Antena 3 CNN Life Știinţă Cum s-a văzut Superluna Albastră din diferite colțuri ale lumii. Cele mai spectaculoase imagini surprinse în timpul nopții

Cum s-a văzut Superluna Albastră din diferite colțuri ale lumii. Cele mai spectaculoase imagini surprinse în timpul nopții

superluna albastra de pe 19 august
Superluna Albastră, cea mai mare și mai strălucitoare lună plină din 2024, a făcut spectacol pe cer, noaptea trecută, în toată lumea. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    20 Aug 2024   •   17:00

Superluna Albastră, cea mai mare și mai strălucitoare lună plină din 2024, a făcut spectacol pe cer, noaptea trecută, în toată lumea. Miliarde de oameni au ieșit din case și au surprins imagini inedite cu sfera strălucitoare.

Luna Plină de pe 19 august a fost Lună Albastră, dar și Superlună. Fenomenul astronomic a fost vizibil din aproape orice colț al lumii.

O superlună apare atunci când Luna Plină coincide cu momentul în care Luna se află în cel mai apropiat punct de Pământ pe orbita sa - perigeul și poate părea mai strălucitoare și mai mare pe cerul nopții.

Luna Sturionilor este numită Lună Albastră din cauza unei ciudățenii astronomice. Există două tipuri de luni albastre: o lună albastră lunară (a doua lună plină într-o lună) și o lună albastră sezonieră (a treia dintre cele patru luni pline din același sezon astronomic). De la solstițiul de vară din 20 iunie, au existat luni pline pe 22 iunie și 21 iulie. Luna sturionilor din 19 august și următoarea lună plină, Luna Recoltei, din 18 septembrie, vor avea loc înainte de echinocțiul din 22 septembrie. 

Lunile albastre de orice tip apar o dată la doi-trei ani, potrivit NASA. Ultimele luni albastre sezoniere au fost în octombrie 2020 și august 2021, iar următoarea lună albastră sezonieră va avea loc în mai 2027, potrivit timeanddate.com.

Luna Plină din august este numită după sturioni, care se găsesc în marile lacuri în această perioadă a anului. Poporul Anishinaabeg numește luna din august Minoomini Giizis, care înseamnă „Luna Cerealelor (orezului sălbatic)”.

În acest an, vor fi mai fi alte trei superluni:

  • Luna Recoltei – 18 septembrie (A doua Super Lună Plină a anului și când va avea loc o eclipsă parțială de Lună)
  • Luna Vânătorului – 17 octombrie (A treia Super Lună a anului)
  • Luna Castorului – 15 noiembrie (ultima Super Lună Plină a anului)

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close