Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Concluziile reuniunii JAI. Ce se întâmplă cu aderarea deplină la Schengen a României și Bulgariei

Concluziile reuniunii JAI. Ce se întâmplă cu aderarea deplină la Schengen a României și Bulgariei

de Robert Kiss    |   

Miniștrii de Interne din UE au discutat, joi, despre întărirea spațiului Schengen, potrivit unui comunicat de presă după ședința Consiliului JAI. Potrivit comunicatului, pentru aderarea României și Bulgariei și cu granițele terestre este nevoie de o nouă decizie a Consiliului.

Miniștrii au discutat despre situația în spațiul Schengen și au făcut schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Miniștrii s-au concentrat pe întărirea frontierelor externe ale UE și, în special, pe îmbunătățirea calității controalelor la frontieră și pe îmbunătățirea cooperării cu țările terțe, transmite președinția ungară a Consiliului.

Potrivit ministrului maghiar al afacerilor interne, Sándor Pintér, „întărirea securității frontierelor noastre externe este de o importanță capitală pentru președinția maghiară”.

„Rămânem angajați să asigurăm cât mai curând posibil aderarea deplină la Schengen a Bulgariei și României”, transmite acesta.

Le ședința JAI, președinția maghiara a raportat despre stadiul implementării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Stabilirea datei ridicării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România va necesita o nouă decizie a Consiliului.

Bulgaria și România au prezentat măsurile pe care le-au implementat de la decizia Consiliului din decembrie, de a-și proteja frontierele externe și de a combate migrația ilegală.

„Multe delegații au evidențiat importanța furnizării de resurse adecvate pentru protecția frontierelor externe și a asigurării utilizării minuțioase a sistemelor de informații ale UE. De asemenea, miniștrii au subliniat rolul Frontex în sprijinirea statelor membre și a țărilor terțe cu care a semnat acorduri”, a mai transmis ministrul maghiar de interne.

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat, joi, înaintea Consiliului JAI, că nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, dar există motive de „optimism prudent”. Declarația oficialului austriac vine în contextul unor zvonuri că Austria ar fi pregătită să ridice veto-ul împotriva României după alegerile parlamentare care au avut loc în această țară.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat Gerhard Karner, citat de Kurier.

Austria blochează, în prezent, admiterea deplină a Bulgariei şi a României, care de la sfârşitul lunii martie sunt membre ale „Air Schengen”. Controalele la frontierele aeriene şi maritime au fost, astfel, eliminate, dar nu şi cele terestre, considerate cele mai importante.

Actualul comisară UE pentru afaceri interne, suedeza Ylva Johansson, şi-a exprimat dorinţa de a asista la ridicarea controalelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria înainte de încheierea mandatului său.

Miercuri, premierul Ciolacu spunea că România va adera deplin la Schengen până la sfârșitul anului și că este în contact cu cancelarul Nehammer.

O nouă reuniune JAI va avea loc în luna decembrie.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile