Antena 3 CNN Externe Blinken discută, în Egipt, propunerea de armistițiu în Gaza pe care Netanyahu spune că a acceptat-o. "Sper ca Hamas să facă la fel"

Blinken discută, în Egipt, propunerea de armistițiu în Gaza pe care Netanyahu spune că a acceptat-o. "Sper ca Hamas să facă la fel"

Blinken Abaca
Secretarul de stat american al SUA, Antony Blinken, întreprinde a noua vizită în Orientul Mijlociu de la declanșarea războiului în Gaza. Sursă foto: hepta / Abaca Press
de A.I.    |    20 Aug 2024   •   10:25

Secretarul de stat american Antony Blinken îşi continuă, marți, în Egipt, turneul prin care speră să determine Israelul şi gruparea Hamas să accepte un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza și eliberarea de ostatici israelieni, în schimbul unor deținuți palestinieni, relatează Agerpres, care citează AFP.

Șeful diplomației americane și-a început vizita în Orientul Mijlociu duminică, la Tel Aviv.

Luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a confirmat lui Blinken că Israelul acceptă "planul de compromis al Washingtonului" pentru un armistițiu.

Blinken, care a cerut mișcării islamiste palestiniene Hamas "să facă același lucru", urmează să se întâlnească cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi și cu șeful diplomației de la Cairo, Badr Abdelatty.

Potrivit lui Blinken, discuțiile se află într-un "moment decisiv" și reprezintă "poate ultima șansă de a-i aduce pe ostatici acasă și de a obține o încetare a focului".

Blinken a cerut să nu fie perturbate demersurile țărilor mediatoare - SUA, Qatar şi Egipt - pentru un armistițiu, în timp ce Israelul şi Hamas se acuză reciproc pentru eșecul negocierilor.

SUA speră că un armistițiu în Gaza va determina Iranul și Hezbollah să renunțe la atacul asupra Israelului

Washingtonul a prezentat vineri, la Doha, o nouă propunere de compromis, care prevede în primă fază un armistițiu de șase săptămâni, însoțit de o retragere israeliană din zonele dens populate din Gaza şi eliberarea unui anumit număr de ostatici.

Statele Unite, Egiptul şi Qatar urmează să-şi reia discuțiile săptămâna aceasta, la Cairo.

Blinken precizat că Israelul a promis să trimită o delegație la aceste discuții.

După etapa egipteană, secretarul de stat american se va deplasa în Qatar.

Pentru Statele Unite, o încetare a focului în Gaza ar crește șansele de a evita atacul de represalii promis de Iran asupra Israelului pentru asasinarea, imputată statului evreu, a liderului Hamas, Ismail Haniyeh pe 31 iulie, la Teheran.

De asemenea, gruparea Hezbollah a promis să se răzbune pentru eliminarea liderului militar al grupării pro-iraniene, Fuad Shukr, într-o lovitură israeliană la Beirut, cu câteva ore înainte.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close