Antena 3 CNN Externe Expert NATO: Rusia va interpreta votul din R. Moldova ca pe un succes al ei, geostrategii de la Kremlin își vor intensifica acțiunile

Expert NATO: Rusia va interpreta votul din R. Moldova ca pe un succes al ei, geostrategii de la Kremlin își vor intensifica acțiunile

de Georgiana Marina    |   

Rezultatul alegerilor prezidențiale și la referendumul din Republica Moldova va fi interpretat de Rusia ca o victorie politică, ca un succes al ei, iar unii geostrategi de la Kremlin vor fi mobilizați să-și intensifice acțiunile contra Republicii Moldova, a declarat la Antena 3 CNN Ion Tăbârță, analist politic și directorul Centrului de informare NATO din Republica Moldova.

"Rezultatul la referendum are câteva cauze. Prima ar fi campaniile de dezinformare care au fost masive. A fost foarte multă, multă dezinformare. În al doilea rând, am avut acea influențare, corupere a alegătorilor și nu neapărat în timpul votului sau în ziua votului, dar prin acea rețea Șor, care a fost creată în  timp și undeva un 10% a fost adusă prin a influența acest vot al cetățenilor. Și în al treilea rând, actualul partid de guvernare nu a lucrat suficient pentru că o companie masivă de dezinformare trebuia să fie combătută cu una de informare eficientă și simplă. Însă, din păcate, cei de la guvernare nu au depus efortul suficient și nu au reușit să ajungă la alegători, pentru că electoratul pro-european în Republica Moldova nu este omogen", a declarat Ion Tăbârță.

Întrebat cum crede că se va raporta Federația Rusă în perioada imediat următoare, până în turul al doilea de scrutin, la rezultatele de ieri, analistul politic a răspuns: "Cu siguranță Federația Rusă a obținut o victorie politică în Republica Moldova. Marii perdanți sunt cetățenii Republicii Moldova. Mulți dintre ei par să conștientizeze". 

"Însă victorioși sunt cei din Federația Rusă. Anumiți geostrategi de la Kremlin cu siguranță vor fi mobilizați să-și intensifice acțiunile contra Republici Moldova, pentru că ei vor considera ce s-a întâmplat ieri în Republica Moldova drept un succes al lor, un succes a forțelor pro-ruse. Și în continuare vom avea o mobilizare, o intensificare acțiunilor pentru următoarele procese electorale din Republica Moldova. Pe lângă turul doi de peste 2 săptămâni ne așteaptă la anul niște alegeri parlamentare care sunt practic hotărâtoare pentru parcursul european al Republicii.  

Faptul că în Federația Rusă au fost deschise doar două secții de votare va fi interpretat că cei din Federația Rusă nu au votat în număr suficient și de fapt dacă ar fi fost cinci secții de votare, votul celor care s-au prezentat la vot la referendum ar fi fost cu unul negativ. Această marjă foarte mică va da foarte mult manevră de interpretare, de acțiune mediatică din partea Federației Ruse în a lansa campanii de dezinformare, de a influența opinia publică din Republica Moldova", a spus analistul politic.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile