Antena 3 CNN Externe Dezvăluirile unui soldat ucrainean despre operațiunea din Kursk: „Rusia a lăsat copii aflați în stagiu militar să-i apere granițele”

Dezvăluirile unui soldat ucrainean despre operațiunea din Kursk: „Rusia a lăsat copii aflați în stagiu militar să-i apere granițele”

de Bianca Chirilă    |   

Incursiunea Ucrainei în Kursk a fost o surpriză pentru mulți și mai ales pentru Rusia. Un comandant ucrainean a declarat, pentru Business Insider, că au anticipat mai multă rezistență din partea trupelor rusești și a dezvăluit că, după lansarea atacului, Rusia i-a lăsat pe „copiii care își îndeplineau serviciul militar obligatoriu” să apere frontierele.

Ucraina a declarat că a preluat controlul asupra a aproape 1.000 kilometri pătrați de teritoriu în provincia rusă Kursk, determinând Kremlinul să declare stare de urgență.

Comandantul adjunct al unei echipe implicate în ofensivă a declarat pentru The Wall Street Journal că au anticipat mai multă rezistență din partea trupelor rusești.

„Erau în principal copii care își făceau serviciul militar obligatoriu”, a povestit el.

Comandantul a mai anunţat că au luat trei prizonieri, iar cel mai tânăr avea 19 ani.

Ucrainenii au făcut tot posibilul pentru a păstra misiunea secretă

Bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani trebuie să efectueze un an de serviciu militar. Rusia a crescut anul trecut limita maximă de vârstă la care bărbații pot fi înrolați în armată, de la 27 la 30 de ani.

Comandantul a adăugat că a aflat despre ofensiva de la Kursk abia cu puțin timp înainte de începerea acesteia.

Armata ucraineană părea să facă tot posibilul pentru a păstra misiunea secretă. New York Times a dezvăluit că un institut de cercetare afiliat armatei a analizat invaziile din istoria modernă și a descoperit că cele mai de succes operațiuni au fost ținute secrete înainte de a fi puse în practică. Un comandant adjunct al brigăzii ucrainene a declarat pentru The Times că majoritatea ofițerilor superiori au fost informați despre incursiune cu o zi înainte.

Conducerea militară a Rusiei a monitorizat în ultimele două luni mișcările trupelor ucrainene în zonă, dar nu a făcut prea multe pentru a se pregăti, potrivit canalului de telegram Rybar.

„Se pare că, încă o dată, în ultimele zile, ucrainenii au surprins Rusia și pe cei din Occident cu cea mai recentă operațiune”, a explicat Mick Ryan, analist de război.

Acest lucru este în contrast cu contraofensiva eșuată a Ucrainei de anul trecut. După ce au respins apărarea rusă din sud, trupele au reușit să recâștige doar aproximativ 500 de kilometri pătrați de teritoriu.

„Semnalul a venit, dar nu au fost luate măsuri”

Cu câteva luni înainte de atac, armata ucraineană a lansat un videoclip în care oferea indicii despre intențiile sale.

De data aceasta, rușii „nu credeau că au forțele necesare pentru a face acest lucru”, a declarat Patrick Bury, analist militar la Universitatea din Bath din Marea Britanie.

Într-o postare pe Telegram, expertul militar rus Vladislav Shurygin a declarat că comandanții ruși au ignorat informațiile potrivit cărora Ucraina se pregătește de un atac și nu au inițiat protocoalele de apărare.

Serghei Markov, fost consilier al Kremlinului, a declarat pentru The Washington Post că „semnalul a venit, dar nu au fost luate măsuri”.

„Acesta este un eșec al întregului sistem de informații și, din moment ce Putin este responsabil pentru asta, atunci este clar că aceasta este o lovitură pentru el”, a adăugat el.

Rainer Saks, un expert în securitate estonian, a declarat pentru ERR că invazia ucraineană din Kursk a avut succes „în principal datorită faptului că comandamentul militar rus și conducerea politică au fost complet nepregătite pentru acest tip de eveniment”.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile