Antena 3 CNN Externe Hamas și-a ales noul lider politic: Yahya Sinwar este „arhitectul” atacului devastator din 7 octombrie 2023

Hamas și-a ales noul lider politic: Yahya Sinwar este „arhitectul” atacului devastator din 7 octombrie 2023

de Ioana Coman    |   

Mişcarea palestiniană Hamas l-a desemnat marţi pe Yahya Sinwar drept noul său lider politic, după asasinarea lui Ismail Haniyeh la Teheran, în 31 iulie, transmit AFP, Reuters şi DPA, preluate de Agerpres.

Anunţul a fost făcut marţi seara de mişcarea islamistă palestiniană.

Până acum, Yahya Sinwar a fost liderul Hamas din Gaza. 

Yahya Sinwar este considerat principalul arhitect al atacului devastator din 7 octombrie 2023. 

În vârstă de 61 de ani, Sinwar a petrecut 23 de ani în închisori israeliene înainte de a fi eliberat în 2011, în cadrul unui schimb de deţinuţi.

Născut la Khan Younis, oraş din sudul Fâşiei Gaza, el s-a alăturat Hamas la momentul creării sale în 1987, anul primei intifada, o revoltă generală a populaţiei palestiniene.

El a înfiinţat apoi Majd, serviciul de securitate internă al Hamas.

Fost comandat de elită în cadrul brigăzilor al-Qassam şi presupus creier al atacului de la 7 octombrie, el este căutat de Israel şi plasat pe lista americană a "teroriştilor internaţionali".

Yahya Sinwar îşi efectuează deplasările în cel mare secret. El nu a mai apărut în public după 7 octombrie anul trecut. 

Ismail Haniyeh a fost asasinat la finalul lunii iulie în timp ce se afla în Iran pentru ceremonia de învestire a noului președinte. Potrivit ultimelor informații, doi iranieni recrutați de Mossad ar fi plantat o bombă în camera în care se știa că va fi cazat Haniyeh, la Teheran.

Asasinarea liderului Hamas a atras ameninţări cu răzbunarea asupra Israelului şi a alimentat îngrijorarea că războiul din Gaza s-ar putea transforma într-un conflict mai extins în Orientul Mijlociu.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1.197 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili. Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră amplă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, până marţi la prânz, cu 39.653 de morţi şi 91.535 de răniţi în rândul palestinienilor. 

Subiecte în articol: Yahya Sinwar Hamas Ismail Haniyeh
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile