Antena 3 CNN Externe "Georgia nu va fi niciodată o Rusie. Luptăm pentru democrație". Mii de oameni au ieșit cu măști de gaze în Tbilisi să înfrunte poliția

"Georgia nu va fi niciodată o Rusie. Luptăm pentru democrație". Mii de oameni au ieșit cu măști de gaze în Tbilisi să înfrunte poliția

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 09:56 04 Dec 2024 Modificat la 09:56 04 Dec 2024

Protestatarii s-au bătut cu poliția în capitala Georgiei pentru a șasea noapte consecutiv, după decizia guvernului de săptămâna trecută de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Prim-ministrul georgian a negat că guvernul său s-ar îndepărta de aderarea la Uniunea Europeană. 

Protestatar: "Tot ceea ce faceți este împotriva Georgiei, vreți să îngenunchem, și de ce? De ce, oameni de gunoi? Ce vreți? Ce vreți voi? Vă este frică de mine?"

293 de protestatari au fost reținuți iar alti cinci arestați după protestele violente.

Protestatar: "Este extrem de important pentru mine să mă aflu aici, deoarece luptăm pentru democrația noastră, pentru a proteja drepturile omului, demnitatea umană și democrația noastră. Deci, vom rămâne puternici și Georgia nu va fi niciodată o Rusie. Aceasta este poziția noastră. Suntem foarte rezistenți și vom rămâne puternici."

Protestatar: "Cu cât folosesc mai mult forța, cu atât oamenii devin mai furioși, pentru că toți cei pe care îi arestează au rude și toți înțeleg că aceasta este o nedreptate. Și nu este ușor să accepți nedreptatea. Sunt sigură că, în cele din urmă, acest regim se va prăbuși."

Premierul georgian pretinde că agenţii birocraţiei de la Bruxelles s-ar afla în spatele acestor proteste. Cu toate acestea, el a negat că guvernul său ar intenţiona să deturneze Georgia de la parcursul său european.

Premierul Irakli Kobahidze se va întâlni cu unii lideri ai opoziţiei

Premierul georgian Irakli Kobahidze a fost de acord marţi să poarte discuţii cu doi foşti miniştri şi cu un partid de opoziţie cu privire la cursul european al Georgiei, pe fondul protestelor ample ale susţinătorilor opoziţiei, transmite DPA.

Kobahidze, din partidul Visul Georgian, a anunţat joi că ţara sa va amâna negocierile de aderare cu Uniunea Europeană şi refuză ajutorul bugetar de la UE până la finalul anului 2028, ceea ce a făcut ca mii de manifestanţi proeuropeni să iasă pe străzi pentru a protesta.

În opinia şefului guvernului, aceste proteste constituie o greşeală, întrucât guvernul de la Tbilisi nu a oprit integrarea europeană a Georgiei.
Situaţia s-a agravat începând de luni seară, când forţele de ordine au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranţii, în timp ce aceşti au ridicat baricade.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, le-a cerut autorităţilor georgiene să ''respecte şi protejeze dreptul la liberă exprimare şi asociere paşnică''. ''Folosirea forţei nenecesare şi disproporţionate contra protestatarilor şi jurnaliştilor este extrem de îngrijorătoare'', a spus Turk, care le-a solicitat manifestanţilor să protesteze paşnic.

Situaţia din Georgia s-a tensionat după alegerile parlamentare din luna octombrie, care au fost umbrite de acuzaţii de fraudă.

Comisia electorală a declarat partidul Visul Georgian drept câştigător al scrutinului, dar opoziţia prooccidentală, inclusiv preşedinta Salome Zurabişvili, nu recunoaşte rezultatul.

Curtea Constituţională a respins plângerile în instanţă depuse de Zurabişvili şi de unii membri ai opoziţiei. Potrivit presei locale, decizia nu poate fi contestată în apel.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole