Antena 3 CNN Externe Hamas îl acuză pe Joe Biden că „dă undă verde” Israelului să continue războiul în Fâșia Gaza: „Noi vrem un armistițiu”

Hamas îl acuză pe Joe Biden că „dă undă verde” Israelului să continue războiul în Fâșia Gaza: „Noi vrem un armistițiu”

de Bianca Chirilă    |   

Hamas a respins marţi declaraţiile preşedintelui american, Joe Biden, potrivit cărora mişcarea palestiniană „dă înapoi” în negocierile în vederea unui armistiţiu în Gaza, calificându-le drept „undă verde” pentru continuarea războiului de către Israel, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Aceste „afirmaţii înşelătoare (...) nu reflectă poziţia reală a mişcării, care doreşte să ajungă la un acord de încetare a focului”, a transmis Hamas într-un comunicat.

Joe Biden a declarat pentru presă marţi, la Chicago, că Hamas „dă înapoi” în negocierile în vederea unei încetări a focului în Fâşia Gaza.

Aceste declaraţii, ca şi cele ale secretarului de stat Antony Blinken, care a chemat luni Hamas să accepte ultima propunere americană pentru un acord, sunt „o nouă undă verde americană dată guvernului extremist sionist pentru a comite şi mai multe crime împotriva civililor”, a adăugat Hamas.

Venit din Israel, Blinken a discutat marţi în Egipt cu preşedintele Abdel Fattah al-Sisi, după care se va deplasa în Qatar, în speranţa de a convinge beligeranţii să accepte noua propunere înaintată de SUA vineri, după două zile de discuţii la Doha ale mediatorilor american, qatarez şi egiptean cu Israelul.

Această propunere „contravine celor convenite de către părţi pe 2 iulie”, pe baza planului anunţat de Biden pe 31 mai, şi „o supunere americană la noile condiţii ale teroristului Netanyahu”, a denunţat marţi Hamas.

Planul prevede, într-o primă fază, un armistiţiu de şase săptămâni însoţit de o retragere israeliană din zonele dens populate din Gaza şi de eliberarea de ostatici răpiţi pe 7 octombrie, şi, în faza a doua, în principal o retragere totală israeliană din Gaza.

Atacul lansat la 7 octombrie de comandourile Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului a dus la moartea a 1.199 de persoane de partea israeliană, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ alcătuit de AFP pe baza unor cifre oficiale.

Din cele 251 de persoane răpite în acea zi, 105 se află în continuare în Gaza, dintre care 34 sunt declarate moarte de către armată.

Campania de bombardamente aeriene şi ofensiva terestră lansate de Israel ca represalii au făcut cel puţin 40.173 de morţi şi aproape 93.000 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas. 

Subiecte în articol: Hamas razboi fasia gaza Joe Biden Israel
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile