Antena 3 CNN Politică DOCUMENT. PNL a depus în Parlament legea prin care Iohannis poate să candideze la Senat după modelul Iliescu

DOCUMENT. PNL a depus în Parlament legea prin care Iohannis poate să candideze la Senat după modelul Iliescu

Vasile Marcu, Andreea Dumitrache
3 minute de citit Publicat la 15:52 18 Sep 2024 Modificat la 16:06 18 Sep 2024

Partidul Național Liberal a depus, în Parlament, proiectul de lege care modifică legea electorală astfel încât președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare din acest an. Proiectul adaugă la lege un articol nou care îi dă posibilitatea președintelui României în ultimele trei luni de mandat să candideze la parlamentare pe lista unui partid. Proiectul a fost depus de liderii de grup ai PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache.

Articolul nou introdus prevede că „Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele Românieie este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”.

PNL consideră că orice persoană care nu are interzis dreptul constituţional de a candida la alegerile parlamentare trebuie să poată să se înscrie în cursa electorală, a declarat, miercuri, liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu.

În ceea ce priveşte opinia potrivit căreia candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare ar defavoriza PNL, senatorul PNL a afirmat: „Fac parte dintre cei care l-au susţinut pe Klaus Iohannis şi la prima candidatură şi la a doua. Niciodată nu m-am dezis de Klaus Iohannis şi cred că experienţa unui preşedinte într-o zonă politică este deosebită. După ce ai fost cinci sau 10 ani la Cotroceni, cred că anvergura ta, experienţa ta este extrem de importantă. (...) Să îţi serveşti patria din orice poziţie este o chestiune onorantă”.

Marcel Ciolacu a vorbit miercuri pentru prima dată despre posibilitatea schimbării legii pentru ca preşedintele Iohannis să poată candida la alegerile Parlamentare fără să îşi dea demisia. Premierul a spus că nu a discutat cu Nicolae Ciucă despre acest lucru. „Bănuiesc că preşedintele nu vrea să candideze pe lista PSD”, a spus Ciolacu. 

Klaus Iohannis vrea să candideze la Senat, pe listele PNL, dar nu doreşte să demisioneze din funcţie pentru acest lucru, aşa că are nevoie de o modificare a legii electorale astfel încât să poată candida ca independent pe listele unui partid, după modelul folosit de Ion Iliescu după ultimul său mandat. 

„Nu este interzis din punct de vedere constituțional”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, în direct în emsiunea Decisiv la Antena 3 CNN.

În aceeași emisiune, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat „Vă spun principial acum, oricine ar dreptul să aleagă și să fie ales. Nu sună bină, dar dreptul există. Nu sunt convins dacă politic le face bine sau rău treaba asta.”

Aceeași completare a legii i-a permis și lui Ion Iliescu să candideze în urmă cu 20 de ani.

Legea depusă în Parlament este lege organică și are nevoie de votul a jumătate plus 1 din numărul total al parlamentarilor, ceea ce face demersul de modificare a legii mai complicat, într-o perioadă în care parlamentarii vor absenta.

Problema lui Iohannis şi a PNL este că termenul limită de depunere a listelor pentru parlamentare este 17 octombrie, deci o astfel de lege trebuie aprobată în mai puţin de o lună, în condiţiile în care este lege organică şi are nevoie şi de un număr mare de voturi pentru a trece de Parlament. Fără sprijinul PSD, un astfel de proiect nu are cum să fie adoptat şi candidatura lui Iohannis este imposibilă dacă nu are susţinerea lui Marcel Ciolacu. Însă, surse liberale au declarat pentru antena3.ro că este posibil ca nu toți parlamentarii PNL să voteze pentru proiect, având în vedere că o mare parte dintre actualii aleși ai partidului nu se regăsesc pe listele pentru Parlamentul viitor și sunt supărați.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole