Antena 3 CNN Externe Principalele întrebări despre un atac al Iranului. „Se pare că a început și un război psihologic și de propagandă împotriva Israelului”

Principalele întrebări despre un atac al Iranului. „Se pare că a început și un război psihologic și de propagandă împotriva Israelului”

conflict iran israel
Întrebarea cea mai importantă acum e cum va arăta răspunsul Iranului, când ar putea avea loc și la ce nivel ar putea fi. FOTO: Getty Images
de Georgiana Marina    |    06 Aug 2024   •   14:12

„Se pare că Iranul a început și un război psihologic și de propagandă împotriva Israelului”, spun experți în conflicte din Iran și Asia Centrală, citați de Jerusalem Post, care nu însă un răspuns cum ar putea arăta un atac de la Teheran și ce amploare ar putea avea.

Expertul Masoud Al-Faq și Mohammed Saleh Sedghian, directorul Centrului Arab pentru Studii Iraniene, au vorbit luni, într-un interviu pentru canalul de știri saudit Al Hadath, despre cât de mare ar putea fi un atac iranian asupra Israelului.

„Suntem la început de drum. Iranul vrea să-și reevalueze măsurile de securitate (...). Asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh a demonstrat capacitatea [Israelului] de a ajunge la oricine, în ciuda măsurilor de maximă securitate pe care Iranul le-a luat pentru a-și proteja oaspeții în timpul învestirii noului președinte. Se pare că Iranul a început și un război psihologic și de propagandă împotriva Israelului pentru a deruta cealaltă parte și a o lipsi de capacitatea de a prezice momentul lansării rachetelor, care va fi efectiv coloana vertebrală a oricărui atac iranian”, a spus Masoud Al-Faq.

În opinia lui Mohammed Saleh Sedghian, întrebarea cea mai importantă acum e cum va arăta răspunsul Iranului, când ar putea avea loc și la ce nivel ar putea fi.

Un atac pe mai multe fronturi

„În urma atacului asupra consulatului iranian din Damasc, liderul suprem al Iranului a cerut Gărzilor Revoluţionare să transmită un avertisment inamicului. Acum a cerut Gărzilor Revoluționare să pedepsească inamicul. Există o mare diferență între avertizare și pedepsire. Acum, le-a cerut să pedepsească [Israelul].

Șeful Statului Major al Forțelor Armate Iraniene, Mohammad Bagheri, a spus că răspunsul iranian va fi suficient de puternic pentru a face Israelul să regrete [acțiunile sale]. Alți oficiali înalți, fie din Gărzile Revoluționare, fie din politicieni, vorbesc și ei pe acest ton", a adăugat el.

„Cum va fi, când, la ce nivel? Informațiile indică faptul că răspunsul iranian va fi complex, simultan, poate din partea Iranului pentru că i-a fost încălcată suveranitatea, din Liban pentru că a fost atacat la nivelul său de bază – Hezbollah a fost atacat la baza sa din Dahiya – și din Yemen, unde a fost atacat portul Hodeidah, care vizează mișcarea Houthi”, a adăugat Sedghian.

Israelul nu se va „reţine" în cazul în care Iranul lansează un atac de răzbunare ca răspuns la asasinarea la Teheran a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a avertizat, într-un interviu, un înalt oficial israelian de securitate.

 

×
Subiecte în articol: Iran Israel razboi Israel Hamas
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close