Antena 3 CNN Life Eveniment astronomic rar, pe cerul României: Cum se poate urmări mai bine „Superluna recoltei” eclipsată de Pământ în această noapte

Eveniment astronomic rar, pe cerul României: Cum se poate urmări mai bine „Superluna recoltei” eclipsată de Pământ în această noapte

de Mia Lungu    |   

În noaptea de marți, 17 septembrie, spre miercuri, 18 septembrie, „Luna plină a recoltei” va răsări și va fi parțial eclipsată de Pământ. Observatorii din America de Nord, America de Sud, Europa și Africa vor avea cele mai bune priveliști ale eclipsei de Lună, Saturn strălucind puternic în apropierea Lunii pe tot parcursul evenimentului astronomic.

Ultima lună plină a verii din acest an, luna plină din septembrie este numită Luna Recoltei în emisfera nordică, deoarece răsare aproape de apusul soarelui pentru câteva seri la rând, oferindu-le istoric fermierilor lumină lunară suplimentară pentru a-i ajuta să aducă recolta, potrivit Live Science.

Este, de asemenea, o superlună, ceea ce înseamnă că satelitul nostru natural va apărea puțin mai mare și mai strălucitor decât de obicei. Acest lucru se datorează faptului că orbita lunară a lunii în jurul Pământului este ușor eliptică.

Atunci când luna atinge cel mai apropiat punct de Pământ în fiecare lună, cunoscut sub numele de perigeu, în timpul unei luni pline, aceasta pare mai mare pe cerul Pământului. Superluna din septembrie va fi a doua din cele patru superluni succesive din 2024, după superluna albastră de luna trecută.

Deși luna plină va fi o priveliște spectaculoasă la răsăritul lunii acolo unde vă aflați, eclipsa de lună nu începe decât mai târziu. Luna va fi oficial plină la ora 10:34 p.m. EDT, cu puțin timp înainte de apogeul eclipsei parțiale.

În timpul eclipsei, luna va intra mai întâi în penumbra Pământului - umbra sa exterioară neclară în spațiu - pierzându-și strălucirea în aproximativ 90 de minute. Luna va atinge apoi umbra interioară mai întunecată a Pământului, umbra. Deși doar 8,4% din suprafața lunară se va retrage în umbra, potrivit NASA, aceasta este faza dramatică a eclipsei parțiale. Pe 18 septembrie, avem faza de Lună Plină la 05 h 34 m, ora pentru Bucureşti. În acel moment, fazele eclipsei se vor inversa pe măsură ce luna începe să părăsească umbra Pământului.

Binoclurile de astronomie și telescoapele de curte nu sunt necesare pentru a vă bucura de luna plină sau de eclipsă, dar acestea pot ajuta la dezvăluirea detaliilor de pe suprafața lunară care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile