Germania a avertizat că nu se va lăsa intimidată de amenințările venite din partea Rusiei de a reporni producţia de arme nucleare cu rază intermediară, ca represalii pentru desfăşurarea planificată a unor rachete americane pe teritoriul său, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Pentru a fi clar, nu ne vom lăsa intimidaţi de astfel de declaraţii”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Sebastian Fischer, la o conferinţă de presă la Berlin, luni, când a fost întrebat despre aceste declaraţii.
Duminică, Putin a ameninţat că va relua producţia de arme nucleare cu rază medie de acţiune dacă Statele Unite îşi confirmă intenţia de a desfăşura rachete în Germania sau în altă parte a Europei.
„Dacă Statele Unite implementează astfel de planuri, ne vom considera liberi de moratoriul unilateral adoptat anterior privind desfăşurarea capacităţilor de atac cu rază medie şi scurtă”, a spus el într-un discurs la Sankt Petersburg.
„Vom lua măsuri de retorsiune pentru a le desfăşura, ţinând cont de acţiunile Statelor Unite, ale sateliţilor săi din Europa şi din alte regiuni ale lumii”, a avertizat Putin.
Acest tip de armament, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de km, a făcut cândva obiectul unui tratat de limitare între Washington şi Moscova, Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat în timpul URSS.
Rusia şi Statele Unite s-au retras însă în 2019, fiecare acuzându-se reciproc că nu mai respectă prevederile înţelegerii.
„Acest tip de rachete, interzis de Tratatul INF, a fost deja dezvoltat şi desfăşurat de mult timp - aşa că Rusia a încălcat Tratatul INF, iar ceea ce planificăm acum este răspunsul la această situaţie”, a spus Fischer.
Casa Albă a anunţat la începutul lunii iulie că Statele Unite vor desfăşura temporar, începând cu 2026, noi arme în Germania, permiţând lovituri mai îndepărtate decât sistemele americane poziţionate în prezent în Europa.
Washingtonul vrea să facă acest lucru până când Germania va fi capabilă să dezvolte ea însăşi tipuri similare de arme.