:17. Manifestarea fenomenelor hidrometeorologice extreme a generat decesul a patru persoane (1 din localitatea Pechea, 1 din localitatea Drăgușeni, 1 din localitatea Costache Negri și 1 din localitatea Corod).

În urma verificărilor efectuate de organele abilitate a 5-a victimă nu a decedat din cauza efectelor meteo, ci din alte cauze, fiind decedată de două zile.

Dezastrul provocat de ciclonul Boris în imagini

[GAL layout="5"]

Încă un om a murit în localitatea Costache Negri din Galați

ACTUALIZARE 11:29. Din informațiile primite la acest moment, în urma manifestării fenomenelor meteo extreme, 5 persoane au  decedat - 1 în localitatea Pechea, 1 în localitatea Dragușeni, 1 în localitatea  Corod și 2 în localitatea Costache Negri,

Oameni blocați cu mașinile pe drum în Neamț

ACTUALIZARE 11:25. Mai mulţi oameni au rămas blocaţi cu maşinile pe drumul judeţean din localitatea Valea Ursului, din cauza aluviunilor formate ca urmare a ploii torenţiale, a informat, sâmbătă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

„Forţe şi mijloace de intervenţie de la Punctul de lucru Poienari, Detaşamentul de pompieri Roman, SVSU Valea Ursului şi IPJ au acţionat în comuna Valea Ursului pentru deblocarea traficului de pe DJ 159, unde cinci autoturisme în care se aflau opt persoane şi un autobuz în care se afla doar conducătorul auto au rămas blocate ca urmare a aluviunilor depuse pe partea carosabilă şi a unui autotren derapat", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, căpitanul Irina Popa.

Nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

În comuna Icuşeşti, pe drumul judeţean 207D la intersecţia cu drumul comunal 82, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate a intervenit cu un buldoexcavator pentru îndepărtarea aluviunilor de pe partea carosabilă.

Judeţul Neamţ este sub avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi averse torenţiale.

Șeful DSU se îndreaptă spre județul Galați

ACTUALIZARE 10:38. Raed Arafat, șeful DSU, se deplasează spre zonele afectate și va merge în județul Galați și nu numai. Urmează să fie folosit și ajutor aerian - salvarea oamenilor cu ajutorul elicopterelor venite de la București, conform informațiilor Antena 3 CNN.

Argeș - copaci doborâți și inundații. Cel mai afectat este municipiul Pitești

ACTUALIZARE 10:25 Ploile torenţiale şi vântul puternic au făcut pagube importante în judeţul Argeş. Municipiul reşedinţă judeţ a fost cel mai afectat, pompierii având zeci de intervenţii în Piteşti pentru îndepărtarea arborilor doborâţi de vijelie şi pentru evacuarea apei adunate în subsolurile uni clădiri ca urmare a averselor.

Vijelia a provocat pagube importante în Piteşti. Mai multe străzi au fost blocate după ce rafalele de vânt au rupt crengi sau au doborât copaci. A fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru îndepărtarea copacilor smulşi sau dezrădăcinaţi în cartiere precum Războieni, Exerciţiu, Trivale, sau Craiovei. 

Pe strada Exerciţiu, a fost nevoie de intervenţia salvatorilor pentru degajarea unor elemente desprinse de pe faţada unui bloc, care puneau în pericol siguranţa trecătorilor. 

În mai multe zone din municipiu apa adunată în urma ploilor abundente a inundat subsoluri. 

Municipiul Piteşti nu a fost singurul afectat de furtună. La Curtea de Argeş au fost de asemenea inundaţii care au necesitat intervenţia pompierilor pentru evacuarea apei din gospodării

În comuna Moşoaia şi Mărăcineni au fost inundaţii şi pomi rupţi de vijelie, iar la Godeni vântul a doborât un copac. 

„Pentru sprijinul pompierilor de la Detaşamentele Piteşti şi Bradu,  în scopul gestionării operative a misiunilor, s-a luat măsura creşterii capacităţii operaţionale de la următoarele subunităţi de pompieri: Detaşamentele Mioveni şi Câmpulung, Secţia Costeşti şi Punctele de Lucru Aninoasa, Rociu şi Izvoru.  Totodată, pentru monitorizare a situaţiei şi adoptarea promptă a măsurilor pentru gestionarea eficientă a solicitărilor, la nivelul instituţiei noastre a fost activată grupa operativă.

 Mai mult decât atât, au fost transmise şi mesaje Ro-Alert pentru avertizare populaţiei din zonele vizate”, transmit oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş.  

În judeţul Argeş, avertizările de vreme rea sunt în vigoare până sâmbătă după amiază, la ora 18:00.

Bilanțul morților a crescut la patru în județul Galați

ACTUALIZARE 10:20. Încă două decese din cauza inundațiilor au fost înregistrate în județul Galați - cei patru oameni care au murit sunt din Pechea (1), Drăgușeni (1), Costache Negri (1) și Corod (1).

Reprezentanţii prefecturii Galaţi au transmis că un bărbat a murit, fiind luat de viitură, iar o femeie a fost găsită moartă în casă.

Ciolacu merge la Galați

ACTUALIZARE 10:10.  Premierul Marcel Ciolacu merge, sâmbătă, în judeţul Galaţi, unde mai multe localităţi au fost afectate de inundaţii.

„Premierul Marcel Ciolacu şi-a anulat programul politic şi guvernamental pe care îl avea în Botoşani şi se va deplasa în judeţul Galaţi  pentru a evalua situaţia  cauzată de inundaţii”, a anunțat guvernul.

Premierul va discuta cu autorităţile locale despre măsurile urgente de intervenţie şi de sprijin pentru populaţia şi comunităţile grav afectate de inundaţii.

Marcel Ciolacu avea programată, sâmbătă, întâlnirea cu membri ai PSD Botoşani şi o conferinţă de presă.

Gospodării inundate în orașul Bacău

ACTUALIZARE 10:06. Mai multe gospodării din municipiul Bacău au fost inundate în urma ploilor torenţiale, a informat, sâmbătă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Au fost inundate 10 locuinţe, şapte curţi, patru subsoluri de blocuri şi incintele a doi operatori economici. Pompierii au acţionat şi pentru degajarea apei de pe cinci străzi inundate.

„Efectele fenomenelor hidrometeorologice s-au produs în municipiul Bacău şi în comunele Hemeiuş, Măgura, Letea Veche, Nicolae Bălcescu şi Filipeşti. În teren au fost angrenaţi 33 de pompieri militari ce au încadrat 11 autospeciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, sergentul major Ema Tereş.

Judeţul Bacău este sub avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi averse torenţiale.

Raed Arafat: S-a trimis sprijin din alte județe în Galați. Situația e în dinamică

„Situația cea mai serioasă este, în acest moment, în județul Galați, localitatea Pechea. Într-adevăr, în zona respectivă au apărut cele două decese, sunt mobilizați pompierii, cel puțin la nivelul județului e ridicat nivelul de mobilizare la cel mai mare grad – la gradul 4 – iar inspectoratul general a mai mobilizat echipaje și utilaje de la încă șapte județe acolo.

S-a ținut legătura și cu subprefectul și cu inspectorul șef, continuă operațiunile de salvare. Bineînțeles, acum, la lumina zilei e mai ușor de evaluat situația și așteptăm un raport din partea dânșilor să vedem dacă mai e nevoie de ceva sprijin.

În același timp, sunt alertate și echipe aeriene de salvare care se pregătesc în cazul în care vizibilitatea și vremea vor permite să se intervină acolo, să vină în sprijin pe partea de căutare și salvare.

Acest lucru depinde, bineînțeles, de condițiile meteo. Din ce știm, după ora 9, probabil, va fi vizibilitatea mai bună în zonă și vom putea să intervenim în sprijinul pompierilor pe cale aeriană. Cam asta e situația acum.

Evacuarea din zona Pechea, confirmată și de doamna subprefect și de inspectorul șef e în jur la 70-80 de persoane evacuate până acum. Dar situația e în dinamică, poate că numărul a crescut deja și cel mai important e că s-a trimis sprijin și din alte județe, cu bărci și cu tot ce trebuie pentru a interveni”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Viiturile au blocat drumuri

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi informează că, în urma precipitaţiilor abundente din noaptea precedentă, judeţul Galaţi se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localităţi şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale.

În acest moment, următoarele porţiuni de drumuri sunt închise traficului:

  • DN 25 între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu
  • DJ 251 între Cuza Vodă şi Costache Negri
  • DJ 251A între Drăguşeni şi Corod
  •  DJ 242B între Suceveni şi Drăguşeni
  • DN 24D între Vârlezi şi Crăieşti
  • DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălţime de aproximativ 1,5 metri
  • DJ 253 între Băleni şi Umbrăreşti
  •  DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor
  •  DJ 242B între Băneasa şi Moscu
  • DJ 251A între Nicopole şi Brătuleşti
  •  DJ 251 între Suceveni şi Rogojeni
  •  DJ 251 între Valea Mărului şi Măcişeni
  • DJ 251 între Corod şi Valea Mărului

Localităţile afectate de viituri şi inundaţii includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti. În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri.

„Autorităţile locale, împreună cu pompieri, poliţişti, jandarmi şi voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistenţă cetăţenilor afectaţi şi pentru a remedia situaţia în cel mai scurt timp posibil.

Recomandăm tuturor participanţilor la trafic să evite zonele afectate şi să urmeze indicaţiile autorităţilor pentru siguranţa lor.

Pentru informaţii suplimentare şi actualizări privind starea drumurilor, cetăţenii sunt rugaţi să urmărească anunţurile oficiale şi să contacteze autorităţile competente”, transmite IPJ Galaţi.

În judeţul Galaţi, în urma cantităţilor mari de precipitaţii căzute, în localităţile Pechea şi Griviţa s-a produs o viitură şi pompierii au intervenit pentru salvarea şi evacuarea a peste 40 persoane din locuinţe, surprinse de volumul mare de apă. Două persoane au fost găsite decedate, în localităţile Pechea şi Drăguşeni 

Circulaţia rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil pe 1 drum naţional (DN 7/VL) şi pe 1 drum judeţean (DJ 203C/BZ) şi este blocată pe 1 drum judeţean (DJ 159/NT) din cauza aluviunilor de pe carosabil. 

În continuare se intervine în localităţi din judeţul Galaţi cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundaţiilor produse.

Intervenție la Pechea

Pentru gestionarea situaţiilor înregistrate, la nivel central au fost întreprinse următoarele măsuri: monitorizarea şi coordonarea situaţiei din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care este în permanentă legătură cu celelalte instituţii reprezentate în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă;

Realizarea manevrei de forţe şi mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă prin suplimentarea în judeţul Galaţi cu 5 bărci din judeţele Brăila, Buzău, Tulcea şi Vrancea pentru căutarea şi salvarea persoanelor surprinse de viitură.

Totodată, în urmă cu scurt timp, tot pentru judeţul Galaţi, a fost suplimentat dispozitivul cu alte 4 bărci din judeţele Vaslui, Ialomiţa, Bacău şi Buzău.

De asemenea, la nivel teritorial au fost întreprinse următoarele măsuri: transmiterea prognozelor, avertizărilor, înştiinţărilor şi informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autorităţile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun;menţinerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;  

Instituirea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase; activarea grupei operative la nivelul a 9 judeţe (Bacău, Botoşani, Buzău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vrancea şi Vaslui;  emiterea a 6 mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 judeţe (Argeş, Bacău, Galaţi, Neamţ şi Vaslui) şi a 4 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 4 judeţe (Bacău, Galaţi, Neamţ şi Vaslui); 

Creşterea capacităţii operaţionale la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi, precum şi creşterea capacităţii operaţionale la nivelul Detaşamentului de Pompieri Bacău din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bacău.

Subiecte în articol: Galați vreme viituri inundatii decese ploi
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile