Antena 3 CNN Externe Cum a reușit Netanyahu să enerveze pe toată lumea. După ultimatumul SUA și cearta cu Macron, ONU spune că IDF i-a bombardat personalul

Cum a reușit Netanyahu să enerveze pe toată lumea. După ultimatumul SUA și cearta cu Macron, ONU spune că IDF i-a bombardat personalul

Netanyahu gesticuleaza spre o harta a Orientului Mijlociu
Netanyahu a atras critici și iritare și din partea aliaților săi. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    16 Oct 2024   •   23:21

Premierul guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, a reușit să provoace iritarea nu doar a dușmanilor săi tradiționali – Iranul și interpușii săi, grupările Hamas și Hezbollah – însă, în ultima vreme, și pe cea a aliaților tradiționali ai Israelului – SUA și țările europene. După un schimb de replici dur cu președintele Macron, atacuri împotriva ONU și după ce SUA a anunțat că nu va mai trimite armament IDF până ce situația umanitară din Gaza nu se îmbunătățește, Netanyahu și-a continuat retorica belicoasă la adresa aliaților aproape într-un stil la fel de dur precum o face împotriva dușmanilor.

Miercuri dimineață, Misiunea de Menținere a Păcii în Liban (UNIFIL) a anunțat că unul dintre turnurile sale de supraveghere a fost avariat după ce trupele israeliene au tras direct în el.

Într-un comunicat, UNIFIL transmite că trupele sale de menținere a păcii la o poziție din apropiere de satul Kafer Kela, în sudul Libanului, au fost urmărite un tanc IDF, care a tras spre unul dintre turnurile sale.

„Două camere de supraveghere au fost distruse, iar turnul a fost avariat. Încă o dată ne confruntăm cu un atac direct și deliberat din partea IDF împotriva unei poziții a UNIFIL.

Amintim IDF și tuturor actorilor de obligațiile lor de a asigura siguranța și securitatea personalului și proprietăților ONU și să respecte inviolabilitatea spațiilor ONU în toate circumstanțele”, a transmis organizația.

UNIFIL a mai reportat, în ultima perioadă, atacuri dese împotriva trupelor și bazelor sale, de când Israelul a pornit invazia sa terestră pe teritoriu libanez, în sudul acestei țări, în urmă cu mai bine de trei săptămâni. UNIFIL sugerează că IDF încalcă legea intrnațională. Cinci soldați de menținere a păcii au fost răniți, majoritatea dând vina pe atacuri ale IDF.

Benjamin Netanyahu a negat că trupele israeliene au atacat în mod deliberat trupele UNIFIL din Liban și le-a cerut acestora să plece din zonă când armata israeliană „lovește ținte Hezbollah”.

Presiune neașteptată din partea americanilor

Statele Unite au cerut dovezi de la Israel că acesta nu întreține o politică de înfometare a populației din nordul Gaza, în primul efort direct de a pune presiune pe guvernul Netanyahu să permită accesul ajutoarelor umanitare în acest teritoriu.

Amabasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat în fața Consiliului de Securitate, miercuri, la o întâlnire deschisă de Franța, UK și Algeria, că o astfel de politică „nu ar fi doar oribilă și inacceptabilă” ci ar avea și „consecințe și implicații pe baza legii internaționale și americane”.

„Guvernul Israelului a transmis că aceasta nu este politica lor, că alimentele și alte provizii esențiale nu vor fi blocate, iar noi vom urmări să vedem dacă acțiunile Israelului pe teren se conformează acestor declarații”, a spus ea.

Avertismentul diplomatei americane vine după ce adminsitrația Biden a trimis, duminică, în privat, o scrisoare de avertizare pentru Israel, în care Netanyahu primește, practic, un ultimatum de a îmbunătăți situația umanitară gravă din Gaza în 30 de zile. În caz contrar, SUA promite că va opri fluxul de ajutor militar.

Creșterea rapidă a presiunii puse de SUA pe Israel face parte dintr-un efort mai de amploare a americanilor, în condițiile în care se crede că guvernul israelian vrea să-i determine pe palestinieni să plece din nordul Gazei prin înfometarea acestora.

În plus, e vorba și de o abordare mult mai asertivă a vicepreședintei Harris, care se teme că șansele sale de a câștiga alegerile din noiembrie ar putea fi afectate de situația din Gaza și de un potențial exod în masă al palestinienilor.

Thomas-Greenfield a mai avertizat și că civilii nu trebuie declarați combatanți dacă nu respectă instrucțiunile IDF de a părăsi Gaza.

Israelul refuză să facă vreo concesie

Ambasadorul la ONU al Israelului, Danny Danon, a spus că țara sa „rămâne angajată eforturilor de a lucra cu partenerii internaționali pentru a ne asigura că ajutoarele umanitare ajung la cei care au nevoie de ele” în Gaza. El a negat că ar exista o problemă cu furnizarea de ajutoare în enclava palestiniană și a continuat în retorica obișnuită – „Problema este Hamas, care confiscă ajutoarele, le fură, le depozitează și le vinde pentru a-și hrăni mașinăria de terorare”.

Statisticile ONU arată că numărul de convoaie care intră cu succes în Gaza a cunoscut o scădere dramatică de la începutul lui octombrie.

Joyce Msuya, șefa interimară a agenției ONU pentru afaceri umanitare, a acuzat Israelul că blochează convoaiele cu alimente și a spus Consiliului de Securite – „Având în vedere condițiile abjecte și suferințele intolerabile din nordul Gaza, faptul că accesul la ajutoare umanitare este aproape inexistent este inadmisibil”.

Ea a informat că aproape 400 de palestinieni au fost uciși și aproape 1.500 răniți, săptămâna trecută, în Gaza.

„Lumea a văzut imaginile cu pacienți și cu oameni strămutați care se adăposteau în apropiere de spitalul al-Aqsa, oameni care ardeau de vii. O mulțime de alți oameni, inclusiv femei și copii, suferă durerea chinuitoare a arsurilor.

Nu avem niciun mod de a le oferi îngrijire de urgentă dacă vor reuși să supraviețuiască acelor răni. Dacă astfel de orori nu trezesc în noi simțul umanității și nu ne îndeamnă să acționăm, atunci ce ar putea să o mai facă?”, s-a întrebat ea.

Israelul și-a ostilizat un număr mare de aliați

SUA au cerut ca Israelul să asigure intrarea în Gaza a cel puțin 350 de camioane cu ajutoare pe zi, prin toate cele patru puncte majore de trecere controlate de IDF în teritoriul asediat.

Guvernul ameircan a cerut și ca armata israeliană să asigure pauze umanitare în luptele cu Hamas, pentru ca ajutoarele să poate intra într-un flux adecvat și să fie furnizate oamenilor care au nevoie de ele.

În plus, Israelul ar trebui să ofere garanții scrise că nu are în intenție să-i înfometeze și să-i oblige pe palestinieni să plece din nordul Gaza.

Scrisoarea, trimisă ministrului apărării israelian, Yoav Galllant, ministrului pentru afaceri strategice, Ron Dermer, și semnată de secretarii americani de stat și al apărării, Antony Blinken și Lloyd Austin, pune o nouă presiune pe guvernul israelian.

Cogat, agenția armatei israeliene care gestionează distribuția de ajutoare în Gaza, a transmis pe rețelele sociale, miercuri, că 50 de camioane de la Iordania au intrat în nordul Gaza pe la trecerea de pe podul Allenby și prin Erez. Încă 145, mai susține IDF, au intrat în Gaza prin Kerem Shalom și Erez.

Pe lângă situația catastrofală din Orientul Mijlociu și o relație tot mai complexă de tip carrot and stick între SUA și Israel, guvernul american a părut și că își susține aliații europeni tot mai iritați de insistența lui Netanyahu în ce privește retragerea UNIFIL din Liban.

Prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, urmează să-i viziteze, vineri, pe comandanții italieni ai UNIFIL din Liban, pentru a confirma că Italia se opune ferm retragerii forțelor ONU de menținere a păcii.

În plus, Netanyahu a ajuns la cuțite și cu președintele Franței, pe care l-a numit „o rușine”, după ce acesta i-a cerut să respecte ONU, pentru că „și Israelul a apărut pe hartă ca urmare a unei decizii ONU”.

Netanyahu i-a reproșat lui Macron participarea regimului colaboraționist de la Vichy al mareșalului Petain la efortul de război nazist în Al Doilea Război Mondial.

×
Parteneri
x close