Antena 3 CNN Externe Cutremur politic în Japonia. Partidul de guvernare, care a condus țara aproape neîntrerupt timp de 69 de ani, a pierdut puterea

Cutremur politic în Japonia. Partidul de guvernare, care a condus țara aproape neîntrerupt timp de 69 de ani, a pierdut puterea

de Adrian Dumitru    |   

ACTUALIARE 20:40. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Opoziția a strâns 235 mandate, cu două în plus față de cel necesar pentru a forma majoritatea absolută. Coaliția guvernamentală formată din LDP și Komeito a obținut doar 215 de mandate.

ACTUALIARE 19:55. Conform datelor Asahi Shimbun, coaliția de guvernare formată din LDP și Komeito a ratat majoritatea în Parlamentul de la Tokyo. Pragul de 233 de mandate a fost trecut de cele șapte partide de opoziție, însă nu e clar dacă acestea se vor putea mobiliza pentru a forma un guvern, având în vedere că ele sunt extrem de diferite.

Cel mai mare scor printre partidele de opoziție l-a obținut principalul Partidul Constituțional Democrat, o formațiune liberală de centru stânga.

Partidul Liberal Democrat din Japonia (LDP/Jiminto), aflat la guvernare în această țară aproape neîntrerupt după Al Doilea Război Mondial, ar urma să piardă puterea pentru doar a treia oară în ultimii 69 de ani, după alegerile de duminică. Premierul în funcție, Shigeru Ishiba, a convocat aceste alegeri la puțin timp după intrarea în funcție, în urma demisiei predecesorului său, Fumio Kishida. 

Primele proiecții arată că LDP nu are șanse să mai obțină o majoritate de unul singur și că, dacă lucrurile merg bine, ar putea cel mult să formeze o coaliție majoritară cu actualul partener de guvernare, micul partid budist Komeito.

Estimările făcute publice la postul de stat NHK arată că LPD ar obține între 153 și 219 mandate de parlamentar, adică insuficient pentru a forma o majoritate de unul singur. Este vorba de cel mai slab rezultat al partidului de la alegerile din 2009, când LDP a pierdut puterea în fața Partidului Democrat după 16 ani de guvernare continuă. Anterior, a mai ratat șansa de a forma guvernul în 1994. În rest, a guvernat fără întrerupere Japonia din 1955.

La rândul său, partenerul de coaliţie al LPD de până acum, Komeito, ar reuşi să obţină între 21 şi 35 de locuri, în timp ce principalul partid de opoziţie, Partidul Constituţional Democrat al lui Yoshihiko Noda ar obţine între 128 şi 191 de locuri în Parlament.

PLD şi Komeito ar trebui să aibă, împreună, cel puţin 233 din cele 465 de locuri care formează camera inferioară a parlamentului nipon pentru a rămâne la putere.

Înainte de alegeri, cele două partide deţineau 256, respectiv 32 de mandate, ceea ce le-a oferit o majoritate confortabilă de 288 de locuri.

Aceste estimări indică un rezultat extrem de strâns la aceste alegeri care se anunţau deja foarte incerte pentru formaţiunea politică de guvernare, condusă, din octombrie, de premierul Shigeru Ishiba.

LPD a convocat alegeri anticipate la doar o lună după ce Shigeru Ishiba a câştigat alegerile interne în cadrul partidului. Formațiunea suferă de pe urma unei crize profunde de popularitate din cauza mai multor scandaluri, încheiate cu demisia, în septembrie, a fostului premier, Fumio Kishida.

Rezultatele oficiale ale scrutinului vor fi cunoscute abia luni dimineaţă, dar proiecţiile bazate pe sondajele realizate de presa japoneză oferă, de obicei, o fotografie destul de precisă.

În cursa electorală de duminică s-au înscris 1.344 de candidaţi, dintre care 23,4% femei, un procent scăzut, dar care marchează, totuşi, un record într-o ţară marcată de inegalităţi puternice de gen. Prezenţa la vot cu o jumătate de oră înaintea închiderii urnelor era de 31,52%.

Democrație cu partid dominant

LDP, un partid conservator în ciuda numelui, a condus Japonia aproape neîntrerupt de la fondarea sa în 1955, cu scurte excepții între 1994 și 1996 și între 2009 și 2012.

Deşi este o democraţie cu un nivel ridicat de participare politică, cu instituţii solide şi cu o separare clară a puterilor, Japonia poate fi considerată un „sistem cu partid dominant” – în condiţiile în care LDP a ratat guvernarea doar pentru două perioade scurte de timp după 1955.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile