Antena 3 CNN Externe Giorgia Meloni a ajuns în Liban, prima șefă de guvern care vizitează țara după invazia israeliană, și a criticat IDF de la Beirut

Giorgia Meloni a ajuns în Liban, prima șefă de guvern care vizitează țara după invazia israeliană, și a criticat IDF de la Beirut

de Adrian Dumitru    |   

Prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, a declarat, vineri, la Beirut, că atacurile împotriva „Căştilor Albastre”, numele informal dat trupelor de menținere a păcii ale ONU în Liban, atacuri desfăşurate în sudul Libanului este „inacceptabilă”. ONU și Libanul acuză Israelul de instigarea acestor atacuri.

Meloni, prima șefă de guvern care s-a deplasat în Liban de la intensificarea loviturilor israeliene la sfârşitul lui septembrie, a cerut ca misiunea ONU de menţinere a păcii în Liban (UNIFIL), compusă, în prezent, de 10.000 de militari, „să fie întărită”.

„Doar întărind UNIFIL şi menţinându-i imparţialitatea vom putea să întoarcem pagina”, a spus Meloni, a cărei ţară este al doilea cel mai mare contributor la UNIFIL şi asigură, în prezent, preşedinţia rotativă a G7.

Prezent alături de Meloni, premierul guvernului libanez, Najib Mikati, a lansat un apel ca „soluţia diplomatică să primeze în faţa războiului”. „Încetarea focului este prioritatea numărul unu pentru a opri atacurile împotriva civililor şi distrugerile de sate”, a subliniat el.

Mikati a denunţat, de asemenea, „ameninţările Israelului, care incită UNIFIL să plece şi atacurile care sunt o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”.

Săptămâna trecută, misiunea ONU a acuzat forţele israeliene că au tras „în mod repetat” şi „deliberat” împotriva pozițiilor sale. UNIFIL a raportat că au fost rănite cinci „Căşti Albastre” şi poziţiile misiunii au suferit „multe daune”.

Şefa guvernului italian a sosit la Beirut venind din Iordania, unde s-a întâlnit cu regele Abdullah al II-lea, cu care a discutat „eforturi comune vizând o încetare a focului în Gaza şi eliberarea ostaticilor israelieni”, potrivit unui comunicat al serviciului său de presă.

Meloni şi Abdullah al II-lea au reiterat necesitatea „unui proces politic care ar duce la soluţia cu două state”, a informat aceeaşi sursă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile