Antena 3 CNN Externe Pagerele care au ucis și rănit mii de membri Hezbollah au fost fabricate în Europa, susține compania taiwaneză producătoare Gold Apollo

Pagerele care au ucis și rănit mii de membri Hezbollah au fost fabricate în Europa, susține compania taiwaneză producătoare Gold Apollo

Hezbollah Gold Apollo
Adjunctul la conducerea grupării Hezbollah, Mohamad Raad, în timpul unui discurs la Beirut, în septembrie 2024 (stânga) și pager marca Gold Apollo (dreapta). Mai multe astfel de dispozitive au explodat, marți, în mod sincronizat în Liban și Siria, omorând cel puțin nouă oameni și rănind alte câteva mii. Surse foto: Hepta / X
de Adrian Iclozan    |    18 Sep 2024   •   08:58

Pagerele folosite pentru a-i ataca, marți, pe membrii grupării militante Hezbollah din Liban au fost fabricate de un distribuitor european al producătorului Gold Apollo din Taiwan.

Precizarea a fost făcută de Hsu Ching-kuang, fondatorul și președintele companiei taiwaneze. 

Hsu Ching-kuang a declarat, miercuri, că firma sa a semnat un contract cu un distribuitor din Europa pentru a utiliza marca Gold Apollo.   

Omul de afaceri taiwanez a spus că distribuitorul a stabilit o relație cu Gold Apollo în urmă cu aproximativ trei ani. Este vorba despre o companie numită BAC, cu sediul la în Ungaria, la Budapesta, potrivit informațiilor publicate de BBC.

La început, compania europeană s-a limitat să importe pagere și alte produse de telecomunicații Gold Apollo. Ulterior, aceasta a transmis partenerului taiwanez că dorește să producă propriile pagere și a cerut dreptul de a utiliza marca Gold Apollo, a spus Hsu Ching-kuang.

El a mai menționat că firma sa s-a confruntat cu cel puțin o "anomalie" în relațiile sale cu partenerul european și a invocat în acest sens un transfer bancar care "a avut nevoie de mult timp pentru compensare". 

Un oficial taiwanez de rang înalt din domeniul securității a declarat, miercuri, pentru CNN că țara sa nu dispune de nicio dovadă că pagerele Gold Apollo ar fi fost exportate în Liban sau în Orientul Mijlociu.

Gold Apollo a expediat aproximativ 260.000 de pagere din Taiwan, majoritatea către Statele Unite și Australia, a adăugat oficialul citat de CNN.   

The New York Times: Israelul a plasat explozibili în pagerele destinate grupării Hezbollah

Publicația The New York Times a relatat că Israelul a plasat explozibili în interiorul unui lot de pagere comandate de la Gold Apollo și destinate Hezbollah. Un mecanism de detonare de la distanță a fost încorporat în dispozitive.

Aceste pagere au explodat marți, în mod sincronizat, și au ucis cel puțin 9 oameni, inclusiv o fetiță de 8 ani, fiica unui membru Hezbollah. Alte aproximativ 3.000 de persoane au fost rănite de aceste explozii în Liban și Siria.

Mai multe imagini din Liban distribuite pe rețelele de socializare par să arate pagere Gold Apollo deteriorate. CNN a analizat imaginile și a constatat că acestea au fost publicate marți, în aceeași zi în care s-au produs exploziile. Cel puțin un pager prezentat în imagini era modelul Gold Apollo AR924. 

Hezbollah a atribuit exploziile Israelului și a promis să se răzbune.

Statul evreu a păstrat tăcerea în legătură cu exploziile de marți.

John Miller, analist CNN, susține că evenimentul care a afectat mii de membri ai mișcării pro-iraniene din Liban "transmite un mesaj clar" pentru Hezbollah.

"Vă putem găsi oriunde, oricând, atunci când dorim noi și vă putem distruge apăsând un buton. Acesta este mesajul", a spus analistul CNN.
 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close