Antena 3 CNN Economic Economia Germaniei s-a dus în jos neaşteptat în trimestrul doi din 2024

Economia Germaniei s-a dus în jos neaşteptat în trimestrul doi din 2024

de Milena Niță    |   

PIB-ul Germaniei s-a contractat neaşteptat în trimestrul doi din 2024, după ce a evitat recesiunea la începutul anului, ceea ce indică faptul că cea mai mare economie europeană nu reuşeşte „să decoleze”, în pofida atenuării presiunilor inflaţioniste, arată datele publicate marţi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), transmit DPA, Bloomberg şi Reuters, potrivit agerpres.ro.

În perioada aprilie-iunie 2024, economia germană a înregistrat un declin de 0,1%, comparativ cu primul trimestru din acest an, când a crescut cu 0,2%. 

Analiştii se aşteptau la un avans de 0,1% în trimestrul doi din 2024. Reculul din perioada aprilie-iunie 2024 vine pe fondul scăderii investiţiilor în echipamente şi clădiri, conform Destatis.

În contrast, economiile din Franţa şi Spania au înregistrat o creştere peste estimări în trimestrul doi din 2024, de 0,3% şi, respectiv, de 0,8%, în timp ce Italia a raportat un avans de 0,2%.

Creşterea inegală din zona euro arată dificultăţile cu care se confruntă oficialii de la Banca Centrală Europeană, care în septembrie vor trebui să decidă dacă economia este suficient de fragilă pentru a justifica o nouă reducere a dobânzii.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,3% în trimestrul doi din 2024, dar în termeni ajustaţi sezonier şi calendaristic, PIB-ul a scăzut cu 0,1%. 

Anul acesta a fost o zi lucrătoare în plus, în perioada aprilie-iunie 2024. O redresare rapidă a economiei germane nu este aşteptată în acest an.

Subiecte în articol: economie Germania inflatie PIB
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile