Lista actualizată a viitorului cabinet Donald Trump: Numele anunțate până acum
Donald Trump deja și-a asamblat o parte a viitorului său cabinet, prezentând deja portofolii pentru o serie de personaje loiale și membri ai anturajului său. Lista pe care o știm până acum arată în felul următor:
- Președinte: Donald Trump
- Vicepreședinte: JD Vance
- Șef de cabinet: Susie Wiles
- Secretarul de Stat: Marco Rubio
- Secretarul Apărării: Pete Hegseth
- Secretarul pentru Homeland Security: Kristi Noem
- Secretarul pentru Agenția de Protecție a Mediului: Lee Zeldin
- Procuror General: Matt Gaetz
- Director al Serviciului Naţional de Informaţii: Tulsi Gabbard
- Departamentul pentru Eficiența Guvernului (nou): Elon Musk
- Directorul CIA: John Ratcliffe
- Amabasadorul la ONU: Elise Stefanik
Donald Trump l-a nominalizat Marco Rubio pentru funcția de secretar de stat
Donald Trump tocmai l-a nominalizat pe senatorul de Florida, Marco Rubio, pentru funcția de secretar de stat.
„Marco este un lider extrem de respectat și o voce foarte puternică pentru libertate. El va fi un avocat puternic pentru națiunea noastră, un prieten adevărat pentru aliații noștri și un războinic neînfricat care nu va da niciodată înapoi în fața adversarilor noștri”, a transmis Donald Trump.
Trump spune că el și Biden „s-au bucurat foarte mult să se vadă”
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că el și președintele Joe Biden „s-au bucurat foarte mult să se vadă” și se așteaptă să se vadă din nou chiar înainte de ziua învestirii sale în funcție, potrivit unui interviu telefonic exclusiv cu New York Post.
„Am ajuns să ne cunoaștem din nou”, a declarat Trump.
„Știi, a fost o lungă, a fost o lungă trudă”, a spus Trump. „A fost multă muncă de ambele părți, iar el a făcut o treabă foarte bună în ceea ce privește campania și toate celelalte. Chiar am avut o întâlnire foarte bună”.
Ce va însemna pentru SUA controlul republicanilor asupra Camerei Reprezentanților și Senatului
Controlul republicanilor asupra ambelor camere ale Congresului înseamnă că lui Donald Trump îi va fi mai ușor să-și pună în aplicare agenda reacționară care ar putea schimba profund America, inclusiv reduceri fiscale radicale, aplicarea unei linii dure în domeniul imigrației și o transformare a politicii interne și externe, potrivit CNN.
Victoria republicanilor în Camera Reprezentanților reprezintă, de asemenea, un triumf pentru speaker-ul Mike Johnson, care s-a luptat în ultimul an pentru a controla un grup parlamentar extrem de agitat, în condițiile unui conflict constant între aripa trumpistă dură și cea așa-zis „moderată”.
Grupul republican s-a aflat adesea în haos și lupte interne - unele dintre acestea fiind exacerbate de intervențiile lui Trump și de comportamentul unora dintre cei mai declarați susținători ai săi.
Întrebarea care se va pune acum va fi cât de mare va deveni majoritatea din Camera Reprezentanților anul viitor și dacă Partidul Republican poate să obțină o majoritate suficient de consistentă cât să evită frământări similare și în următoarea legislatură. Având în vedere că mai sunt extrem de puține locuri disputate și democrații dețin deja controlul asupra a 207 de mandate, e puțin probabil că asta să se întâmple.
Faptul că Trump va reveni la Casa Albă și că Partidul Republican va deține controlul în Congres va face mult mai ușoară treaba administrației de a-și implementa agenda.
Cu toate acestea, Trump face deja „braconaj” în rândul noii majorități pentru a-și alege membrii cabinetului și, chiar dacă acei membri provin din locuri republicane sigure, posturile lor probabil vacante ar putea dura suficient de mult pentru a-i provoca dureri de cap lui Johnson.
Proiecția CNN: Republicanii păstrează controlul asupra Camerei Reprezentanților
Republicanii vor păstra controlul asupra Camerei Reprezentanților, conform celei mai recente proiecții a CNN. După victoria și în Camera Reprezentanților, republicanii domină guvernul federal americană, controlând cele două camere ale Congresului și președinția.
Joe Biden a pledat pe lângă Donald Trump pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina
Preşedintele american, Joe Biden, a pledat, miercuri, pe lângă succesorul său, Donald Trump, pentru susţinerea Ucrainei, în cursul convorbirii lor de la Casa Albă, care a durat aproape două ore, a anunţat consilierul prezidenţial pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Biden „a subliniat că, în opinia sa, sprijinul continuu al Statelor Unite pentru Ucraina este în interesul securităţii noastre naţionale”, a declarat Sullivan într-o conferinţă de presă după discuţii.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a calificat, la rândul ei, întâlnirea celor doi ca „foarte cordială şi incredibil de substanţială”, adăugând că au fost discutate „chestiuni importante de securitate naţională şi de politică internă cu care se confruntă ţara şi lumea”.
Ea a menţionat că preşedintele ales a pregătit o „listă de întrebări detaliate" pentru preşedintele în exerciţiu.
Donald Trump a declarat după întâlnire, citat de New York Post, că a discutat cu Joe Biden „foarte mult despre Orientul Mijlociu".
„Am vrut să ştiu care sunt opiniile lui despre situaţia în care ne aflăm. Şi mi le-a comunicat, a fost foarte binevoitor”, a asigurat Trump.
„Dacă nu faceți voi ceva, nu voi mai candida din nou”, le-a spus Trump republicanilor din Congres
Trump a glumit, miercuri, în timpul unei întâlniri cu republicanii din Camera Reprezentanților spunându-le că suspectează că nu va mai candida din nou după ce își termină mandatul, „dacă nu aveți voi alte planuri”.
Trump nu mai are dreptul constituțional de a mai candida pentru un nou mandat după ce îl încheie pe cel câștigat acum. Mandatul său va începe oficial pe 20 ianuarie 2025 și va expira pe 20 ianuarie 2029.
În timpul remarcilor sale, președintele ales al SUA a spus că alegerile din 2024 au fost „cele mai importante din ultimii 129 de ani”.
Criticii și adversarii lui Trump se tem că acesta, pe baza „Proiectului 2025”, o listă de dorințe ale republicanilor MAGA, va impune o serie de contra-reforme care vor duce la distrugerea democrației americane și la alunecarea în autoritarism a guvernului federal.
În trecut, Trump a vorbit frecvent de posibilitatea ignorării restricțiilor constituționale pentru al treilea mandat, spunând că, după ce a pierdut în 2020, „ar merita două mandate în plus”. Înainte de alegerile din 2020 el a vorbit, de asemenea, de posibilitatea de a candida din nou și pentru un al treilea sau al patrulea mandat.
Amendamentul al 22-lea la Constituția Statelor Unite prevede că o persoană nu poate fi aleasă pentru funcția de președinte de mai mult de două ori și stabilește, în plus, restricții de eligibilitate și pentru funcția de vicepreședinte – astfel că un președinte care a încheiat două mandate este ineligibil pentru funcția de președinte, iar vicepreședinții care au devenit președinți pe baza clauzei de succesiune și au fost în funcție vreme de peste doi ani nu mai pot candida decât o dată pentru un mandat prezidențial.
Jill Biden i-a scris Melaniei Trump
Actuala primă doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, i-a scris o scrisoare de mână succesoarei și predecesoarei ei, Melania Trump, miercuri dimineață, înainte ca președintele ales să ajungă la Casa Albă pentru discuțiile cu Joe Biden.
Jill Biden îi făcuse, anterior, o invitație Melaniei Trump pentru întâlnirea tradițională între cele două prime doamne, însă soția președintelui ales a refuzat-o, conform surselor familiarizate cu situația.
Conform oficialilor de la Casa Albă, Jill Biden „i-a dat domnului Trump o scrisoare de mână de felicitări pentru soția sa, în care și-a exprimat și disponibilitatea ei și a echipei ei de a ajuta la tranziția de putere”.
John Thune este noul lider republican din Senat și va fi liderul majorității după intrarea în funcție a noului Congres
Senatorul John Thune, din partea statului Dakota de Sud, a câștigat cursa pentru șefia republicanilor la Senat și va fi viitorul lider al majorității la cameră. Thune a câștigat poziția de lider al conferinței republicane după ce l-a învins pe senatorul John Cornyn, din partea statului Texas.
Victoria sa a fost de 29 de voturi la 24 și a venit într-un al doilea tur, după eliminarea senatorului Rick Scott (Florida).
Discuție scurtă între Trump și Biden
Trump i-a spus lui Biden, amical, că „e greu în politică”. El i-a mulțumit președintelui în funcție pentru tranziția „lină” pe care o anticipează.
„De multe ori lumea nu e drăguță. Dar este o lume drăguță astăzi”, a continuat președintele ales referindu-se la discuția de la Casa Albă cu președintele în funcție.
„Apreciez foarte mult că vom avea o tranziție lină, cât de lină va fi posibil”, a spus Trump la întâlnirea cu Joe Biden.
Joe Biden i-a replicat – „Cu plăcere”, o posibilă trimitere subtilă la faptul că Trump a refuzat să-i ofere, în 2020, aceeași curtoazie.
Donald Trump a ajuns în Biroul Oval
Donald Trump a ajuns în Biroul Oval și s-a întâlnit cu președintele Joe Biden. Cei doi și-au strâns cordial mâna.
Mike Johnson îl laudă pe Trump
Președintele republican al Camerei Reprezentanților din guvernul SUA, Mike Johnson, l-a numit „regele revenirilor” pe Donald Trump, într-o evidentă încercare de a-l măguli pe președintele ales și de a se asigura că-și păstrează locul și în viitoarea legislatură.
E de așteptat ca republicanii să câștige o nouă majoritate fragilă în Camera Reprezentanților, iar Mike Johnson ar putea fi schimbat, dacă nu câștigă rapid sprijinul lui Donald Trump.
„Ne-am urcat pe acest val enorm”, a declarat Johnson, alături de Trump. Este de așteptat ca Johsnon să fie reales liderul conferinței republicane din Cameră la alegerile de astăzi.
Dacă republicanii câștigă alegerile și în Cameră, Johnson ar putea redeveni președintele forului, cu binecuvântarea lui Trump.
Ce știm până acum despre componența viitorului cabinet Trump
Donald Trump deja și-a asamblat o parte a viitorului său cabinet, prezentând deja portofolii pentru o serie de personaje loiale și membri ai anturajului său. Lista pe care o știm până acum arată în felul următor:
- Președinte: Donald Trump
- Vicepreședinte: JD Vance
- Șef de cabinet: Susie Wiles
- Secretarul de Stat: Marco Rubio (posibil)
- Secretarul Apărării: Pete Hegseth
- Secretarul pentru Homeland Security: Kristi Noem
- Secretarul pentru Agenția de Protecție a Mediului: Lee Zeldin
- Departamentul pentru Eficiența Guvernului (nou): Elon Musk
- Directorul CIA: John Ratcliffe
- Amabasadorul la ONU: Elise Stefanik
Trump s-a lăudat cu victoria sa în fața republicanilor din Congres
Donald Trump le-a vorbit republicanilor, miercuri, în Camera Reprezentanților, lăudându-se cu victoria sa de acum o săptămână și prezentând-o ca pe un prim pas într-o nouă ascensiune a republicanilor.
Președintele ales al SUA a vorbit despre felul în care mai multe state tradițional democrate au făcut un „viraj” la dreapta în aceste alegeri și a sugerat că la alegerile următoare, dacă republicanii își cresc cifrele într-un mod similar celui dintre 2020 și 2024, ar putea câștiga inclusiv vechi fortărețe democrate, precum New Jersey, New York sau California.
„Am câștigat în toate felurile posibile. Am câștigat toate cele șapte state competitive la diferență mare”, a spus Trump în fața publicului său.
Trump revine la Casa Albă pentru o întâlnire de curtoazie pe care a refuzat să i-o ofere lui Biden în 2020
Ultima oară când Trump a fost în Biroul Oval de la Casa Albă, înainte de plecare, i-a scris lui Biden o scrisoare de două pagini, în stilul caracteristic, a aruncat-o într-un sertar, și a plecat înfrânt și supărat.
Acum, se întoarce în circumstanțe complet schimbate – a câștigat categoric alegerile și se află la vârful puterii sale politice.
Trump, despre care unii credeau că nu mai poate reveni politic după ce a instigat insurecția din 6 ianuarie 2021, va sta acum, alături de Biden, în același birou din care a privit violențele din 2021 și din care a refuzat să acționeze pentru a-și opri susținătorii.
Acum patru ani, Trump a refuzat inclusiv să se prezinte la ceremonia de învestire a lui Biden, așa cum au făcut-o toți președinții americani, fie că au fost învinși, fie că și-au încheiat al doilea mandat.
Biden urmează să-i ofere lui Trump o vizită de curtoazie pe care acesta din urmă a refuzat să i-o ofere în 2020. Totuși, Biden, determinat să-i arate predecesorului și succesorului său că transferul de putere trebuie să fie pașnic în SUA, va respecta tradiția democratică de peste două secole a țării sale.
Trump la Washington
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a ajuns la Washington D.C. în această seară, în așteptarea primei sale întâlniri cu președintele Joe Biden de când a câștigat alegerile de săptămâna trecută.
Trump urmează să discute cu Biden despre startul tranziției prezidențiale prin care administrația Biden va preda pașnic puterea viitoarei administrației Trump.
După discuțiile cu președintele în funcție, Trump urmează să se alăture conferinței parlamentare republicane, alături de Elon Musk.
Republicanii își aleg, în aceste zile, un nou șef al grupului de la Senat, care urmează să fie majoritar în camera superioară a Congresului după ce noii aleși își vor prelua funcțiile.