Antena 3 CNN Externe Imagini incredibile din Georgia. Protestele sunt reprimate cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Sunt zeci de răniți

Imagini incredibile din Georgia. Protestele sunt reprimate cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Sunt zeci de răniți

Robert Kiss
3 minute de citit Publicat la 15:30 03 Dec 2024 Modificat la 08:51 04 Dec 2024
proteste in georgia
Protest în capitalal Georgiei, Tiblisi. Foto: Profimedia Images

Ciocnirile de luni seara din Georgia au făcut 26 de răniţi, majoritatea manifestanţi, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii al acestei ţări din Caucaz, de săptămâna trecută scena unor proteste proeuropene presărate cu violenţe, informează AFP.

Ambulanţele „au transportat 26 de persoane spre infrastructuri medicale”, dintre care 23 de manifestanţi şi 3 poliţişti, a precizat ministerul într-un comunicat.

Luni, mii de manifestanţi s-au adunat din nou la Tbilisi, capitala georgiană, pentru a cincea zi a unei mobilizări de amploare împotriva politicii guvernului, acuzat de derivă autoritară şi de simpatii proruse.

Poliţia a folosit tunuri de apă puternice şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, care a răspuns lansând focuri de artificii spre agenţii de securitate.

Unii manifestanţi s-au refugiat într-o biserică din piaţa centrală pentru a scăpa de poliţişti. Acelaşi scenariu s-a repetat în timpul manifestaţiilor precedente.

Mai multe zeci de manifestanţi, jurnalişti şi poliţişti au fost răniţi în timpul ciocnirilor care au avut loc la aceste manifestaţii, chiar dacă cifra exactă nu a fost stabilită.

Protestele sunt un răspuns la suspendarea până în 2028 de către Partidul Visul Georgian, la putere din 2012, a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană - obiectiv înscris în Constituţia acestei foste republici sovietice. 

Curtea Constituțională din Georgia a refuzat să invalideze rezultatul alegerilor

Curtea Constituţională a Georgiei a refuzat marţi să invalideze rezultatul alegerilor legislative câştigate la sfârşitul lunii octombrie de partidul de guvernământ, pe care opoziţia le consideră fraudate şi doreşte reorganizarea lor, pe fondul manifestaţiilor proeuropene de amploare din această ţară din Caucaz, relatează AFP.

"Curtea Constituţională nu a acceptat plângerile (...) care aveau drept scop ca alegerile din 26 octombrie să fie declarate neconstituţionale", a afirmat instanţa într-un comunicat, precizând că această decizie este "finală".

Votul din 26 octombrie a fost respins de către opoziţia pro-occidentală şi de către preşedinta Salome Zurabişvili, care a sesizat Curtea Constituţională pentru a obţine anularea rezultatelor.

Victoria Visului Georgian (53,93%), care îi asigură 89 de locuri din cele 150 ale parlamentului, a fost confirmată de Comisia Electorală. El s-a clasat pe primul loc, la mare distanţă, în faţa unei alianţe a partidelor de opoziţie prooccidentale care a obţinut 37,79% din voturi.

Dar opoziţia continuă să acuze fraudarea alegerilor, iar capitalele occidentale, la fel ca Uniunea Europeană au cerut anchete asupra neregulilor reclamate.

După anunţarea rezultatelor, Salome Zurabişvili a denunţat un sistem sofisticat de fraudare urmând o "metodologie rusească", dar a refuzat ulterior să răspundă unei convocări a parchetului pentru a-şi detalia acuzaţiile, pe care Moscova le respinge.

Georgia a obţinut în decembrie anul trecut statutul de ţară candidată la aderarea la UE, dar procesul de integrare a fost ulterior suspendat de Comisia Europeană din cauza adoptării unor acte normative inspirate din legislaţie rusă, referitoare la valorile familiale şi la influenţa străină.

Șeful NATO condamnă violenţele împotriva protestatarilor

Secretarul general al NATO Mark Rutte a îndemnat marţi guvernul Georgiei să rămână pe calea aderării la UE şi a condamnat violenţele împotriva protestatarilor după ce executivul de la Tbilisi a anunţat că suspendă procesul de aderare, relatează Reuters şi AFP.

"Informaţiile privind violenţele produse sunt profund preocupante şi le condamn fără echivoc", le-a spus Rutte jurnaliştilor la Bruxelles, în prima zi a reuniunii miniştrilor de externe din ţările aliate.

"Toţi aliaţii îndeamnă guvernul georgian să rămână pe calea pe care au decis să o urmeze în urmă cu câţiva ani şi să nu dea înapoi", a adăugat el.

De asemenea, scrie AFP, Rutte a cerut guvernului de la Tbilisi să facă "tot posibilul pentru a promova pacea şi stabilitatea".

Luni, mii de manifestanţi s-au adunat din nou la Tbilisi, pentru a cincea zi a unei mobilizări de amploare împotriva politicii guvernului, acuzat de derivă autoritară şi de simpatii proruse.

Ciocnirile de luni seara din Georgia au făcut 26 de răniţi, majoritatea manifestanţi, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii al acestei ţări din Caucaz.

Ambulanţele "au transportat 26 de persoane spre infrastructuri medicale", dintre care 23 de manifestanţi şi 3 poliţişti, a precizat ministerul într-un comunicat.

×
x close