Antena 3 CNN Externe Cum au ajuns emblemele trumpiste MAGA parte a scandalului de la Seul. Preşedintele Yoon speră să rămână în funcţie cu ajutorul lor

Cum au ajuns emblemele trumpiste MAGA parte a scandalului de la Seul. Preşedintele Yoon speră să rămână în funcţie cu ajutorul lor

Adrian Dumitru
7 minute de citit Publicat la 09:51 08 Ian 2025 Modificat la 09:51 08 Ian 2025

Scandalul din Coreea de Sud, provocat de declararea legii marţiale pe 3 decembrie, continuă în forţă la Seul, unde susţinătorii preşedintelui suspendat, Yoon Suk Yeol, ies în stradă pentru a-şi arăta susţinerea faţă de acesta, în condiţiile în care incertitudinea politică continuă să domnească. Mulţimi de oameni se adună zilnic în frigul de ianuarie, cu pancarte marcate cu sloganele trumpiste din SUA, precum „Stop the steal(n. red. - „Opriţi furtul alegerilor” – sloganul folosit de Trump şi susţinătorii săi în 2020, după ce acesta a susţinut în mod fals că a câştigat alegerile din 2020) şi şepci roşii similare cu cele MAGA folosite de susţinătorii lui Trump în SUA, relatează CNN.

Scenele se regăsesc, însă, la 11 mii de kilometri de Washington D.C., în capitala sud-coreeană, unde un număr de susţinători înfocaţi ai preşedintelui Yoon vin în fiecare zi în faţa locuinţei acestuia pentru a-l proteja de arest.

Yoon a reuşit să scape de arest săptămâna trecută, în urma unei confruntări care a durat ore întregi între susţinătorii săi, poliţie şi echipa de sa de protecţie.

Parlamentul sud-coreean a votat pentru punerea sub acuzare a lui Yoon la sfâşitul anului trecut, la efort alăturându-se şi un număr important de parlamanetari ai propriului partid. În prezent, Yoon este în funcţie dar suspendat de drept şi este lipsit de putere sau influenţă. Soarta sa politică va fi decisă în cadrul unui proces la Curtea Constituţională în urma căruia va fi fie demis din funcţie, fie va fi reinstituit.

Cel mai probabil, procedura se va fi încheiat abia la începutul primăverii. Între timp, însă, Yoon este judecat şi pentru fapte de corupţie – procurorii au pornit anchete pentru insurecţie şi pentru abuz de putere împotriva lui Yoon, primul preşedinte în funcţie care este anchetat pentru infracţiuni. Yoon a promis, anterior că va lupta „până în ultima clipă”.

Yoon este cunoscut ca un aprig adversar al Chinei şi Coreei de Nord şi un aliat ferm al Statelor Unite şi şi-a îndemnat susţinătorii să rămână angajaţi eforturilor sale de a reveni la putere.

La manifestaţia din faţa casei lui Yoon, susţinătorii săi vin cu steaguri ale SUA şi ale Coreei. Tot acolo se vând şi deja celebrele şepci roşii care aduc aminte de cele MAGA din SUA – cu 5,5 dolari bucata – pe ele fiind blazonat textul „împotriva punerii sub acuzare ilegale” în limba coreeană.

Oamenii scandează „Stop the Steal!” - sloganul folosit de Trump în 2020 în campania sa de a răsturna rezultatul alegerilor pe care le-a pierdut. Pentru sud-coreenii susţinători ai lui Yoon, care au adoptat emblemele şi sloganurile asociate cu mişcarea MAGA, ce se întâmplă în Coreea de Sud în aceste săptămâni seamănă cu situaţia din SUA, acolo unde Donald Trump, condamnat penal şi pus sub acuzare de două ori, el însuşi protagonistul unei tentative de insurecţie, urmează să fie învestit din nou în funcţie în mai puţin de două săptămâni.

Această apropiere a devenit tot mai strânsă şi în contextul în care Statele Unite sunt aliatul cel mai important al Coreei de Sud, o alianţă veche de decenii – în acelaşi timp, conservatorismul sud-coreean are legături puternice cu cel de peste ocean – mai ales cu mişcarea evanghelică americană care-l susţine pe Trump.

De asemenea, susţinătorii lui Yoon cred şi că alegerile din aprilie 2024 au fost furate de opoziţie, în ciuda lipsei dovezilor şi a faptului că alegerile au fost câştigate de Partidul Democrat în mod decisiv.

„Sunt aici pentru democraţie, alegerile au fost trucate şi trebuie să ne apărăm ţara”, a declarat un susţinător al lui Yoon în faţa jurnaliştilor CNN aflaţi la reşedinţa preşedintelui sud-coreean, vineri.

Un slogan cu origini conspiraţioniste

În discursul în care a anunţat declararea legii marţiale, Yoon a spus că acţiunile opoziţiei reprezintă un „evident comportament anti-statal menit să incite la rebeliu” şi a făcut referire la „ameninţări ale forţelor comuniste din Coreea de Nord”. Yoon a promis că va „elimina forţele anti-statale”.

Cuvintele lui au adus aminte de teorii ale conspiraţiei ale extremei-drepte sud-coreene, care au fost răspândite online de comentatori şi activişti asociaţi mişcării, dar şi de retorica folosită de Trump de multe ori.

În SUA, sloganul „Stop the Steal” a devenit rapid un „răcnet de luptă” al trumpiştilor supăraţi că idolul lor a pierdut alegerile din 2020. După ce a pierdut alegerile din 2020, susţinătorii săi au luat cu asalt clădirea Capitoliului american, într-o încercare de a opri validarea victoriei lui Biden, în timp ce aliaţii lui Trump au răspândit o mulţime de teorii ale conspiraţiei şi au pornit acţiuni triviale în justiţie, toate respinse rapid de tribunale. Puţin sub patru ani mai târziu, votanţii americani l-au răsplătit cu un nou mandat la Casa Albă, iar susţinătorii lui Yoon speră că preşedintele lor ar putea să aibă acelaşi noroc.

Partidul conservator (Partidul Puterea Poporului; PPP) al preşedintelui Yoon a pierdut alegerile din aprilie 2024 la o diferenţă uriaşă, PPP câştigând doar 108 din cele 300 de mandate. Totuşi, Yoon a susţinut că alegerile au fost fraudate de opoziţie cu ajutorul hackerilor nord-coreeni, care ar fi spart sistemele informatice.

Acuzaţiile nu au fost niciodată probate în justiţie şi nici susţinute de autorităţile electorale naţionale. Acuzaţia este cu atât mai bizară cu cât alegerile din Coreea de Sud se desfăşoară în sistem clasic – cu buletine de vot de hârtie care sunt păstrate şi arhivate.

În noaptea în care a declarat legea marţială, Yoon a trimis 300 de militari la sediul Comisiei Electorale Naţionale – camerele de supraveghere arată militari intrând în clădire, iar unul dintre soldaţi face fotografii serverelor de acolo. Mai târziu, ministrul demisionar al apărării, Kim Yong Hyun a declarat că soldaţii au fost trimişi pentru a căuta dovezi că alegerile au fost fraudate.

„Susţinerile lui Yoon sunt exagerate şi neadevărate”, au transmis reprezentanţii autorităţilor electorale după ce preşedintele a vorbit despre interferenţe nord-coreene. „Nu există dovezi ale vreunei intruziuni exterioare în sistemul electoral, iar sistemul de securitate a fost actualizat înainte de alegerile din aprilie”.

Mulţi susţinători ai lui Yoon cred, fără să aibă vreo dovadă, că preşedintele a fost pus sub acuzare pentru că a încercat să investigheze aşa-zisa fraudă.

Alianţa profundă cu SUA

Analiştii spun că fenomenul „Stop the Stealeste unul nou în Coreea de Sud, dar că prezenţa steagul american la manifestaţiile de dreapta nu este deloc nouă.

Electoratul conservator sud-coreean vede SUA ca pe un bastion al libertăţii, democraţiei, anti-comunismului, şi casa comunităţii evanghelice.

Dreapta politică sud-coreeană a acuzat multă vreme stânga că nesocoteşte alianţa ţării cu SUA, aliatul care a ajutat guvernul de la Seul în timpul Războiului din Coreean (1950-1953), şi că îşi doreşte relaţii apropiate cu China şi Coreea de Nord. Aceasta este o perspectivă pe care o consideră adevărată şi susţinătorii lui Yoon care manifestează în faţa casei preşedintelui.

„Cei care sunt de partea cealaltă, de stânga, sunt comunişti. Noi nu suntem toţi de dreapta, suntem oameni normali care nu vrem comunismul susţinut de stânga”, spune unul dintre cei aflaţi la protest, un locuitor în al Seulului în vârstă de 60 de ani.

O voce importantă a mişcării conservatoare a lui Yoon este reverendul Jun Kwang Hoon, care a vorbit public la o manifestaţie de pro-Yoon de vineri.

„Dacă preşedintele Yoon nu ar fi declarat legea marţială, ţara ar fi deja pe mâinile Coreei de Nord”, a strigat el în faţa susţinătorilor.

Creştinismul coreean îşi are originile în regiunile nordice ale ţării, acolo unde primii misionari au ajuns şi au răspândit credinţa înaintea izbucnirii Războiului din Coreea în 1950. Creştinii care au fugit în Sud pentru a scăpa de opresiunea regimului din Nord au venit cu vederi puternice anti-comuniste, care s-au asociat, apoi, unei poziţii pro-americane puternice, spune Tark Ji-il, profesor la Universitatea Presbiteriană din Busan.

Jun, un fost pastor şi fost lider al Partidului Libertăţii şi Unificării, o formaţiune creştină de dreapta, a devenit un personaj central al mitingurilor pro-Yoon. Partidul face campanie pentru anti-comunism, opoziţia la drepturile comunităţilor LGBT şi pentru o alianţă tot mai profundă cu SUA.

Jun şi susţinătorii săi sunt şi ei de părere că alegerile din aprilie 2024 au fost fraudate de hackeri nord-coreeni şi îşi susţine cauza ca fiind un „război sacru împotriva comunismului malefic”.

Schattle spune că Yoon încearcă să le inducă susţinătorilor săi că „el şi aliaţii lui sunt cei care protejează Coreea de Sud de ameninţarea constantă nord-coreeană şi că a-l menţine pe Yoon la putere va salva democraţia sud-coreeană”.

În plus, politica externă a lui Yoon a fost una clară de apropiere de SUA şi de Japonia, legăturile mai apropiate cu guvernul nipon fiind un element de controversă puternică la Seul, în condiţiile în care istoria relaţiilor dintre Japonia şi Coreea nu a fost una fericită.

Unii susţinători ai lui Yoon speră că preşedintele lor va fi salvat de Donald Trump.

„Sper că Trump va intra în funcţie în curând şi că va ajuta să ridice vocea lui Yoon împotriva alegerilor fraudate în ţara noastră dar şi să ajute în lume pentru ca preşedintele Yoon să revină la putere rapid”, spune Pyeon In Su, în vârstă de 71 de ani.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole