Antena 3 CNN Externe Echipajul Polaris Dawn a revenit pe Pământ. Misiunea spațială privată a făcut istorie după o călătorie de cinci zile pe orbită

Echipajul Polaris Dawn a revenit pe Pământ. Misiunea spațială privată a făcut istorie după o călătorie de cinci zile pe orbită

de Adrian Dumitru    |   

Echipajul misiunii SpaceX Polaris Dawn a ajuns în siguranță înapoi pe Pământ, duminică, după o misiune de cinci zile pe orbita planetei, perioadă în care a avut loc și primul spacewalk comercial, relatează CNN. Capsula Crew Dragon a coborât în Golful Mexicului, duminică, aproape de coasta Dry Tortugas, din statul Florida.

Misiunea Polaris Dawn a făcut istorie după ce a ajuns la o altitudine mai mare decât cea la care au mai călătorit vreodată oameni în ultimele cinci decenii.

O ieșire în spațiu a fost realizată la începutul zilei de joi și a marcat și prima oară când se face un astfel de lucru de o misiune privată. Totuși, revenirea pe Pământ este una dintre cele mai periculoase părți ale oricărei misiuni spațiale.

Pentru a reveni în siguranță pe Pământ, capsula Crew Dragon a trecut prin ceea ce se numește „arderea de-orbitală”, orientându-se într-o poziție bună pentru a pătrunde prin cea mai groasă parte a atmosferei terestre.

În această parte a călătoriei, nava a atins temperaturi uriașe – de până la 1.900 de grade Celsius – din cauza presiunii și a frecării de aer în timp ce călătorea la peste 27.000 de kilometri pe oră. Echipajul a stat, însă, la temperaturi confortabile, protejat fiind de scutul termic al capsulei.

Frecarea de aer a micșorat viteza vehiculului, înainte ca echipajul să folosească parașutele speciale care i-au micșorat și mai mult viteza înainte de a cădea în siguranță în ocean.

În acest timp, echipele de salvare vor merge spre locul unde a ajuns capsula pentru a o scoate din ocean și pentru a-i duce în siguranță pe membrii echipajului într-o barcă specială, cunoscută cu numele de „cuibul dragonului”.

Ultimele verificări de siguranță se vor desfășura, apoi, înainte ca echipajul să poată reveni pe uscat.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile