Fenomenul hărțuirii pe internet ia amploare, iar copiii sunt victime sigure. A fost și cazul unei fete de 12 ani din Buzău, care a amenințat că își va pune capăt zilelor din cauza hărțuirii online. A fost salvată după ce au intervenit polițiști din străinătate. Specialiștii susțin că în astfel de cazuri, comunicarea dintre părinți și copii este crucială.
În cazul fetei din județul Buzău, administratorii platformei sociale au anunțat Interpolul, iar polițiștii români au intervenit. Aceștia au aflat că fata a fost hărțuită online, iar ea a evitat să le spună părinților ce se întâmplă. De teamă că nu ar fi fost înțeleasă.
Adolescenta a postat mesajul în care amenința că se va sinucide pe o platformă de socializare. Unul dintre urmăritorii săi a văzut acel mesaj și a sesizat reprezentanții platformei respective la sediul din Statele Unite ale Americii. Aceștia au considerat că este necesar să anunțe Interpolul și astfel, informația a ajuns și la polițiștii din Buzău, care au reușit să o depisteze la timp pe fată.
Psihologii spun că astfel de mesaj ale copiilor pe internet sunt strigăte de ajutor.
„Este foarte important ca toți adulții din jurul copilului să ia măsuri în momentul în care văd lucrul acesta sau ceilalți, prietenii, din cercul de prieteni, colegi, când văd astfel de mesaje nu trebuie să le ignorăm.
Cum putem să apărăm copiii împotriva hărțuirii online. Sfaturile specialiștilor
De cele mai multe ori întâlnim acolo abuz emoțional pe care copilul nu-l poate gestiona. Aceste mesaje sunt niște strigăte de ajutor. De fapt, cam în ultimă instanță ajung să facă asta după ce au încercat să vorbească, au încercat să rezolve singuri. Important este să nu le ignorăm, pentru că în cele mai multe situații ignorarea lor va duce la efectiv la finalul tragic pe care ei îl anunță", a spus pentru Antena 3 CNN, Mihaela Dinu, psiholog.
„Este foarte important să înțelegem care este substratul, care este motivația adolescentului pentru care el recurge sau amenință că ar putea recurge la astfel de gesturi", a spus Sorin Stănică, comisar ICPC.
Iar felul în care reacționează părinții în astfel de cazuri este foarte important, deoarece e nevoie ca acești copii să nu se închidă în sine, să aibă curaj să spună acasă ceea ce li se întâmplă în mediul online.
Capcana tehnologiei şi utilizării reţelelor sociale
„Părintele să-și arate suportul necondiționat față de copil, mai ales că trece printr-o situație extrem de dificilă, deci nu trebuie să îi certăm, să-i umilim, să-i pedepsim pentru că au ajuns într-o asemenea situație, ci să le oferim suportul emoțional", a mai spus psihologul Mihaela Dinu.
„Copiii în ziua de astăzi sunt foarte conectați la internet, sunt foarte prezenți pe rețelele de socializare, ajung să comunice cu persoanele care nu le cunosc, persoane care pot ajunge chiar la abuz asupra unor astfel de copii, la situații în care să expună la riscuri mult mai mari", a mai spus Sorin Stănică, comisar ICPC.
Specialiștii spun că, indiferent de cât de gravă poate fi situația, cei hărțuiți online trebuie să apeleze la poliție și, în cazul mesageriei electronice, trebuie să blocheze persoanele necunoscute care-i agresează în mediul virtual.