Antena 3 CNN Externe CNN: Israelul a finalizat planul atacului în Iran

CNN: Israelul a finalizat planul atacului în Iran

de Adrian Iclozan    |   

Planul Israelului de răspuns la atacul iranian cu rachete din 1 octombrie este finalizat, transmite CNN, care citează o sursă familiarizată cu această chestiune.

CNN menționează că a contactat Ministerul israelian al Apărării pentru comentarii.

Oficialii israelieni, inclusiv premierul Benjamin Netanyahu, au asigurat Statele Unite că o lovitură de represalii asupra Iranului va fi limitată la ținte militare, fără a fi vizate instalațiile nucleare sau petroliere ale republicii islamice.

Lovitura ar urma să fie efectuată înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, programate pentru 5 noiembrie, pentru ca efectul politic colateral asupra acestui proces electoral să fie cât mai redus, potrivit relatărilor din presa internațională.

În prima zi a acestei luni, Iranul a lansat aproape 200 de rachete balistice asupra statului evreu, care au provocat distrugeri în zone civile și militare.

Republica islamică a justificat atacul, al doilea de acest tip după cel din aprilie, spunând că este o răzbunare pentru asasinarea, la Teheran, a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, într-o operațiune atribuită Israelului, precum și pentru uciderea, la Beirut, a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un raid aviatic al statului evreu.

În contextul potențialelor represalii pregătite de guvernul de la Ierusalim, Iranul a transmis secretarului general al ONU că este pregătit să dea o replică militară la un atac israelian.

"În timp ce depune toate eforturile pentru a proteja pacea și securitatea regiunii, Iranul este pe deplin pregătit pentru un răspuns decisiv și dureros la orice 'aventură' a Israelului", a declarat, miercuri, ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile