Antena 3 CNN Externe Criză energetică în Trasnistria. Şeful executivului anunță că întreruperea gazului rusesc afectează grav importurile și exporturile

Criză energetică în Trasnistria. Şeful executivului anunță că întreruperea gazului rusesc afectează grav importurile și exporturile

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 11:08 14 Ian 2025 Modificat la 11:08 14 Ian 2025

Şeful executivului regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, Aleksandr Rozeneberg, a afirmat luni că întreruperea bruscă a livrărilor de gaz rusesc a aruncat regiunea într-o criză energetică ce i-a afectat atât exporturile, cât şi importurile, transmite Reuters.

Întreruperea livrărilor de gaz, cauzată de refuzul Kievului de a reînnoi acordul ce permitea tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, a condus la pene de curent în regiunea pro-rusă cu 350.000 de locuitori şi la perturbări în asigurarea apei şi a agentului termic.

Rozenberg a declarat pentru presa locală că tăierea livrărilor de gaz la intrarea în noul an a dus la scăderea cu 43% a importurilor şi cu 60% a exporturilor regiunii transnistrene.

„Exporturile de ciment au fost oprite complet”

''Scăderea cea mai abruptă în volumul operaţiunilor de export s-a înregistrat în sectorul metalurgic, în producţia de maşini şi în industria chimică. Exporturile de ciment au fost oprite complet'', a spus el.

Transnistria depinde masiv de asistenţa furnizată de Rusia, iar liderii săi ştiu că gazul rusesc primit de regiune a fost livrat gratuit ca ''asistenţă umanitară''.

Întreruperea livrărilor de gaz afectează activitatea unei termocentrale ce furnizează electricitate atât în Transnistria, cât şi într-o mare parte din zona controlată de guvernul central al Republicii Moldova. Operaţiunile termocentralei au fost schimbate pe cărbune, iar Ucraina, vecină cu Republica Moldova, s-a oferit să asigure aprovizionarea.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care conduce demersurile ţării sale pentru aderarea la Uniunea Europeană, a convocat pentru marţi Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre energie. Atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul au decretat stare de urgenţă.

Industria Transnistriei a fost nevoită să se închidă sau să opereze noaptea

O mare parte din industria Transnistriei a fost nevoită să se închidă sau să opereze noaptea, atunci când reţeaua electrică este mai puţin încărcată. Printre cele închise se află o fabrică de ciment şi o oţelărie din oraşul Râbniţa, aceasta din urmă aducând circa 35% din veniturile regiunii transnistrene.

Autorităţile de la Tiraspol au declarat săptămâna că rezervele de energie le-au permis să reducă penele de curent de la opt ore pe zi la trei ore la finalul săptămânii trecute, însă pentru luni fusese anunţată o pană de cinci ore. 

Republica Moldova, care a denunţat invazia rusă din Ucraina, afirmă că Moscova a provocat criza energetică actuală şi a sugerat o rută de transport al gazului prin Turcia, Bulgaria şi România.

Gigantul rus Gazprom a anunţat că nu va face nicio livrare până când Republica Moldova va soluţiona problema restanţelor estimate de Gazprom la 709 milioane de dolari şi contestate de autorităţile moldovene. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole