Antena 3 CNN Externe Donald Trump anunță că nu mai candidează și în 2028 dacă pierde alegerile din noiembrie

Donald Trump anunță că nu mai candidează și în 2028 dacă pierde alegerile din noiembrie

de Adrian Dumitru    |   

Donald Trump, fost președinte SUA și actual candidat republican pentru al doilea mandat neconsecutiv, spune că nu ar mai vrea să candideze din nou și în 2028 în cazul în care ar pierde alegerile din noiembrie în fața vicepreședintei Kamala Harris, relatează BBC.

În vârstă de 78 de ani, Trump a fost candidatul republicanilor timp de trei rânduri de alegeri consecutive – 2016, când a câștigat în fața lui Hillary Clinton; 2020, când a pierdut în fața lui Joe Biden și 2024.

De-a lungul celor opt ani cât s-a aflat la conducerea Partidului Republican, Trump a remodelat formațiunea după chipul și asemănarea sa.

Într-un interviu pentru Sinclair Media Group, întrebat dacă ar mai vedea posibilitatea unei noi candidaturi în situația în care pierde în fața Kamalei Harris în noiembrie, Trump a răspuns: „Nu, nu cred. Cred că asta a fost. Nu văd deloc posibilitatea asta”.

„Dar sper că vom avea un mare succes”, a adăugat el, referindu-se la alegerile din noiembrie. Pentru că președinților americani li se interzice constituțional dreptul de a mai candida după ce obțin două mandate, Trump nu ar mai putea candida oricum în 2028 dacă iese victorios la alegerile din 5 noiembrie.

A doua oară când Trump vorbește de înfrângere

În trecut, Trump a vorbit foarte rar despre posibilitatea unei înfrângeri în alegeri, încercând să-și mobilizeze și să-și energizeze electoratul cu discursuri furibunde și cu postări agresive pe rețelele sociale.

E vorba de a doua oară în acest ciclu electoral când Trump vorbește despre șansa unei înfrâneri. În timpul unui eveniment la Consiliul Israelian-American, de joi, el a vorbit din nou despre posibilitatea înfrângerii și a sugerat că într-un astfel de scenariu ar fi de vină, parțial, votanții evrei americani.

„Au ei, oare, idee ce naiba se va întâmpla dacă nu câștig eu alegerile? Și evreii ar avea mult de-a face cu asta pentru că la 40% sprijin înseamnă că 60% dintre ei votează cu dușmanul”, a declarat Trump.

Comentariile sale au fost condamnate, ulterior, de campania Harris și de comitetul American Evreu, dar și de Liga Anti-Defăimare, ambele organizații non-partizane.

Recunoașterea de către Trump a faptului că ar putea fi învins reflectă felul în care șansele democraților au crescut semnificativ de la ieșirea lui Biden din cursă și ca urmare a unei campanii mult mai solide dusă de Kamala Harris.

În cel mai recent sondaj CBS, de duminică, Harris îl conduce pe Trump 52% la 48% la nivel național.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile