Antena 3 CNN Politică George Simion, candidat la alegerile prezidențiale 2024. Totul despre familie, studii, carieră, avere, controverse

George Simion, candidat la alegerile prezidențiale 2024. Totul despre familie, studii, carieră, avere, controverse

G.A.
8 minute de citit Publicat la 16:22 24 Oct 2024 Modificat la 16:22 24 Oct 2024

George Simion, co-fondator și lider al partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), este candidatul formațiunii politice la alegerile prezidențiale 2024. De asemenea, el ocupă funcția de deputat în Parlamentul României din 21 decembrie 2020.

George Simion este candidat la alegerile prezidențiale din 2024, din partea Alianței pentru Uniunea Românilor (AUR)

În vârstă de 38 de ani, George Simion a fost primul politician care și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. Evenimentul de lansare a candidatului AUR pentru alegerile prezidenţiale a avut loc în data de 15 iunie, la Arenele Romane.

Biografia lui George Simion

George Simion s-a născut pe data 21 septembrie 1986, în Focșani și este un activist civic și politician român conservator și de dreapta, ales deputat în legislatura 2020-2024. Este fondator al Platformei Unioniste Acțiunea 2012 și al Alianței pentru Centenar. Alături de Claudiu Târziu, George Simion a fost co-președinte al partidului AUR de la înființare.

George-Nicolae Simion este absolvent al Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti (2005).

A absolvit Facultatea de Administraţie şi Afaceri a Universităţii Bucureşti (2008) şi, în 2010, un program de masterat la Universitatea „Alexandru-Ioan Cuza” din Iaşi, cu o temă de cercetare despre „Crimele comunismului”, potrivit Wikipedia.

Funcțiile pe care le-a ocupat George Simion, candidatul la alegerile prezidențiale, de-a lungul timpului

Activitatea sa politică se axează în mare parte pe promovarea naționalismului românesc și pe ideea unificării României cu Republica Moldova. 

A început să apară în viața publică încă de acum 15 ani ca activist civic, atunci când a protestat împotriva lui Ion Iliescu și a altor membri PSD, numindu-i „comuniști”, făcând parte la acea vreme din gruparea „Noii Golani”, care se dorea a fi o continuare a mişcării de stradă din 1990. Tot în acea perioadă, George Simion a fost implicat în diverse acţiuni, militând pentru Unirea Republicii Moldova cu România și făcând cunoscut mesajul „Basarabia e România”. Din cauza protestelor, George Simion a avut probleme cu autoritățile din Republica Moldova. În 2015, a fost expulzat din Moldova și declarat persona non grata timp de 5 ani, scrie hotnews.

În anul 2011, a înființat Platforma Unionistă Acţiunea 2012, compusă din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă, care militează pentru unirea celor două state. 

Simion și-a început cariera politică încercând să obțină un mandat în Parlamentul European în 2019, candidat independent sub sloganul „România Mare în Europa”, dar nu a reușit să fie ales. Ulterior, a co-fondat AUR în 2019, un partid care promovează valori conservatoare, axate pe naționalism, tradiție și unirea românilor din țară și diaspora.

În doar câțiva ani, partidul a reușit să atragă atenția și sprijinul unei părți importante din diaspora română, mai ales în Italia și Spania.

CV-ul lui George Simion

Activitate profesională

2019 - publică cartea „Cum i-am cunoscut”, o colecţie de eseuri realizate de către autor pe baza propriilor experienţe din ultimii zece ani. Înaintea alegerilor prezidenţiale din anul 2019, autorul îşi pune problema calităţii conducătorilor pe care naţiunea română i-a avut în ultimii 30 de ani şi face o radiografie îngrijorătoare a situaţiei actuale.

2015-2018 - se implică activ în organizarea a sute de acţiuni unioniste: „Trimite o carte peste Prut”, campania de informare „Caravana Unirii”, cursurile şi atelierele de lucru „Școala de Cultură şi Afirmare Românească”, campania „Fără paşaport în Basarabia”, Programul „Liderii pentru Unire”, campania de strângere de semnături „Aducem Basarabia Acasă”, Forumul jurnaliştilor din România şi Republica Moldova, „Pactul pentru Basarabia”, acţiuni caritabile pentru elevii şi cadrele didactice din liceele româneşti din regiunea transnistreană, Primul Congres al Reîntregirii Neamului de la Iaşi, Marea Adunare Centenară din Chişinău, Marşul Centenar, desfăşurat pe traseul Alba Iulia-Chişinău, campania „1 milion pentru Unire” sau programul „Cunoaşte-ţi Țara”.

2017 - înfiinţează la Bucureşti, alături de alte 100 de organizaţii din România, Republica Moldova şi diaspora „Alianţa pentru Centenar”.

2017 - coordonează strângerea de fonduri pentru construcţia unei case pentru familia Carpenco din oraşul Drochia, Republica Moldova.

2017 - publică cartea „Blocaţi în labirint”, o radiografie a Republicii Moldova, de la apariţia sa ca stat şi până în ziua de azi, bazată pe observaţiile directe ale autorului. Cartea relevă principalele mituri fondatoare pentru statul dintre Prut şi Nistru şi prezintă motivele pentru care acesta este ultimul stat din Europa.

2012-2020 - Director Marketing la Ideal Proiect Arhitecture & Design

2011 - înfiinţează Platforma Unionistă Acţiunea 2012, compusă din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă, care militează pentru Unirea României cu Republica Moldova. A început realizarea mai multor proiecte cu preocupări legate de reunificarea celor două state româneşti, implicând profesori, studenţi, cercetători şi jurnalişti de pe ambele maluri ale Prutului. De-a lungul anilor, în jurul platformei unioniste au fost organizate manifestări publice de informare şi sensibilizare a opiniei publice şi a factorilor decizionali din România şi Republica Moldova, precum şi a comunităţii internaţionale, cu privire la necesitatea realizării unităţii naţionale.

2006-2011 - organizează acţiuni civice de impact în România şi Republica Moldova: autorul „Zilei de doliu national” - 16 mai, protestul „Bălţi simte româneşte”, evenimente tradiţionale de marcare a zilei de 1 Decembrie la Alba Iulia şi 27 martie la Chişinău.

2006 - s-a remarcat ca lider al grupării „Noii Golani”, care se dorea a fi o continuare a mişcării de stradă din 1990. În cadrul mişcării a introdus mesajul „Basarabia e România”.

2004 - şi-a început activitatea civică şi a organizat de-a lungul timpului mai multe marşuri unioniste de amploare, atât în România, cât şi în Republica Moldova, fiind un militant pentru reunificarea naţională.

Activitate politică

27 martie 2022 - preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor

21.12.2020-prezent - deputat, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, membru al Comisiei comune pentru integrare europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, membru al Grupului PRO-America, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă.

1 decembrie 2019 - înfiinţează partidul Alianţa pentru Unirea Românilor, iar în 2020 a reuşit să conducă formaţiunea politică în Parlamentul României cu 10%, fiind votat de peste 541.000 de români.

2019 - candidează independent la alegerile pentru Parlamentul European sub sloganul „România Mare în Europa”, obţinând 116000 de voturi.

Nu a mai fost membrul vreunui alt partid politic.

(Sursa: cdep.ro)

Averea lui George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale

George Simion nu deține în proprietate nicio casă, niciun teren, niciun cont la bancă. A câștigat anul trecut 137.000 de lei din indemnizația de deputat, iar salariul soției, care este profesor, a fost de 8.250 de lei pe an. În schimb, Simion a raportat suma de 60.000 pe care a primit-o ”cadou de botez”, potrivit declarației de avere (poate fi consultată aici)

Totul despre familia lui George Simion

Ilinca și George Simion sunt împreună de trei ani, iar de doi ani își trăiesc povestea de iubire ca soț și soție. Cei doi s-au cunoscut inițial în context profesional, iar mai apoi au decis să-și dea o șansă.

Ilinca Simion s-a ocupat de campania electorală din anul 2019.

În anul 2022, George Simion a făcut valuri cu un eveniment privat de proporții: nunta cu Ilinca. Evenimentul a fost organizat la Măciuca, în Vâlcea, iar numărul preconizat al invitaților era de 10.000. Din cei care-și anunțaseră prezența au venit însă doar un sfert. A fost o desfășurare incredibilă pe câmpuri, cu corturi ale meșterilor populari din toate regiunile țării, cu zone unde se servea mâncare, inclusiv sarmale, pastramă de oaie sau friptură. Au avut loc spectacole cu cai, pe teme istorice, dar și plimbări cu balonul cu aer cald.

În luna aprilie a acestui an, George Simion a devenit tată de băiat, pentru prima dată.

Controversele din jurul lui George Simion

George Simion a fost implicat în mai multe controverse, între altele fiind declarat persona non grata în Republica Moldova.

George Simion a fost declarat persona non grata în Republica Moldova

George Simion a fost declarat persona non grata în Republica Moldova și a primit o interdicție de cinci ani începând cu 1 octombrie 2018, ca urmare a organizării unui marș de la Alba Iulia la Chișinău, la care a participat alături de alți cetățeni români. Autoritățile moldovene au refuzat permisiunea de trecere a frontierei, invocând comportamentul provocator al participanților și amenințările formulate în discuțiile cu Poliția de Frontieră.

În trecut, George Simion a încercat de mai multe ori să intre în Republica Moldova. În martie 2021, a folosit un pașaport diplomatic. Totuși, autoritățile moldovene i-au interzis din nou accesul. În iunie 2022, el a intenționat să participe la o sesiune comună a parlamentelor României și Republicii Moldova, dar a fost blocat la graniță, deși avea o invitație oficială din partea Parlamentului Republicii Moldova.

Simion a contestat această decizie, susținând că nu a încălcat nicio lege, iar singurul motiv pentru care i s-a refuzat intrarea ar fi fost promovarea unirii României cu Moldova. El a acuzat oficialii moldoveni de „ipocrizie”, menționând că alți parlamentari români au fost lăsați să intre în țară, în timp ce lui i s-a interzis accesul. În ciuda acestor obstacole, liderul AUR a reiterat că va continua să militeze pentru unirea celor două state românești, considerând că autoritățile din Chișinău se tem de această idee.

Partidul lui George Simion a fost acuzat de propagandă pro-rusă în războiul din Ucraina

Autoritățile de la Kiev au acuzat Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condusă de George Simion, de pregătirea unor posibile acțiuni provocatoare împotriva Ucrainei, considerând că acestea ar putea amenința stabilitatea și securitatea regională. Oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea că partidul AUR ar putea avea legături cu grupuri care susțin interesele Moscovei, ceea ce ar putea implica o agendă pro-rusă.

Ca răspuns, AUR a respins ferm aceste acuzații, numindu-le „aberații”. George Simion și alți membri ai partidului au afirmat că declarațiile ucrainene sunt lipsite de fundament, subliniind că AUR se concentrează exclusiv pe obiectivul unirii României cu Republica Moldova și nu are intenții ostile față de Ucraina, potrivit HotNews.

Simion a fost interzis și în Ucraina

Totodată, liderul AUR are și interdicția de a pătrunde pe teritoriul Ucrainei, pe fondul conflictelor cu autoritățile ucrainene.
George Simion se confruntă și cu interdicția de a pătrunde pe teritoriul Ucrainei, pe fondul conflictelor cu autoritățile ucrainene.

Pe 29 ianuarie, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a cerut o investigație referitoare la legăturile lui Simion cu serviciile secrete ruse. Acesta l-a acuzat pe Simion că, în ultimii 3-4 ani, "a acționat și s-a exprimat conform directivele lui Putin."

Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, şi-a depus, luni, 30 septembrie, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidatură şi lista de susţinători pentru Cotroceni.

 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole