Hezbollah a acuzat Israelul pentru exploziile pagerelor din Liban, denunțând „această agresiune criminală” și a jurat „răzbunare”, scrie BBC. Armata israeliană a refuzat să comenteze aceste acuzații. Sute de pagere portabile au explodat marți aproape simultan în Liban și în anumite părți ale Siriei, ucigând nouă persoane, inclusiv membri ai grupului militant Hezbollah și o fată, și rănind ambasadorul iranian, au declarat oficialii Hezbollah.
Cu câteva ore înainte de explozii, cabinetul de securitate al Israelului a declarat că oprirea atacurilor Hezbollah din nordul țării pentru a permite întoarcerea în siguranță a rezidenților strămutați este un obiectiv oficial de război.
Aproape zilnic au fost schimburi de focuri peste granița Israel-Liban imediat după începerea războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, pe 7 octombrie.
Hezbollah a spus că acționează în sprijinul grupării palestiniene susținute de Iran. Într-o declarație de miercuri, Hezbollah a transmis că își va continua „operațiunile pentru a sprijini Gaza”.
Un oficial Hezbollah care a vorbit sub rezerva anonimatului a declarat pentru The Associated Press că noua marcă de pagere portabile utilizate de grup a început să se încălzească brusc, explodând.
Ministerul Sănătății din Liban a chemat tot personalul medical la muncă pentru a putea face faţă numărului mare de răniti. Imaginile postate pe internet de la spitalele din Beirut arată sălile de urgență supraîncărcate cu pacienții în stare gravă.
Firas Abiad, ministrul libanez interimar al sănătății: „Numărul persoanelor rănite este de aproximativ 2.750 de răniți. Numărul cazurilor critice este de peste 200 de cazuri care sunt în stare critică sau necesită intervenții chirurgicale. Am primit până acum peste 150 de unități de sânge. Iar spitalele care au participat la primirea persoanelor rănite până în prezent sunt în jur de 100 de spitale”
Hezbollah a acuzat în mod direct Israelul ca fiind responsabil pentru acest atac fara precedent.
Iranul afirmă că exploziile de pager din Liban sunt „terorism israelian”
Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a acuzat Israelul pentru exploziile mortale de pager din Liban, numindu-l „terorism israelian”, într-o convorbire telefonică avută marţi cu ministrul libanez de externe, Abdallah Bou Habib, informează CNN.
”O escaladare extrem de îngrijorătoare” - oficial ONU
Exploziile pagerului din Liban ”marchează o escaladare extrem de îngrijorătoare într-un context deja inacceptabil de volatil”, potrivit lui Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban.
Într-o declaraţie a biroului său, ea a condamnat atacul care, potrivit Libanului, a ucis nouă persoane şi a rănit alte mii.
”În conformitate cu dreptul internaţional umanitar, ea reaminteşte tuturor actorilor interesaţi că civilii nu sunt o ţintă şi trebuie să fie protejaţi în orice moment. Chiar şi o singură victimă civilă este o victimă prea numeroasă”, se arată în declaraţie.
De asemenea, ea a îndemnat ”toţi actorii implicaţi să se abţină de la orice acţiune suplimentară sau retorică belicoasă, care ar putea declanşa o conflagraţie mai amplă pe care nimeni nu şi-o poate permite”.
Hennis-Plasschaert a făcut, de asemenea, apel la prioritizarea stabilităţii în regiune.
De ce foloseşte Hezbollah pagere
Hezbollah a promovat mult timp secretul ca piatră de temelie a strategiei sale militare, renunţând la dispozitivele de înaltă tehnologie pentru a evita infiltrarea programelor de spionaj israeliene şi americane.
Într-un discurs televizat în urmă cu peste şase luni, secretarul general Hassan Nasrallah le-a cerut membrilor Hezbollah şi familiilor acestora din sudul Libanului, unde luptele cu forţele israeliene de peste graniţă durează de aproape un an, să renunţe la telefoanele lor mobile.
”Închideţi-l, îngropaţi-l, puneţi-l într-un cufăr de fier şi închideţi-l”, a spus el într-un discurs din februarie. ”Faceţi-o de dragul securităţii şi pentru a proteja sângele şi demnitatea oamenilor”, a adăugat el. ”Colaboratorul (cu israelienii) este telefonul mobil din mâinile dvs. şi ale soţiei şi copiilor dvs. Acest telefon mobil este colaboratorul şi ucigaşul”, a continuat el să spună în discursul său înflăcărat.
Spre deosebire de alţi actori non-statali din Orientul Mijlociu, se crede că unităţile Hezbollah comunică printr-o reţea internă de comunicaţii.
Aceasta este considerată unul dintre elementele-cheie ale puternicei grupări care a fost mult timp acuzată că operează ca un stat în interiorul unui stat.
Reţelele de pager - depăşite de zeci de ani pentru majoritatea oamenilor din Liban - ar fi avut rolul de a-i determina pe membrii Hezbollah să se contacteze între ei prin aceste linii telefonice.
Pe lângă faptul că a provocat un eveniment cu victime în masă în mai multe părţi ale Libanului, infiltrarea aparentă a acestor pagere, la un pas distanţă de reţelele lor reale, va fi zdruncinat grupul susţinut de Iran.
În încercarea sa de a scăpa de radarul Israelului, abordarea sa de a reveni la elementele de bază pare să se fi întors împotriva sa într-un mod la care s-ar fi aşteptat mai puţin.