Antena 3 CNN Externe Extrema dreaptă îl învinge pe Nehammer în alegerile din Austria. Vot cu miză uriașă pentru aderarea României la Schengen

Extrema dreaptă îl învinge pe Nehammer în alegerile din Austria. Vot cu miză uriașă pentru aderarea României la Schengen

Herbert Kickl la pupitru
Extremiștii lui Herbet Kickl au câștigat cu un scor semnificativ alegerile din Austria după primele proiecții. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    29 Sep 2024   •   18:19

Extrema dreaptă austriacă a câștigat alegerile parlamentare din Austria la diferență mare, livrând o înfrângere fără precedent partidului conservator de guvernare OVP. Conform exit-poll-ului de după închiderea urnelor, Partidul Libertății (FPO) a obținut 29,1%, Partidul Popular (OVP) a obținut 26,2%, Social-democrații 20,4%, partidul NEOS 8,8%, iar Verzii 8,6%.

FPO a mai fost, în trecut, într-o coaliție de guvernare cu OVP, însă de această dată conservatorii lui Nehammer au anunțat că refuză să participe la o coaliție în care șeful guvernului ar fi Herbert Kickl.

„E imposibil să formăm o coaliție cu cineva care adoră teoriile conspirației”, a spus cancelarul Nehammer, referindu-se la rivalul său.

În jur de 6,3 de milioane de austrieci cu drept de vot au fost chemați la urne, duminică, într-o cursă dominată de două probleme mari – migrația și problemele economice produse de inflație și de războiul din Ucraina.

Kickl le-a promsi austriecilor construirea „Fortăreței Austria” și restaurarea securității, prosperității și păcii.

El s-a mai referit la el însuși ca la „Cancelarul Poporului”, un termen care, pentru unii austrieci, aduce aminte de Adolf Hitler și de felul în care era descris dictatorul nazist în Germania celui de-Al Doilea Război Mondial.

FPO va obține cel mai mare număr de locuri în Parlament

Extremiștii FPO vor obține în jur de 57 de locuri în noul parlament de la Viena, dintr-un total de 183 de locuri.

Totuși, partidele tradiționale vor avea, cumulat un număr mai mare de locuri – 51 pentru conservatorii OVP și 41 pentru social-democrați.

Nehammer își recunoaște înfrângerea

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a recunoscut că formaţiunea sa a fost învinsă de FPO la alegerile de duminică.

Nehammer a declarat, adresându-se susţinătorilor săi, că OVP trebuie să-şi respecte angajamentele preelectorale, fără a explica dacă se referă şi la frecventa sa afirmaţie că nu se va alătura unui guvern din care face parte şi liderul FPO, Herbert Kickl.

În ce-l priveşte, acesta din urmă a asigurat, pe postul public de televiziune ORF, că formaţiunea sa este „gata să conducă un guvern”.

×
Subiecte în articol: Austria alegeri Austria FPO OVP Karl Nehammer
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close